R. Moldova condamnă oficial agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Ce prevede declarația votată de Parlament (DOC)

Republica Moldova condamnă oficial agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, o declarație în acest sens fiind votată de majoritatea deputaților din Parlament. În cursul actului, țara noastră își reiterează disponibilitatea de a ajuta umanitar Ucraina și își anunță susținerea pentru „Planul de pace”, înaintat de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

2 martie 2023, 17:33Cristian Bolotnicov

R. Moldova condamnă oficial agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Ce prevede declarația votată de Parlament (DOC)

Întitulată „Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”, acest document a fost adoptat printr-o hotărâre a Parlamentului, cu votul a 55 de deputați.

Ce prevede declarația

Publicitate

Documentul constată că din februarie 2014, Federația Rusă „poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei”, amplificat la 24 februarie 2022, printr-o invazie la scară largă. Totodată, este constată și încălcarea dreptului internațional, fiind enumerate mai multe acte relevante în context.

În același timp, Declarația stipulează că Republica Moldova condamnă brutalitatea războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și enumeră câteva exemple care confirmă acest fapt, fiind numite „crime de război și o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar de către militarii ruși și acoliții lor”.

Potrivit aceluiași document, Moldova își reconfirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și respinge tentativa de anexare ilegală, prin forță militară, a regiunilor ucrainene parțial ocupate Luhansk, Donețk, Zaporijie și Herson.

Confirmă disponibilitatea autorităților Republicii Moldova de a acorda în continuare asistența umanitară posibilă și ajutorul necesar locuitorilor Ucrainei care sunt în căutarea unui refugiu din cauza războiului.

Autor: Declarația Parlamentului R. Moldova cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei

...

Parlamentul R. Moldova

...

Parlamentul R. Moldova

Totodată, autoritățile Republicii Moldova își declară susținerea pentru „Formula Păcii” propusă de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski și consideră că implementarea acesteia va contribui la reconstrucția Ucrainei și la stabilitate în regiune.

Opoziția boicotează și propune

Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au boicotat runda de dezbateri și de votare a Declarației cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucraina. Aceștia s-au baricadat cu argumentul posibilului „dezgheț” al conflictului de pe Nistru și au invocat din nou necesitatea protecției statutului de neutralitate. 

Am propus ca declarația (...) să fie elaborată în comun, pentru a fi votată integral de toți, pentru că asta se reflectă nu numai la o fracțiune, la un partid, la tot Parlamentul dar la toată societatea noastră. Tocmai de aceea și pentru ceea ca să nu să se repete evenimente tragice din 2 martie 1992.

Autor: Vladimir Voronin, deputat, lider BCS

La rândul său, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea a afirmat că societatea ar fi bulversată de declarații radicale „care seamănă frică și panică între cetățeni. Deputatul a catalogat declarația adoptată de Parlament ca fiind un „document radical, care conține multe declarații tari și iresponsabile”.

„Înțelegem foarte bine că astăzi, practic asistăm la o luptă a marilor puteri în lume și ne adresăm tuturor ambasadorilor, tuturor partenerilor RM, Vă rog să nu atribuiți Republicii Moldova o importanță istorică, politică în această situație. Noi nu suntem acei care putem regula relații între marile puteri ale lumii, noi vrem pace în țara noastră.

Autor: Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului R. Moldova

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal