56 de „da” și o bătaie la tribuna Parlamentului: Limba moldovenească, la un pas să devină limba română în toate legile R. Moldova și în Constituție (FOTO/VIDEO)

56 de „da” și o bătaie la tribuna Parlamentului: Limba moldovenească, la un pas să devină limba română în toate legile R. Moldova și în Constituție (FOTO/VIDEO)

La ședința Parlamentului din 2 martie, prin multitudinea de proiecte din agendă, este adăugată inițiativa care are menirea de modificarea sintagmei de „Limba moldovenească” în „Limba română” în toată legislația țării și mai ales, în Constituție. Subiectul tratat cu sensibilitate de opoziție s-a lăsat cu îmbrânceli la tribuna centrală a Legislativului. Chiar și așa, sub scandări de nemulțumire și aplauze ale PAS, inițiativa e votată în primă lectură.

Irina Soltan

Inițiativa legislativă a venit din partea unui grup de deputați PAS care și-au propus să aplice un șir de decizii anterioare ale Curții Constituționale. Printre acestea și hotărârea din 2015 cu privire la sintagma „Limba moldovenească” din Constituție care definește limba de stat. Contradicția ține de textul Declarației de Independență care spune că limba de stat a țării este „Limba română”.

La 2 martie, deputat Veronica Roșca, una dintre autoarele proiectului de aplicare a deciziilor CC, iese la tribuna centrală. Înainte de prezentarea proiectului, Roșca pune accent pe o notă informativă care combate altă contradicție și anume aceea că, pentru modificare prevederilor din Constituție este nevoie de 2/3 din voturile deputaților și cel puțin 6 luni de la data prezentării inițiativei respective.

„Acest proiect nu este o modificare a Constituție, ci un proiect ordinar de implementare a hotărârilor Curții Constituționale. Este decizia CC numărul 33 din 10 octombrie 2013 care spune că „hotărârea prin care se interpretează un text constituțional are putere de lege și este obligatorie prin considerentele pe care se sprijină pentru toate organele constituționale ale R. Moldova. Acestea se aplică direct fără nicio altă condiție de formă”.

Autor: Deputata PAS, Veronica Roșca

...

Veronica Roșca, deputată PAS

Captură video

Prezentarea, însă, nu a avut încheiere, or momentul a fost întrerupt de opoziție. La tribuna centrală au intervenit deputații din Blocul Comuniștilor și a Socialiștilor care se opun inițiativei. De altfel, subiectul a fost scos de socialiști în discuții de-a lungul timpului de nenumărate ori, fiind tratat ca o temă sensibilă. De această dată, cu placarde și slogane „Rușine!”, opoziția a încercat să întrerupă aprobarea proiectului.

...

BCS blochează tribuna centrală a Parlamentului

Captură video

În apărarea subiectului, la tribuna centrală au ieșit și deputații PAS. Între cele două „tabere” s-a declanșat dispută, iar unii s-au și îmbrâncit.


...

Îmbrânceli la tribuna Parlamentului.

Captură video

La solicitarea președintelui Parlamentului, Igor Grosu, deputații PAS au revenit la locurile lor în plen, iar proiectul ce vizează sintagma „Limba moldovenească” a fost prezentat autori din sală. La fel, a răsunat și raportul comisie de profil.

Cu votul a 56 de deputați PAS, proiectul a fost votat în prima lectură. Opoziția a mai scandat o perioadă, și într-un final s-a retras.

...

Rezultatele votatului: 56 de deputați spun „da” inițiativei

Captură video

Ce au pus în aplicare autorii proiectului?

Așa cum menționam mai sus, autorii inițiativei spun că au votat un proiect ordinar care pune în aplicare o decizie a Curții Constituționale. Mai exact, la mijloc decizia din 5 decembrie 2013, a Înaltei Curți care a stabilit că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția și face corp comun cu Legea Supremă. Cu alte cuvinte, sintagma „limba moldovenească” ar trebui să fie schimbată în „limba română”.

În cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul Declaraţiei de Independenţă prevalează. Prezenta hotărâre este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

Autor: Curtea Constituțională

Prin urmare, autorii proiectului și-au propus un șir de modificări prin care, simplu spus, se substituie sintagama „Limba moldovenească” cu „Limba română” în toată legislația țării, inclusiv în Legea supremă - Constituția.

Mai multe detalii puteți citi aici: Limba română ar putea fi introdusă în Constituție: Cu câte voturi și prin ce procedură

Parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

...

Modificările aprobate în primă lectură la 2 martie.

Captură video

Proiectul urmează să fie supus votului în lectura a doua.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.