Statutul de țară candidat UE: Un an, tradus în realizări, beneficii și țeluri

Statutul de țară candidat UE: Un an, tradus în realizări, beneficii și țeluri

Semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană a reprezentat pentru R. Moldova definitivarea parcursului pe care se angajează țara să-l urmeze. Timp de un an, lucrurile au reușit să se miște ușor și sigur din loc. Sprijinul Uniunii s-a făcut simțit atât prin acțiuni concrete, cât și financiar, valoarea susținerii fiind de aproximativ 1,09 miliarde de euro. Totodată, autoritățile de la Chișinău continuă să implementeze reforme pentru a corespunde legislației europene și a accelera parcursul integrării în UE.

Olga Scripnic

La distanță de o săptămâna, după ce Federația Rusă a invadat Ucraina, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Pe 5 mai 2022, Parlamentul European a votat rezoluția privind acordarea statutului de țară candidat la UE pentru Republica Moldova, iar ulterior Consiliului European a acordat Moldovei definitiv acest statut.

Beneficiile palpabile, timp de 1 an

Publicitate

În timpul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova a beneficiat din partea UE de asistență umanitară. Pentru acest domeniu Uniunea Europeană a alocat Republicii Moldova 13 milioane euro.

Totodată, Republica Moldova a activat mecanismul de protecție civilă al UE pentru a sprijini cetățenii ucraineni care intră în țară. Statele membre ale UE au oferit diverse tipuri de asistență, inclusiv adăposturi, truse de produse de igienă și generatoare de energie electrică.

Războiul din Ucraina a avut impact și asupra stabilității economice și financiare a Republicii Moldova. Din acest motiv, Consiliul Europei a decis, la 4 aprilie 2022, să desfășoare o nouă operațiune de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova, în valoare de 150 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și granturi. Aceasta va consta în trei tranșe, care urmează să fie deblocate în perioada 2022-2024.

Pentru a sprijini Republica Moldova în gestionarea situației la frontiere, a fost semnat un acord cu UE referitor la activitățile operaționale desfășurate de Frontex, Agenția pentru securitatea hotarelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE. Prin urmare, au fost trimise echipe care să ofere sprijin autorităților din Republica Moldova în îndeplinirea unor sarcini la punctele de trecere a frontierei.

Un alt beneficiul palpabil este reprezentat de liberalizarea temporară a comerțului pentru cele șapte produse agricole din Republica Moldova care nu sunt complet liberalizate: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și sucul de struguri. Ceea ce înseamnă că Republica Moldova poate cel puțin să dubleze exporturile acestor produse către UE, timp de un an și fără a avea taxe vamale.

La 16 martie 2022 rețelele electrice ale Ucrainei și Republicii Moldova au fost sincronizate cu rețeaua continentală europeană. Încă în decembrie 2021, în cadrul Summitului Parteneriatului estic, șefii de stat au subliniat importanța rezilienței energetice. Aceștia au convenit asupra îmbunătățirii funcționării piețelor energiei, asupra consolidării cadrelor legislative și de reglementare și asupra dezvoltării capacităților pentru o infrastructură energetică regională durabilă.

Din octombrie 2021 și până în prezent, UE a mobilizat, pentru sporirea rezilienței Moldovei, împrumuturi și granturi în valoare de 1,09 miliarde de euro.

Există loc de mai bine

La finalul celei de-a șaptea reuniuni a Consiliului de asociere UE - Republica Moldova, de la Bruxelles, UE constată că autoritățile de la Chișinău au realizat progrese în mai multe domenii. Printre acestea se numără combaterea spălării banilor și întărirea justiției, în pofida tuturor obstacolelor cauzate în ultimii doi ani de criza economică, care a urmat pandemiei, de criza energetică și de războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, așteptarea Uniunii Europene este ca Republica Moldova să-și intensifice eforturile în lupta împotriva corupției și reforma justiției. În acest sens, și-a reafirmat angajamentul de a sprijini încercările țării de stabilizare macroeconomică și financiară, în baza reformelor-cheie asumate de Republica Moldova în cadrul programului de asistență macrofinanciară de 150 de milioane de euro.

Potrivit raportului referitor la adoptarea și aplicarea legislației europene de către Republica Moldova, în calitate de țară candidată la UE, publicat de Comisia Europeană, țara este la nivel incipient de pregătire în 12 domenii și doar trei domenii ajung la un stadiu moderat. În cazul a șapte nivele este la un „anumit nivel de pregătire”.

Menționăm că, pentru a adera la Uniunea Europeană, R. Moldova trebuie să implementeze reforme în 35 de domenii.

În stadiu incipient de pregătire se află politica în domeniul concurenței, a controlului financiar, a serviciilor financiare, politicile regionale sau cele de mediu și schimbările climatice. În domeniul achizițiilor publice, Chișinăul este încă în etapa inițială de armonizare cu legislația europeană.

La un nivel ceva mai ridicat decât cel anterior, Republica Moldova se află la capitolul implementarea acquis-ului UE la capitolele „Justiție, libertate și securitate” și „Politici economice și monetare”. Cu toate acestea, Comisia Europeană accentuează nevoia de consolidare a independenței Băncii Naționale și îmbunătățirea supravegherii sectorului financiar.

„Un anumit nivel de pregătire” se atestă în domeniul politicii energetice. Potrivit raportului Comisiei Europene, sunt necesare eforturi substanțiale pentru înființarea unei instituții independente care să monitorizeze crearea și implementarea politicii și regulilor fiscale.

Totodată, este menționată necesitatea îmbunătățirii previziunilor macroeconomice, a cadrului bugetar pe termen mediu și a consolidării evaluării și controlului riscurilor fiscale.

În domeniul afaceri externe, autoritățile de la Chișinău au primit calificativul „nivel bun de pregătire”. Tot la acest nivel de pregătire, Republica Moldova se află la capitolul „Securitate și politici de apărare” și în domeniul științei și cercetării.

Cu toate acestea, din categoria statelor care au statutul de țări candidate la UE, Republica Moldova este codașă în aplicarea legislației europene.

Precizăm că, raportul se bazează pe situația de până la 17 iunie 2022, înainte ca Republicii Moldova să-i fie acordat statutul de țară candidată.

Planuri optimiste și cale definită

În cadrul ultimei ședințe a celei de-a 10-a sesiuni ordinare a Adunării Parlamentare Euronest au fost adoptate trei rezoluții. Una dintre ele vizează începutul procesului de negociere al Republicii Moldova și Ucrainei cu Uniunea Europeană până în 2023, după obținerea statutului de țări candidate la aderarea cu UE.

Potrivit eurodeputatului român, rezoluția indică și necesitatea stabilirii unor termeni clari pentru încheierea negocierilor de aderare.

În același timp, considerăm că este important din punct de vedere strategic stabilirea unor termeni clari pentru încheierea negocierilor de aderare cu țările candidate până cel târziu la sfârșitul actualului deceniu.

Autor: rezoluția AP Euronest

O declarație similară a fost făcută și de europarlamentarul Andrius Kubilius, care a avansat și o limită de timp - anul 2029.

Trebuie să realizăm integrarea în așa fel încât țările Parteneriatului Estic, în primul rând Moldova și Ucraina, și sper că și Georgia, să devină membre ale UE înainte de 2029 și să participe la alegerile ordinare pentru Parlamentul European.

Autor: Andrius Kubilius, copreședinte AP Euronest

Totodată, liderii instituțiilor UE vorbesc despre necesitatea accelerării integrării Republicii Moldova în piața unică a UE. Acest aspect a fost subliniat în cadrul celei de-a șaptea reuniuni a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova.

Pe măsură ce Republica Moldova avansează cu reformele în domeniul democrației, al statului de drept și al drepturilor omului, vom continua să vă sprijinim pe calea spre aderare. Este timpul să accelerăm integrarea Moldovei în piața unică a UE.

Autor: Roberta Metsola, șefa Parlamentului European

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal