Opinii separate la CSP privind concursul de desemnare a șefului PCCOCS. Cum s-a încheiat cursa pentru funcție
La 2 martie, concursul pentru desemnarea șefului PCCOCS s-a încheiat. Decizia a fost aprobată de membrii Consiliului Superior al Procurorilor care au constatat imposibilitatea continuării cursei pentru funcție în condițiile în care toți membrii Comisiei de preselecție s-au retras din această poziție. Opiniile de la CSP, însă, s-au divizat. Unele voci se pronunță pentru continuarea concursului în condițiile în care au rămas doi candidați care au trecut de prima etapă. Decizia CSP din 2 martie poate fi contestată în decurs de 30 de zile.
・ Irina Soltan
Opiniile la CSP s-au împărțit. Raportorul subiectului, Constantin Șușu, a reiterat că la 1 februarie membrii comisiei de preselecție a șefului PCCOCS a informat CSP că s-au retras din calitatea de membri. E vorba despre patru persoane. CSP a fost informat despre imposibilitatea continuării și desfășurării concursului. Comisia a luat act și de cererea candidatului Eugeniu Rurac de retragere din concurs.
Personal Constantin Șușu, membru CSP, procuror detașat, a propus drept soluție de interpretare a legii, constituirea unei noi comisii care va decide dacă revine la etapa verificării criteriului de eligibilitate a dosarelor ori evaluarea interviului și a candidaților rămași în concurs.
Constantin Șușu, membru CSP
Unimedia
La fel, Șușu a menționat că este o sugestie din partea foștilor membri ai comisiei de preselecție a șefului PCCOCS despre necesitatea amendării parțiale a regulamentului de concurs așa cum s-ar fi identificat deficiențe la etapa de eligibilitate a dosarelor.
Opinia nu a fost susținută de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru care spune că, concursul ar urma să fie inițiat de la zero după ce membrii CSP și alți procurori ar urma să treacă exercițiul de evaluare.
Având în vedere că în prezent se desfășoară exercițiul de evaluare a membrelor pentru CSP, dar și pentru că procurorii din structurile chei urmează să fie supuși acestei proceduri, cred că nu este oportun să se desfășoare acest concurs măcar până la definitivarea exercițiului de filtrare a candidaților pentru CSP. Putem examina necesitatea asigurării unui interimat.
Autor: Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției
Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției.
Guvernul
În schimb, Inga Furtună, membră a CSP, procuror detașat, a susținut propunerea colegului Constantin Șușu. Iar una dintre sugestii a fost solicitarea delegării unor noi membri ai comisiei de preselecție.
Noi avem un concurs în derulare deja. În acest concurs doi candidați au rămas. Noi acum, potrivit prescripțiilor legii, nu putem să le spunem că oprim concursul pentru că nouă așa ne pare oportun. Înțeleg, dar asta nu justifică încălcarea cadrului normativ. Dacă nu avem o comisie, noi trebuie să suplinim această etapă, să solicităm autorităților să-și desemneze candidați și să decidem asupra. Concursul trebuie să continue.
Autor: Inga Furtună, membră CSP.
Inga Furtună, membră a CSP.
NewsMaker
În urma deliberărilor, CSP a pronunțat decizia prin care concursul de preselecție a șefului PCCOCS este încheiat. Totuși, la acest subiect a fost încheiată o opinie separată, semnată de trei membri CSP.
Este de menționat că hotărârea pronunțată la 2 martie poate fi contestată la Curtea de Apel în 30 de zile.
AGORA a contactat pentru detalii președinta CSP, Angela Motuzoc.
Eventuala inițierea a unui alt concurs va fi când se va pune Biroul CSP pentru inițierea unui concurs. La moment acesta este încetat și nu sunt alte soluții.
Autor: Președinta CSP, Angela Motuzoc.
Angela Motuzoc, președinta CSP.
ZdG
Ce s-a întâmplat mai devreme
La 31 ianuarie Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit în ședință după mai multe tentative eșuate de a se convoca. Pe ordinea de zi a fost inclus demersul ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, privind anularea concursului pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Subiectul a fost respins.
La fel, CSP a respins sesizarea lui Iulian Groza, privind anularea etapei de preselecție și a concursului inițiat pentru șefia PCCOCS.
Totodată, membrii CSP au respins demersul lui Eugen Rurac privind anularea deciziei de constituire a comisiei pentru numirea șefului PCCOCS. În cest caz, șeful interimar al CSM Dorel Musteață s-a abținut de la vot. La fel, a fost respinsă și cererea lui Eugen Rurac, care a solicitat modificarea comisiei de concurs și excluderea lui Iulian Groza (numit de Maia Sandu) din membrii comisiei care vor decide cine merită să câștige funcția de șef PCCOCS.
Ulterior, la 1 februarie, la ora 9:00, trei membri ai comisiei de preselecție a candidaților la funcția șef al PCCOCS s-au întrunit în ședință. E vorba de Tudor Osoianu, Roman Eremciuc și Boris Poiată. Subiectul discuțiilor ținea de intenția de amânare a etapei a doua de concurs pentru șefia PCCOCS planificată pentru pra 10:00.
Înainte de ședință, un alt membru al comisiei, Iulian Groza, a anunțat că nu participă în contextul în care se retrage din componență. Informația este confirmată de Groza pentru AGORA. Potrivit acestuia, cei trei membri ai comisiei întruniți în ședință au primit și o cerere de la colegul Ion Guceac care la fel a anunțat că se retrage. Prin urmare, în aceste condiții, concursul se putea considera suspendat.
Menționăm că în total la concurs s-au înscris trei candidați: Andrei Mațco, Eugen Rurac și Sergiu Russu - actualul șef interimar al PCCOCS.
Concursul pentru șefia PCCOCS se desfășoară în două etape: competiția dosarelor depuse - etapă desfășurată la 23 ianuarie și proba interviului - etapă care era planificată pentru la 1 februarie dar care nu s-a desfășurat.