Afganistan: În afara legii este scoasă femeia. De la o regulă la alta, le mai aparține doar propria viață
De la o săptămână la alta, în Afganistan, interpretările legislative ale talibanilor reduc rolul femeilor în societate la nimic. Fără educație, fără muncă, constant acuzate și tratate mai josnic decât niște obiecte, excluse din viața socială, ele continuă să aibă un rol, să fie mame și adolescente. Află, în materialul de mai jos, cum este să fii femeie într-o lume brutală a bărbaților și a regulilor care nu încetează să se reinventeze.
・ Olga Scripnic
În societatea ultratradițională din Afganistan, rata integrării femeilor în câmpul muncii a fost mult timp printre cele mai scăzute din lume. Sub guvernul susținut de Occident, situația s-a îmbunătățit treptat, femeile reprezentând un sfert din totalul angajaților din sectorul public în 2019.
Pe măsură ce trupele străine s-au retras, situația de securitate s-a înrăutățit, iar ponderea forței de muncă feminine afgane a scăzut de la 22% în 2019 la 15% în 2021, potrivit estimărilor Băncii Mondiale.
De la răsturnarea guvernului sprijinit de SUA în 2021, talibanii au introdus o serie de restricții menite să înlăture implicarea femeilor din viața publică, inclusiv, să le interzică accesul la educație. Interdicția de angajare nu numai restrânge posibilitatea femeilor de a se implica în viața socială, dar, în același timp, pune în pericol mijloacele financiare de care dispun pentru a trăi, scrie The Wall Street Journal.
Cel mai vulnerabile sunt văduvele, care nefiind angajate trebuie să găsească surse alternative. De obicei, acestea sunt veniturile altor membri ai familiei, cum ar fi ale fiului, doar că prin intermediul lor nu-și pot asigura aproape nimic, pentru că sunt extrem de mici.
De la preluarea puterii de către talibani în vara anului 2021, economia Afganistanului a intrat în colaps. Aproximativ două treimi din populația țării, adică 28 de milioane de persoane, au nevoie de ajutor umanitar pentru a supraviețui în acest an, potrivit Organizației Națiunilor Unite.
Restricțiile privind dreptul femeilor de a lucra pentru ONG-uri adâncesc criza umanitară, pentru că, în cea mai mare parte, serviciile din domeniul umanitar erau prestate de către femei, inclusiv asistență de prim ajutor, a declarat ONU. Obiceiurile sociale conservatoare din această țară adesea nu permit femeilor să interacționeze cu bărbați pe care nu-i cunosc.
Consultarea nutriționistului în cadrul Programului Alimentar Mondial din Kabul
EBRAHIM NOROOZI
În același timp, talibanii au declarat că au nevoie de donatori străini pentru a continua să ofere ajutor în Afganistan și accentuează că guvernul lor merită recunoașterea internațională. Cu toate acestea, ei au refuzat să renunțe la ceea ce Uniunea Europeană numește „discriminare instituționalizată și sistematică împotriva femeilor și fetelor".
În ciuda declarației că vor respecta drepturile femeilor sub conducerea lor, talibanii au exclus treptat femeile din societate.
Fetele care au depășit clasa a șasea nu mai pot merge la școală, iar femeilor le este interzis accesul la majoritatea locurilor de muncă din sectorul public. Din decembrie, universitățile afgane nu mai acceptă studente. Călătoriile între orașe sau în străinătate sunt acum interzise fără o rudă de sex masculin.
Multe femei care nu au rude de sex masculin susțin că este aproape imposibil să își câștige existența, potrivit The Wall Street Journal.
Restricționarea accesului la educație
Reuters
Singura speranță înghesuită în ”normalitate”
Unul dintre puținele sectoare profesionale, încă deschise femeilor afgane, este cel al asistenței medicale. Nici acest domeniu nu vine, însă, fără acel „dar”, care înrăutățește situația.
La începutul acestui an, talibanii au impus un cod vestimentar strict pentru personalul feminin din spitale. Acestea trebuie să poarte halate negre din cap până în picioare, mănuși negre și față să le fie acoperită cu măști negre.
Unele femei care lucrează în domeniul sănătății spun că există cazuri în care nu pot ajunge la serviciu, pentru că sunt oprite din motivul că nu respectă regula conform căreia femeile nu pot călători neînsoțite.
Talibanii au interzis, de asemenea, interacțiunea socială între personalul spitalicesc de sex feminin și cel masculin, a declarat Husna Mohammadi, medic de urgență, citată de The Wall Street Journal.
Ne-au spus să nu vorbim cu bărbații din spital. Ei verifică înregistrările CCTV pentru a ne monitoriza comportamentul. Ne-au ordonat să nu râdem și nici să nu vorbim cu medicii bărbați.
Autor: Husna Mohammadi, medic de urgență
Interdicția impusă femeilor de a studia ar înseamnă lipsa de noi cadre medicale de sex feminin, însă „spitalele noastre au o nevoie disperată de medici femei", a declarat Husna Mohammadi, citată de The Wall Street Journal.
A ajuns la și mai rău de atât
În Afganistan situația în care părintele își vinde fata pentru căsătorie, nu este unul neobișnuit. De cele mai multe cazuri, tot ce contează este profitul, iar tinerele ajung într-un mariaj cu un soț abuziv sau consumator de droguri. Unul dintre fericitele sfârșituri ale acestor cazuri era fuga fetelor de la casa soților și divorțul.
În timpul guvernului anterior, femeile din vestul Afganistanului puteau obține divorț, dacă mărturiseau că soțul avea un comportament violent față ele, mai ales din punct de vedere fizic. Indiferent dacă bărbatul se prezenta sau nu în fața judecătorului, divorțul putea fi obținut.
Însă, acum, în conformitate cu interpretarea legii islamice de către talibani, divorțul nu este acceptat, iar femeia care fuge de la casa bărbatului este acuzată pentru adulter. Modificările aduse legilor privind căsătoriile din țară sunt un alt exemplu sfâșietor al modului în care talibanii au deposedat femeile de drepturile lor, scrie The Washington Post.
Foști judecători și avocați estimează că miile de femei afgane care au obținut anterior divorțuri, fără consimțământul soțului sunt acum în pericol sub regimul taliban. Acestea ar putea fi încarcerate sau ar putea să se confrunte cu represalii violente.
Potrivit foștilor judecători și avocați, divorțurile unilaterale din timpul guvernului anterior au fost acordate în mare parte femeilor care încercau să scape de soții abuzivi sau dependenți de droguri. De la prăbușirea guvernului în 2021, puterea este de partea soților divorțați, în special a celor care au legături cu talibanii.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a refuzat să răspundă la întrebările referitoare la modul în care s-a schimbat legea divorțului sau despre statutul divorțurilor acordate în timpul guvernului anterior din Afganistan.
Demonstrarea abuzului domestic a devenit, de asemenea, mai dificilă. Conform noii legi, femeile trebuie să meargă mai întâi la secția de poliție, împreună cu mai mulți martori, pentru a dovedi abuzul sau dacă soțul este dependent de droguri. Însă, în cazurile de abuz conjugal, de multe ori nu există martori.
Voci sfâșiate, dar puternice
Fawzia Anwari, o văduvă afgană, obișnuia să câștige suficient de mult de la locul de muncă la o organizație non-guvernamentală din Kabul, pentru a-și întreține cei cinci copii, dintre care cel mai mare s-a înscris la universitate pentru a studia economia.
Dar în decembrie, când talibanii au interzis femeilor să lucreze în ONG-uri, familia și-a pierdut singurul mijloc de trai.
Anwari a fost nevoită să-și retragă fiul cel mare de la universitate. Cu economiile ei, i-a cumpărat o roabă, pe care acum o împinge pe străzile din Kabul, vânzând bunuri la mâna a doua, cum ar fi radiouri vechi și ustensile de bucătărie.
De când doamna Anwari și-a pierdut locul de muncă, ea se bazează pe veniturile fiului ei, care se ridică la un dolar într-o zi bună. La fel de des se întoarce acasă cu mâna goală. Câștigurile sale nu sunt suficiente nici măcar pentru lemnele de foc care să țină casa caldă, a spus ea.
Nu am niciun susținător financiar. Ne-am pus încrederea în fiul meu. Ne frânge inima când nu reușește să vândă nimic.
Autor: Fawzia Anwari, o văduvă afgană
Un alt caz este cel al Anisei, o văduvă care locuiește în Kabul împreună cu cele trei fiice ale sale, în vârstă de 14, 18 și 21 de ani. Până de curând, ea câștiga un salariu lunar de 4.000 de afgani, adică mai puțin de 50 de dolari, lucrând ca profesoară de limbi străine la o școală privată de fete. Fiica ei preda matematica la o altă școală.
Toate acestea au luat sfârșit în decembrie, când talibanii au luat măsuri drastice împotriva școlilor private și a altor centre educaționale care au rămas deschise pentru eleve. Atât Anisa, cât și fiica ei și-au pierdut locurile de muncă.
Dacă ar fi existat un bărbat, ar fi fost mai ușor. Eu sunt singură cu trei fiice. Condițiile pentru femei sunt atât de grele. Nu putem face nimic. Stăm cu toții acasă.
Autor: Anisa
Pentru a supraviețui, familia își consumă ultimele economii și este nevoită să facă ajustări financiare drastice. Prânzul este acum singura lor masă zilnică. „Vremea este rece, casa este rece și nu avem cu ce să ne încălzim casa", mai spune Anisa, citată de The Wall Street Journal.
Un alt caz este cel al Sarahei, o tânără din Kabul care, până de curând, ducea o viață ocupată, studiind la universitate dimineața și lucrând pentru o organizație pentru drepturile omului după-amiaza.
De când talibanii au interzis accesul femeilor în ONG-uri și universități, ea nu a îndrăznit să pună piciorul în biroul ei pentru a-și recupera lucrurile: o pereche de mănuși, o cană de ceai și un stilou care a fost un cadou din partea rectorului universității sale.
„Mi-am luat bacalaureatul, mi-am petrecut nopțile învățând doar pentru ca într-o zi să pot lucra. Este greu să te gândești la viitor fără să muncești", a spus Sarah, care a absolvit relații internaționale cu câteva zile înainte ca talibanii să interzică accesul femeilor la universitate.