GÂNDUL ZILEI | Reflecție și solidaritate, în loc de lalele pentru femei
Femeile și fetele din toată lumea rămân ținta atacurilor extremiste. Scopul lor este de a le reduce vocile și puterea pe care o reclamă. Nici în 2023 nu e ușor să fii femeie, un lucru despre care ar trebui să vorbim mai mult în ajunul și de Ziua Internațională a Femeii.
・ Diana Guja
Regimurile autoritare, care au depășit ca număr regimurile democratice, folosesc toate metodele pentru a înăbuși din fașă potențialele revolte sau revendicări de drepturi. Iar femeile, numeroase și dornice de a-și schimba viața, sunt o țintă perfectă, împreună cu fiicele lor. Deja aflate în condiții de vulnerabilitate determinate istoric, femeile continuă să fie supuse tratamentelor dezumanizante, legilor abuzive, violenței acasă și pe stradă, hărțuirii și controlului.
Printre ultimele exemple de luptă de guerilla cu dorința femeilor de emancipare este otrăvirea elevelor din Iran. Din noiembrie, sute de eleve din cel puțin 25 din cele 31 de provincii ale Iranului au ajuns în spitale în urma expunerii la gaze toxice necunoscute.
Victimele atacurilor au relatat presei despre un miros „de fructe stricate sau de ouă putrede sau de un parfum puternic” care le-a învăluit încăperile și abia mai puteau respira. Unele eleve susțin că au leșinat și au trebuit să fie scoase la aer curat de colegele lor. Altele au fost transportate la spital pentru îngrijiri.
La o conferință de presă recentă, ministrul iranian de interne, Ahmad Vahidi, a declarat că „mai mult de 90% dintre otrăviri nu au fost cauzate de factori externi, iar cele mai multe au avut la bază stresul și grijile cauzate de știri” (sic!). Cu toate acestea, ministrul adjunct al Sănătății iranian Yunes Panahi a sugerat că scopul atacurilor a fost închiderea școlilor de fete.
Otrăvirea elevelor, despre care abia acum a început să se vorbească la cel mai înalt nivel, a început în orașul Qom, o localitate foarte conservativă. Tot atunci, diverse grupuri extremiste din Iran au cerut ca fetelor să le fie interzis să meargă la școală. Atacurile, percepute de opinia publică drept atacuri la educația feminină, au stârnit furie pe scară largă într-o țară zguduită de luni de proteste anti-regim.
Ieri, ayatollahul Ali Khamenei, conducătorul absolut al Iranului, a denunțat presupusele otrăviri ca fiind o „crimă de neiertat”. Khamenei a adăugat că, dacă se dovedește că acțiunile de otrăvire a fetelor au fost intenționate, vinovații ar trebui executați.
Pedepsele cu moartea și alte măsuri radicale de luptă cu cei nemulțumiți, fie ei înșiși radicalizați, nu fac decât să perpetueze și să legitimeze violența. Femeile sunt primele care au de suferit de „mâinele de fier” ale regimurilor politice.