Puțin studiat în școală și mai puțin discutat în spațiul public, războiul din Transnistria, rămâne a fi o parte controversată a istoriei ultimelor trei decenii de independență a Republicii Moldova. La 31 de ani distanță, aflăm despre cum a început și care a fost lanțul de trădări și incompetență care țin în viață acest conflict.
Numit la 13 octombrie 1989 în funcția de vicepreședinte al Frontului Popular responsabil de relațiile cu minoritățile etnice, Oazu Nantoi a avut ocazia să cunoască mai îndeaproape situația din sudul și estul Republicii Moldova, cele mai tensionate regiuni de la începutul anilor 1990.
O întârziere și diferențe față de baltici
Un element aparte al istoriei subiectului abordat a fost însăși felul cum a fost tratată chestiunea Republicii Moldova de către comunitatea internațională, în special SUA în anii 1990. Potrivit deputatului Oazu Nantoi, Washingtonul a avut o poziție diferită în privința Basarabiei, spre deosebire de țările baltice.
„Când ultimul ambasador al SUA în URSS (Jack Matlock - n.r.) a vizitat Chișinăul în 1990, deputații noștri în Sovietul SUprem i-au reproșat de ce SUA nu tratează cazul Basarabiei cu al țărilor baltice, la care ambasadorul american a răspuns foarte sec : Cazul Basarabiei este o chestiune internă a URSS.
Autor: Oazu Nantoi, analist politic
Această situație ar deriva însăși din poziția țărilor baltice, a căror populație avea o poziție separată în cadrul republicilor unionale, or Lituania, Letonia și Estonia au fost primele state care au ales direct independența, în timp ce restul republicilor unionale au mers întâi prin așa-numita paradă a suveranităților.
În URSS, o poziție separată o aveau țările baltice: Lituania, Letonia și Estonia. Aceste trei republici baltice, au fost anexate în 1940, însă înainte de 1940 au avut spre deosebire de Basarabia care era în componența României, ei au avut precedente de statalitate, mai mult anexarea nu a fost recunoscută de comunitatea internațională, mai mult populația era unită prin sentimentul că ei sunt ocupați, exista memoria statalității antebelice, era o opoziție față ideologia comunistă, dar și comuniștii de acolo erau altfel decât cei de la Moscova sau din Moldova.
Autor: Oazu Nantoi, analist politic
Mai mult, politicile Perestroika și Glasnost au apărut la Chișinău la distanță de trei ani, de la anunțarea lor la Moscova, în 20 mai 1985.
Când au apărut problemele
Problemele au apărut după 23 iunie 1990 când RM a adoptat declarația de suveranitate, ea nu constituia nimic ieșit comun deoarece atunci treceau prin paradă a suveranității.
Autor: Oazu Nantoi, analist politic
Astfel, la scurt timp, în august la Comrat este proclamată așa-zisa republică sovietică socialistă găgăuză iar la Tiraspol, în septembrie apare așa-numita republică sovietică socialistă moldovenească nistreană.
Când deputații noștri unionali s-au dus la Anatoli Lukianov, președintele Sovietului Suprem cu reproșuri, ce se întâmplă, Lukianov a răspuns foarte sec și clar: Dacă semnați noul tratat unional, aceste republici dispar. Dacă nu. puteți să plecați dar fără aceste teritorii.
Autor: Oazu Nantoi, analist politic
Înfrângere continuă
Victoria Federației Ruse în războiul declanșat contra Republicii Moldova în primăvara lui 1992 a fost consemnată în acordul încheiat la 21 iulie 1992 între președinții Federației Ruse, Boris Elțîn și al R. Moldova, Mircea Snegur. Documentul a conținut mult mai multe impuneri, care au pus R. Moldova în poziție dezavantajoasă.
Acel acord a impus așa zisul format unic al operațiunii de menținere a păcii, acordul prevede că unitățile militare din operațiunea de menținere a păcii sunt trilaterale RM- RU și așa-zisa Transnistria, prin urmare acest acord legalizează existența acestor unități paramilitare. Controlul asupra acestor operațiuni e realizat de CUC unde deciziile se adoptă prin consens, prin urmare RM e în fața Rusiei și marionetelor rusești de la Tiraspol, asta este așa faza care s-a încununat cu înfrângerea militară a Republicii Moldova în urma agresiunii Federației Ruse.
Autor: Oazu Nantoi, analist politic
Respingerea memorandumului Kozak
Un episod cunoscut al istoriei acestui război este refuzul președintelui Vladimir Voronin de a semnat memorandumul Kozak, decizie luată în ultimul moment, care a înfuriat Rusia.
Urma să fie semnat la 25 noiembrie 2003, în prezența lui Putin, de către Voronin și Smirnov. Și, noi am găsit acest proiect pe internet, aici au început oleac de valuri, pe atunci societatea era mai activă, inclusiv noi am informat corpul diplomatic despre ceea ce ar putea să se întâmple. În noapte spre 25 noiembrie, mai aproape de miezul nopții, tovarășul Vladimir Voronin a fost vizitat de doamna Helen Hodges, ambasadoarea SUA în RM, și în urma discuției intime cu domnul Voronin, dumnealui a decis să nu semneze memorandumul Kozak. Nu vă imaginați ce scandal a fost când slugoiul lui Putin a refuzat să semneze un document care instituționaliza dispariția RM, subordona intersele RM, anume din această cauză Voronin peste noaptea a devenit comunist pro-UE.
Autor: Oazu Nantoi, analist politic
Situația din prezent
În opinia lui Nantoi, pericolul reprezentat de Grupul Operativ al Trupelor Ruse din stânga Nistrului este unul exagerat, din moment ce marea majoritate a militarilor sunt din regiunea transnistreană și nu au motivația de a lupta pentru obiectivele anunțate de Rusia în Ucraina.
Astăzi peste 70% din acest GOTR sunt originari din Stânga Nistrului cu cetățenia Federației Ruse, care au ales această cale din simplul motiv că această așa-zisă transnistrie este o zonă depresivă și acel contract îți oferă statut social, salariu, nu știu ce acolo. Prin urmare în acest grup operativ nu prea sunt doritori să lupte cu Ucraina, RM, inclusiv după 24 februarie au fost cazuri când persoane au reziliat aceste contracte și au fugit pe malul drept. Inclusiv după 24 februarie s-a triplat numărul de persoane care aplică pentru cetățenia RM din stânga Nistrului.
Autor: Oazu Nantoi, analist politic
Ce este AGORA Lectures?
AGORA Lectures este un proiect prin care ne dorim să discutăm neformal, relaxat și pe înțelesul tuturor teme importante: istorie, filosofie, geopolitică, psihologie etc. Scopul AGORA Lectures este să aducem în fața comunității AGORA experți din diverse domenii, care să explice subiectele abordate, astfel încât acestea să-și facă apariția pe agenda publică, grație evenimentelor noastre.
Te invităm să fii parte a comunității AGORA, pentru a avea acces la mai multe evenimente de acest tip și a susține presa liberă din R. Moldova. Detalii aici.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.