Se strânge șurubul. Șeful adjunct al INSP: „Șoferii vitezomani vor fi pedepsiți în mod diferit și mai aspru, după schimbarea legislației” (VIDEO)

Se strânge șurubul. Șeful adjunct al INSP: „Șoferii vitezomani vor fi pedepsiți în mod diferit și mai aspru, după schimbarea legislației” (VIDEO)

Până acum, sancțiunile pentru șoferii amatori de viteză erau divizate în trei categorii (de la 10 la 20km/oră depășire, de la 20 la 40 km/oră și peste 40 km/oră), iar diferența dintre amenzile pentru fiecare categorie era nesemnificativă. Situația se va schimba, din moment ce vor intra în vigoare noile prevederi ale Codului contravențional (votate în data de 2 martie în Parlamentul R. Moldova). Vitezomanii vor trebui să achite la stat penalități mult mai usturătoare, decalajul dintre mărimea sancțiunilor va fi semnificativ mai mare, iar în unele cazuri șoferii care uită să ridice piciorul de pe accelerator ar putea rămâne fără permis de conducere. Despre asta a precizat șeful adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Grigore Guzun, în emisiunea „Descifrat”, difuzată vineri, 3 martie, pe AGORA.

Stela Vdovii

„De acum înainte, din moment ce vor intra în vigoare noile modificări, amenzile vor fi diferite. Până acum este în vigoare articolul 236 (n. r. al Codului contravențional), punctele 1, 2 și 3 și este stabilit - până la 20, mai mult de 20 și mai mult de 40 de km/oră. Acestea sunt limitele pe care, dacă le depășește, conducătorul este sancționat.

În cazul de față, acum n-o să mai fie așa - cu cât este mai mare depășirea, cu atât mai mare va fi și sancțiunea și, în unele cazuri, cu suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport. Mai mult, asta se referă la toți conducătorii”, a explicat șeful adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Grigore Guzun.

Publicitate

AGORA precizează că joi, 2 martie, deputații au votat, în lectură finală, proiectul care prevede modificări la Codul contravențional, între care se regăsesc și noile amenzi pentru depășirea limitei de viteză pentru șoferi. Potrivit autorilor, acesta are scopul de a responsabiliza conducătorii auto și de a crește nivelul de siguranță a traficului rutier, prin reducerea numărului de accidente.

Ulterior, Poliția Republicii Moldova a prezentat un infografic, prin care explică modificările.

...

Noi sancțiuni pentru depășirea limitei de viteză

Poliția Republicii Moldova

AGORA mai precizează că Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul penal nr.985/2002, Codul contravențional nr.218/2008, Legea nr.131/2007 privind siguranța traficului rutier, Legea nr.713/2001 privind controlul și prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri și de alte substanțe psihotrope și Legea nr.273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte) a fost elaborat de către Ministerul Afacerilor Interne.

Noile prevederi vor intra în vigoare în termen de 3 luni din momentul publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal