Ce curse a anulat Air Moldova și care ar fi motivele din spatele acestor decizii

Începând cu ziua de 28 februarie curent, compania AirMoldova a început să anunțe aproape zilnic, o serie de anulări a curselor. În toate comunicatele, decizia este explicată prin „dificultăți operaționale” și aeronave indisponibile.

4 martie 2023, 10:18Cristian Bolotnicov

 Ce curse a anulat Air Moldova și care ar fi motivele din spatele acestor decizii

Explicațiile companiei

Astfel, la 28 februarie curent, a fost anunțată anularea zborurilor 9U 1745/1746 Chișinău -Istanbul - Chișinău. Două zile mai târziu, la data de 2 martie, a fost anunțată anularea zborurilor programate, spre și din Praga, Londra, Paris, Istanbul și Tbilisi, motivul fiind unul și același - „dificultăți operaționale”.

Publicitate
Motivul anulărilor sunt dificultățile  operaționale. Două aeronave din flota companiei aeriene la ora actuală sunt indisponibile pentru zbor.

Autor: Air Moldova

La 3 martie, au fost anunțate drept anulate zborurile din perioada 3 - 6 martie. Astfel, pentru ziua de 4 martie, au fost anulate zborurile spre/din Varșovia și Londra. Pentru ziua de 5 martie, au fost anulate zborurile spre/din Frankfurt, Dusseldorf, Istanbul, Roma, Bologna, Dublin, Tbilisi. Iar pentru ziua de 6 martie, au fost anulate zborurile spre/din Frankfurt, Milano, Tel Aviv, Varșovia.

În aceeași zi, compania Air Moldova a venit cu unele precizări, în care a anunțat că anulările sunt cauzate de o deficiență de flotă.

„În prezent compania Air Moldova este nevoită să opereze zborurile planificate cu o deficiență de flotă, două dintre aeronave fiind indisponibile, a treia fiind la  deservire tehnică planificată (obligatorie). Acestui fapt se datorează reorganizările orarului de zbor.

AIR MOLDOVA lucrează în continuare la diminuarea consecințelor. Echipa noastră este în continuă căutare și implementare a soluțiilor pentru a putea restabili frecvența zborurilor și a completa flota.

Autor: Air Moldova

Explicații din spațiul public

Printre primii care s-au expus acestei situații, a fost ex-premierul Ion Sturza, care a făcut referire la trecutul companiei, privatizate și care are datorii de sute de milioane de lei.

Cunoscând un pic afacerile din aviație, îmi dau destul de bine seama că astăzi este extrem de greu să operezi profitabil în condițiile concurenței acerbe cu low-costurile în condiții open sky. Cam toate companiile „naționale” din regiune au dat chix în ultimii 20 de ani.

Astăzi, simplu spus, au rămas fără bani. E sezonul „jos” și fluxul de numerar a „secat”. Datorii uriașe (sute de milioane!) față de aeroporturi internaționale, furnizori și... corect.

Autor: Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova

De cealaltă parte, presa ucraineană face referire la o platformă de înregistrare a aeronavelor, care relevă faptul că la sfârșitul anului 2022, în flota Air Moldova se aflau patru aeronave. Este vorba de două Airbus A319, un A320 și un A321.

Aeronava A320 cu numărul de înregistrare ER-AXA a operat zboruri conform programului până pe 28 februarie, dar a efectuat un zbor special către aeroportul francez Montpellier, unde se află în continuare. Acest aerodrom este folosit de companiile de leasing pentru depozitarea pe termen lung a aeronavelor.

Aeronava A319 ER-AXM se află în continuare la Montpellier din 19 decembrie 2022.

La data de 3 martie, aeronava A2 ER-AXL a efectuat zborul obișnuit regulat Chișinău-Verona, dar nu a zburat înapoi în Moldova. Acum, aeronava se află într-o parcare izolată din Verona.

După cum notează ziarul, încă nu este clar dacă situația cu avionul este legată de temerile locatorilor pentru aeronavele lor din cauza agresiunii din partea Rusiei, sau transportatorul aerian are datorii pentru închirierea aeronavelor și au decis să lase avioanele într-un loc mai sigur.

Citește și: Suspendarea curselor WizzAir: O decizie motivată de „rațiuni de securitate”, dar controversată

Jurnaliștii ucraineni fac și o conexiune între problemele Air Moldova și decizia de retragere a operatorului WizzAir de pe piața moldovenească și afirmațiile premierului Dorin Recean, conform cărora, Rusia ar fi avut intenția să ocupe Aeroportul Internațional Chișinău pentru a-și transfera trupele.

Astfel, o altă posibilă variantă a lipsei de aeronave din flota Air Moldova s-ar putea datora îngrijorărilor companiilor care au oferit în folosință aceste aeronave, având în vedere riscurile de distrugere sau alte pericole. 

Recomandările autorităților

În cazurile când pasagerul a procurat un bilet de avion de la compania aeriană, pentru o cursă regulată, asistența urmează a fi oferită de către compania dată. Solicitările și reclamațiile vor fi direcționate în adresa companiei aeriene, iar ulterior, în cazul unui rezultat nesatisfăcător, în adresa Autorității Aeronautice Civile.

Totodată, în cazul unei curse neregulate, charter, atunci când pasagerul a procurat un pachet turistic, prin intermediul unei agenții de turism și nu are legătură directă contractuală cu compania aeriană, asistența va fi acordată de către agenția turistică. Solicitările și reclamațiile vor fi direcționate în adresa agenției de turism, iar ulterior, în cazul unui rezultat nesatisfăcător, în adresa Autorității Aeronautice Civile, potrivit unui comunicat al instituției.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal