Început fenomenal al sezonului 2023 al Formula 1: Red Bull domină cu 1-2, iar Alonso revine pe podium cu Aston Martin

Început fenomenal al sezonului 2023 al Formula 1: Red Bull domină cu 1-2, iar Alonso revine pe podium cu Aston Martin

Max Verstappen a câștigat Marele Premiu al Bahrainului, prima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1 din 2023, conducând un 1-2 pentru Red Bull în fața unui impresionant Fernando Alonso.

Alex Gurdila

Max Verstappen a câștigat Marele Premiu al Bahrainului, prima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1 din 2023, conducând un 1-2 pentru Red Bull în fața unui impresionant Fernando Alonso.

Verstappen a dominat cursa de la început, iar Charles Leclerc de la Ferrari a ocupat locul secund datorită pneurilor soft noi cu care a pornit. Colegul lui Verstappen de la Red Bull, Sergio Perez, l-a depășit pe Leclerc și a preluat locul secund în turul 26, părând că asigură ordinea pe podium până la jumătatea cursei. Dar Ferrari-ul lui Leclerc s-a oprit în turul 41 cu o problemă la motor, promovându-l pe Carlos Sainz de la Ferrari pe locul trei.

Cu toate acestea, Alonso de la Aston Martin nu a fost împiedicat să obțină un loc pe podium după o cursă strălucitoare și a ocupat locul trei în fața lui Sainz cu 11 tururi rămase. Felul în care a condus dublul campion mondial nu a surprins pe nimeni, pentru că pilotul spaniol este recunoscut de toți ca fiind unul din cei mai buni piloți din istoria sportului. Însă totul era cât pe ce să se sfârșească pentru bolidul nr 14, când co-echipierul său, Lance Stroll, care se recuperează după duble fracturi la încheieturile ambelor mâini, l-a accidentat la virajul 1 în roata din spate.

...

Alonso în noul său rol de pilot al echipei Aston Martin

formula1.com

Publicitate

Lewis Hamilton a obținut avantaj la start și a câștigat două locuri pentru a ajunge pe locul cinci. Dar pilotul Mercedes AMG F1 nu a reușit să livreze un rezultat bun până la finele cursei, luând poziția 5 după Carlos Sainz. În turul 10, Verstappen deja îl conducea pe Leclerc cu 6,5 secunde, iar Perez se afla la 1,5 secunde în spate, cu Sainz deja pe locul patru, înaintea cuplurilor de Mercedes și Aston.

Valtteri Bottas a avut o cursă bună. A făcut o oprire timpurie la Alfa Romeo și a ocupat locul șase o perioadă de timp, până când Alonso, Russell și Stroll s-au luptat să-l depășească până în turul 20, cu un rezultat final de 8 și 4 puncte pentru Alfa Romeo.

...

Bottas a încercat să-l țină pe Stroll în spate, dar fără succes

the-race.com

În frunte, Verstappen a putut să meargă cu pneurile soft mai mult decât oricine altcineva, schimbându-le cu cele hard în turul 36 pentru ultima sa etapă și câștigând cursa cu ușurință. Perez a ocupat locul doi, dar mult în spatele lui Verstappen.

Marea bătălie a fost pentru locul cinci între Hamilton și Alonso, care a dus la un schimb de locuri la virajul 4 în turul 37, după ce spaniolul a suferit o derapare puternică. Două tururi mai târziu, Alonso l-a șocat pe Hamilton cu o manevră neașteptată la virajul 10, obținând locul patru. Acesta a devenit locul trei după ce Ferrari-ul lui Leclerc s-a oprit în turul 41, costându-l locul trei și provocând o perioadă scurtă de virtual safety car. Alonso și-a îndreptat acum privirile spre podium, luptându-se cu Sainz și trecându-l cu ușurință la virajul 11 după o luptă antrenantă cu roată la roată.

Sainz a ocupat locul patru în ultimele etape, înaintea lui Stroll, Russell, Bottas, Pierre Gasly (de la spatele grilei cu Alpine) și Williams-ul lui Alex Albon, care a reușit să se mențină în fața lui Yuki Tsuoda (AlphaTauri) la final.

În alte părți ale cursei, Esteban Ocon de la Alpine a avut o cursă infernală, primind o penalizare de 5 secunde pentru că nu s-a aliniat corect în slotul său de start și având nevoie de un aripioară frontală nouă după ce a deteriorat un winglet. FIA a decis că nu a executat corect această penalizare și i-a dat încă o penalizare de 10 secunde pentru următoarea sa oprire la boxe și încă o penalizare de 5 secunde pentru depășirea vitezei în pitlane, iar apoi a abandonat cursa.

...

Ocon a servit o mulțime de penalizări

the-race.com

McLaren a avut o cursă dezastruoasă, cu debutul lui Oscar Piastri în F1 încheindu-se din cauza unei defecțiuni a cutiei de viteze electronice și cu Lando Norris având probleme pneumatice cu motorul Mercedes care a necesitat opriri repetate la boxe pentru a încărca sistemul, acesta terminând cursa ultimul.

În concluzie, victoria lui Max Verstappen la Marele Premiu al Bahrainului marchează un început promițător al sezonului 2023 al Campionatului Mondial de Formula 1. Performanța excepțională a lui Verstappen, împreună cu o prestație puternică a echipei Red Bull, pregătește tonul pentru un sezon interesant. Performanța impresionantă a lui Fernando Alonso indică faptul că pilotul veteran încă are ceea ce trebuie să concureze la cel mai înalt nivel. Cu încă 22 de curse de disputat, va fi interesant de văzut cum se va desfășura restul sezonului.

...

Rezultatele finale (Top 10) ale Bahrain GP

autosport.com

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal