Buget, angajați, obiective. Tot ce trebuie să știi despre noul Minister al Energiei

Buget, angajați, obiective. Tot ce trebuie să știi despre noul Minister al Energiei

În cadrul ședinței din 7 martie, Guvernul a aprobat Regulamentul Ministerului Energiei, organigrama, structura aparatului central și alte documente de constituire a noii instituții. Astfel, s-a constituit oficial un nou Minister în frunte cu Victor Parlicov. Toate acestea, după ce la 16 februarie, Guvernul Recean și-a depus jurământul.

Baciu Ana

Domeniile de activitate a ministerului includ securitatea și eficiența energetică, surse de energie regenerabilă, energie electrică și termică, gaze naturale și produse petroliere, digitalizare și tranziție energetică. 

„Crearea unui minister separat în Guvern reprezintă aprecierea importanței sectorului energetic pentru buna funcționare a economiei. Viziunea noastră pe termen mediu este să avem un sector energetic sigur, sustenabil și competitiv, cu obiectivul de decarbonizare a economiei înainte de 2050”, a declarat Victor Parlicov.

Printre prioritățile Ministerului Energiei pe termen mediu se numără prevenirea și atenuarea potențialelor crize energetice, prin asigurarea achiziției și a stocurilor strategice de gaze naturale și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică. De asemenea, se urmărește creșterea securității energetice prin întărirea sistemului electroenergetic și a gradului de interconectare cu România, crearea Fondului pentru eficiență energetică, dar și facilitarea investițiilor în tehnologii de stocare a energiei și în unități de echilibrare. O prioritate rămâne dezvoltarea pieței concurențiale de energie electrică și pregătirea integrării pe piața internă a Uniunii Europene.

Ministerul va avea 60 de angajați în șapte direcții și șase servicii, iar cei trei secretari de stat vor fi responsabili de securitatea energetică, energia sustenabilă, planificarea strategică, digitalizarea și tranziția energetică. Totalul necesar de mijloace financiare estimative anuale pentru 60 de angajați se ridică la peste 15 milioane de lei anual.

Anterior, de problemele energiei se ocupa Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în frunte cu Andrei Spînu. Noul Minister a preluat de la cel din urmă domeniul securitate și eficiență energetică, devenind succesor de drepturi și obligații conexe.

Totodată, ministerul va fi fondator sau coordonator al Agenției pentru Eficiență Energetică, Unității de implementare a proiectelor în domeniul energetic și al Întreprinderii de Stat „Moldelectrica”.

„Era necesar să avem o contrare și o focusare de resurse pe acest domeniu, resurse intelectuale, dar și financiare. Aici vă rog două lucruri, să țineți cont că sectorul energetic este foarte important pentru mediul de afaceri și pentru investițiile mari și doi, vreau să accentuezi necesitatea colaborări dvs cu Ministerul Mediului, dar și cu celelalte ministere”, a declarat premierul Dorin Recean în cadrul ședinței Guvernului.

Precizăm că, anterior, autoritățile declarau că necesitatea creării unui nou minister, care să se specializeze pe domneiul energetic a venit din existența crizei energetice în Republica Moldova, care a început în toamna anului 2021, atunci când Gazprom a limitat considerabil volumul de gaz livrat țării noastre.

Ministere ale energiei au existat anterior și în alte Guverne. Mai exact, este vorba de Ministerul Industriei și Energeticii, condus de Dmitrii Leașenco în Guvernul Druc în 1990- 1991, și Ministerul Energiei din Guvernul Tarlev, în 2001 - 2005.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal