GÂNDUL ZILEI | Primăvara se anunță georgiană

GÂNDUL ZILEI | Primăvara se anunță georgiană

Cel mai important bulevard georgian s-a transformat într-o scenă de proteste violente. Forțele de ordine din Tbilisi acționează cu brutalitate împotriva oamenilor care au ieșit să-și manifeste dezacordul cu proiectul de lege cu privire la „agenții de influență străini”. Un proiect ce miroase a lapte ars din oala cândva promițător de democrată și deschisă spre lume, care era Georgia.

Diana Guja

Potrivit inițiativei „cu privire la transparența influenței străine”, orice organizație non-guvernamentală și de media, ale căror activități sunt finanțate din străinătate în proporție de mai mult de 20%, vor fi obligate să se înregistreze în mod oficial ca „agent străin”. După isteria Rusiei cu privire la „agenții străini” și întreg contextul în care a apărut și se aplică această lege la vecinii Georgiei, furia protestatarilor este de înțeles. Mai mult decât atât, adoptând această lege controversată, Georgia va deschide ușa într-o zonă crepusculară, de unde aderarea la Uniunea Europeană se va transforma într-un vis pentru o altă viață.

Bruxelles-ul a fost de acord că, prin adoptarea unor astfel de legi, Georgia refuză automat să îndeplinească condițiile pentru obținerea statutului de candidat la Uniunea Europeană, întrucât acest lucru este incompatibil cu normele și valorile UE.

Publicitate
Aceasta [legea] contravine obiectivului declarat al Georgiei de aderare la Uniunea Europeană, susținut de marea majoritate a cetățenilor georgieni. Adoptarea sa finală ar putea avea repercusiuni grave asupra relațiilor noastre.

Autor: Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate

Încă din 28 februarie, președinta Georgiei, Salome Zurabishvili, a declarat că nu va susține în niciun caz legea „agenților străini” și a promis că se va folosi de dreptu său de veto. 

Potrivit The Economist, grupul de parlamentari, cândva parte din „Visul georgian” (cât de ironic sună acest nume acum), care au propus legea, sunt, de ceva timp, ocupați să emită teorii ale conspirației, inclusiv o acuzație că Occidentul încearcă să tragă Georgia în războiul din Ucraina. Bidzina Ivanishvili, miliardarul fondator al „Visului georgian” și conducătorul din culise al țării, a insinuat că guvernele occidentale ar fi în spatele problemelor pe care le are cu banca sa elvețiană.

Ceea ce se întâmplă în Georgia pare bolnăvicios de asemănător cu jocurile din culisele după care s-au dat și continuă să se dea luptele pentru putere în Moldova în istoria mai recentă a țării. Personajele, rolurile, recuzita rămân neschimbate, ia în mijlocul scenei e același rege gol, în stare să arunce în flăcări o țară întreagă.

Simbolul acestui protest a devenit o femeie care flutura drapelul UE în mijlocul străzii, în timp ce poliția îndrepta spre ea un jet de apă. Alți protestatari au încercuit-o, pentru a o proteja și a o ajuta să rămână în picioare, ținând drapelul UE deasupra capetelor. Mesajul georgienilor către autorități a devenit și mai clar.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal