Altercații, tunuri de apă și gaze lacrimogene. Relatare pentru AGORA din centrul protestelor georgiene (VIDEO)
Aflată la Tbilisi, jurnalista portalului Diez Djein Vacari a relatat pentru AGORA despre protestele care au cuprins capitala Georgiei. Potrivit acesteia, cea de-a doua zi de manifestații a început pașnic, însă, ulterior, au avut loc primele altercații. Forțele de ordine au folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene, iar unele persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
・ Zagnat Elena
Astăzi, protestul a început pașnic. Liderii protestului au ținut cuvântări, au cântat, dar acum au început primele altercații. (...) Sunt echipaje care oferă asistență medicală, în special pentru persoanele afectate de gazul lacrimogen. Pot spune că am observat unii provocatori, dar protestele georgiene sunt atât de bine organizate încât întotdeauna există un cordon, care urmărește ca nicio persoană suspectă să nu păstrundă dincolo de zona pe care ei o controlează.
Autor: Djein Vacari, jurnalistă, portalul Diez
Conform unor informații, ieri, unii protestatari au folosit și cocktailuri Molotov, dar informația nu este verificată. Se cunoaște doar de un cocktail Molotov și se presupune că ar fi vorba despre un provocator.
Autor: Djein Vacari, jurnalistă, portalul Diez
Protestatarii au cerut retragerea proiectului de lege privind „agenții străini” și eliberarea tuturor celor reținuți cu o zi înainte. În opinia lor, adoptarea legii va împinge Georgia în direcția autoritarismului și va pune capăt speranțelor țării de a avea legături mai strânse cu Europa.
Proiectul de lege „cu privire la transparența influenței străine” ar obliga orice organizație ale cărei activități sunt finanțate din străinătate să se înregistreze în mod oficial ca „agent străin”, chiar dacă veniturile externe ale „agenților” reprezintă doar o cincime din bugetul lor. Cei care nu reușesc să facă acest lucru, indiferent de motiv, riscă amenzi mari.
Partidul „Visul Georgian”, aflat la putere în țară, susține că proiectul de lege este inspirat din legislația americană din perioada Marii Depresiuni.
Criticii proiectului, inclusiv președintele georgian Salome Zurabișvili, l-au comparat cu echivalentul său rusesc, pe care Kremlinul îl folosește în mod activ pentru a suprima orice formă de disidență în țară.