Bicicliștii și susținătorii transportului alternativ au ieșit la protest. Ce solicitări înaintează autorităților (FOTO)
Sâmbătă, 4 martie are loc „Mobilizarea generală a bicicletelor”, manifestație care începe în scuarul liceului Gheorghe Asachi din capitală. Potrivit organizatorilor, evenimentul este menit să atragă atenția autorităților și opiniei publice asupra tragediilor care se țin în lanț, în ce privește numărul mare de bicicliști și pietoni, implicați în accidentele rutiere.
4 martie 2023, 14:20 ・ Cristian Bolotnicov
Venim cu un apel de mobilizare către toate persoanele care se tem să treacă strada, care se tem să se deplaseze cu transportul alternativ la lucru, care se tem să iasă la plimbare sau la antrenament cu bicicleta în afara orașului. Vrem să arătăm că situația dată nu mai poate continua.
Autor: Comunicat- Mobilizarea generală a bicicletelor
Manifestația - Mobilizarea generală a bicicletelor
AGORA
De altfel, evenimentul are loc la scurt timp după ce la 21 februarie, doi bicicliști minori au fost loviți de un automobil în apropierea localității Stăuceni. Unul dintre ei, campion al Moldovei la ciclism, Valerian Răilean în vârstă de 12 ani, a decedat ulterior la 24 februarie, fiind înmormântat trei zile mai târziu.
Suntem în doliu. Nu ne simțim în siguranță pe drum. Pietoni și bicicliști sunt spulberați violent de automobile pe străzile orașului și pe șoselele naționale. Tragediile se țin în lanț, iar măsurile determinate întârzie să apară. Din păcate, autoritățile, într-o cultură centrată pe mașini, par să nu înțeleagă că întrebarea nu e DACĂ va fi următoarea victimă, ci întrebarea e CÂND? Deși cerem constant măsuri de prevenire și de creștere a siguranței rutiere, ajungem să fim nefericiții martori când copii, campioni ai Moldovei sunt accidentați și chiar le este luată viața.
Autor: Comunicat- Mobilizarea generală a bicicletelor
Mobilizarea generală a bicicletelor - scuarul liceului Gh. Asachi
AGORA
Potrivit Poliției, automobilul era condus de un șofer care era privat de dreptul de a conduce un automobil, după ce anterior a fost depistat beat la volan.
Mai multă siguranță și o nouă legislație
Revendicările manifestanților sunt adresate mai multor autorități centrale și locale. Astfel, bicicliștii solicită Ministerului Afacerilor Interne înăsprirea amenzilor pentru încălcarea Regulamentului Circulației Rutiere (RCR) și începerea lucrului la Codul Rutier, de rând cu mobilizarea poliției în sancționarea încălcărilor rutiere, încălcarea regimului de viteză și a parcărilor ilegale.
În același timp, este solicitat crearea unui plan național de implementare a politicii 30 km/h în localități, de rând cu o campanie națională de informare despre noile schimbări la Regulamentul Circulației Rutiere, în special în ce privește depășirea corectă a bicicliștilor.
Totodată, un set de revendicări este adresat și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Instituției i se solicită un plan național de creștere a siguranței rutiere pe drumurile regionale și naționale, de rând cu angajarea personalului specializat care să își dedice 100% din muncă pentru dezvoltarea infrastructurii de biciclete, proiectelor de creștere a siguranței rutiere, atragerea fondurilor europene pentru proiecte de infrastructură și alinierea la legislația europeană pentru infrastructura de biciclete.
Mobilizarea generală a bicicletelor - scuarul liceului Gh. Asachi
AGORA
Manifestanții solicită și conectarea Moldovei la rețeaua EuroVelo, precum și implementarea politicii guvernamentale Viziunea Zero: prin care aspectele legate de siguranță ar trebui să fie integrate în sistemul de trafic și incluse în planificarea, proiectarea și construirea proiectelor de infrastructură.
La nivel local, activiștii solicită Primăriei mun. Chișinău să prezinte un plan de acțiuni pentru utilizarea bugetului de transport alternativ 2023, de rând cu un plan de implementare la nivel local a politicii 30 km/h, aprobată prin RCR. Totodată, este solicitat și un plan de creare a pistelor și benzilor pentru bicicliști în 2023.
Noi pedepse, aprobate anterior
La 3 martie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat un proiect de lege prin care stabilește sancțiuni mai dure pentru încălcarea legislației rutiere. Astfel, Una dintre prevederile inițiativei legislative este suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un anumit termen, în cazul în care șoferii depășesc limita de viteză cu peste 60 de km/h. Totodată, vor fi sancționați mai dur conducătorii auto care nu oferă prioritate pietonilor, care traversează strada regulamentar.
Vezi și: DESCIFRAT | Drumurile noastre toate și viețile spulberate pe ele
Noile modificări ale RCR
Poliția R. Moldova
Totodată, pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliștilor, în cazul primei abateri de acest tip, amenda este majorată de la 900 - 1.500 de lei la 1.500 - 1.800 de lei și cinci puncte de penalizare. În cazul acțiunilor săvârșite repetate, amenda crește până la 2.500 de lei, de rând cu suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de până la 45 de zile.