Bibliotecarii sunt nemulțumiți de intenția autorităților de a transmite clădirea Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei. Deputat PAS: Nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoinţă

Bibliotecarii sunt nemulțumiți de intenția autorităților de a transmite clădirea Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei. Deputat PAS: Nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoinţă

Potrivit unei inițiative legislative, unul dintre blocurile Bibliotecii Naționale ar putea fi trecut cu titlu gratuit în posesia Mitropoliei Basarabiei. Vestea i-a nemulțumit pe membrii Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, care au inițiat o petiție pentru ca Biblioteca Națională să nu fie lipsită de clădirea în care este păstrată colecția de patrimoniu național scris. Pe de altă parte, unii reprezentanți PAS declară că intenția de a transmite clădirea nu este o retrocedare, dar un „gest de bunăvoinţă” faţă de Biserica Ortodoxă Română şi Mitropolia Basarabiei din partea statului Republica Moldova. La rândul lor, unii reprezentanți ai Mitropoliei Basarabiei susțin că Biblioteca Națională nu va trebui să se mute într-o altă clădire.

Zagnat Elena

Nemulțumirea bibliotecarilor

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a adus mai multe argumente împotriva lipsirii Bibliotecii Naționale de unul dintre blocurile sale. Potrivit acesteia, imobilul a fost dat în exploatare în anul 1902. În anul 1987, la 10 ani după cutremurul din 1977, acesta a fost transmis de la balanța Ministerului Învățământului la balanța Ministerului Culturii. Potrivit asociației, Republica Moldova a investit sume uriașe pentru a aduce clădirea la starea actuală, a transfera în acest spațiu circa 500.000 de unități materiale și a le asigura condițiile necesare de păstrare, iar la amenajarea acestor spații au contribuit Ambasada SUA, Fundația SOROS, Fundația Bill și Melinda Gates etc.

În această clădire se află nucleul de patrimoniu al Bibliotecii Naționale, zestrea spirituală a locuitorilor Republicii Moldova: colecția de carte veche și rară – peste 33.500 volume; colecția de arte și hărți -  peste 216.000 unități de păstrare; audiovideoteca – 110.000 unități de păstrare; colecția de specialitate și Centru Național de Formare Continuă în Biblioteconomie și Știința Informării unde începând cu anul 2017 au fost instruiți peste 10.500 de specialiști. 
(...) Această decizie, dacă va fi realizată în practică, va distruge Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Aceasta nu are cum să reziste acestei lovituri. Blocul principal proiectat pentru 1.000.000 de volume geme sub greutatea celor peste 2.500.000 de volume și trebuie urgent de adus în corespundere cu parametrii planificați. 

Autor: Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova

Publicitate

Un „gest de bunăvoință”

Pe de altă parte, deputatul PAS Virgiliu Pâslariuc declară că proiectul de lege privind clădirea fostului Seminar teologic nu reprezintă o retrocedare, dar un „gest de bunăvoință”. 

Nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoinţă faţă de Biserica Ortodoxă Română şi Mitropolia Basarabiei din partea statului Republica Moldova. Pentru a putea activa în condiţii demne, Mitropolia Basarabiei avea nevoie de un spaţiu, iar fosta clădire a Seminarului teologic, parte a complexului vechi mitropolitan, prezenta o soluţie bună în această privinţă. Disponibilitatea Mitropoliei şi a statului român de a investi în protecţia şi îngrijirea unui monument istoric de însemnătate naţională a constituit una din raţiunile acestei alegeri. Nu se pun în discuţie şi alte clădiri.

Autor: Virgiliu Pâslariuc, deputat PAS

Deputatul declară că, la nivel guvernamental, ar exista soluții pentru a mobiliza fonduri, inclusiv cu sprijin românesc, pentru a finaliza construcţia unei biblioteci moderne, care ar avea condiţii adecvate pentru păstrarea fondului de carte rară şi a altor unităţi bibliofrafice şi aceasta va fi una din priorităţile imediate.

Cât priveşte cei care sunt îngrijoraţi de soarta clădirii, avem asigurări că statul român va investi în păstrarea monumentului istoric, care nu va putea fi înstrăinat, cu obligaţia de a păstra intact aspectul său iniţial (şi cine a fost la faţa locului poate vedea că numai acest aspect nu-l prezintă acum). În ultimii ani, statul român a investit în mai multe obiecte culturale cum ar fi Sala cu Orgă, Muzeul de Arte, zeci de școli și grădinițe. Conform legii protejării patrimoniului, orice modificare adusă unui monument trebuie să fie făcut cu acordul Ministerului Culturii. De altfel, orice proiect de lege are nişte etape de avizare şi validare, care vor fi respectate, iar ele prevăd inclusiv dezbateri şi consultări publice. 

Autor: Virgiliu Pâslariuc, deputat PAS

Reacția Bucureștiului

Președintele Camerei deputaților din România, Marcel Ciolacu, a salutat intenția autorităților de la Chișinău de a transmite clădirea în proprietatea Mitropoliei Basarabiei.

Se face dreptate pentru Mitropolia Basarabiei! Autoritățile de la Chișinău vor transmite cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, clădirea fostului Seminar Teologic din perioada interbelică. Le mulțumesc parlamentarilor PAS pentru că au depus acest proiect de lege și sper ca el să fie adoptat cât mai repede. După 30 de ani de discriminare și inechitate, în sfârșit se face dreptate pentru Mitropolia Basarabiei, care este singura alternativă pe linie de credință din Republica Moldova la biserica subordonată direct Patriarhiei Moscovei.  Este o reparație istorică și morală față de nedreptatea făcută Mitropoliei Basarabiei, care a fost interzisă odată cu venirea sovieticilor la putere și căreia comuniștii i-au confiscat, naționalizat sau distrus toate proprietățile. 

Autor: Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților

Pe de altă parte, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au declarat pentru Ziarul de Gardă că Biblioteca Națională a Republicii Moldova va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția sa. 

Dreptul de proprietate al Mitropoliei Basarabiei asupra acestui imobil este certificabil prin sentința civilă definitivă și irevocabilă nr. 435 dată de Tribunalul județului Lăpușna la 25 iunie 1935 și prin Decretul-lege promulgat prin Înaltul Decret Regal nr. 2268 din 22 iunie 1938. Mitropolia Basarabiei, redevenind proprietar al acestui imobil, nu intenționează să-i schimbe destinația și se angajează să suporte toate costurile pentru restaurare. Astfel, Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei.

Autor: Părintele Arhidiacon Constantin Olariu

Amintim că, în ianuarie 2023, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu Patriarhul României, care a reiterat solicitarea ca autoritățile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău. De asemenea, Patriarhul României a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova. Patriarhul Daniel a mai solicitat tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel încât să se permită clericilor acesteia să acorde asistență religioasă în armată, penitenciare și spitale, precum și să fie invitați la evenimentele oficiale la care sunt chemați clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal