O grupare criminală, care intenționa să destabilizeze situația în R. Moldova, a fost destructurată de poliție. Inspectoratul General al Poliției oferă detalii (VIDEO)

O grupare criminală, care intenționa să destabilizeze situația în R. Moldova, a fost destructurată de poliție. Inspectoratul General al Poliției oferă detalii (VIDEO)

Oamenii legii anunță că au destructurat o schemă de destabilizare a situației în R. Moldova și că aceasta ar fi pusă la care de serviciile speciale ale Federației Ruse. Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțean, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că poliția deține mai multe informații despre un plan de destabilizarea a situației. Informația a fost obținută datorită faptului că un agent al poliției de la noi a fost infiltrat sub acoperire în gruparea de diversioniști. 

Declarațiile vin, după ce sâmbătă, 11 martie, oamenii legii anunțau că dețin informații, precum că pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului, se intenționează organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă.

Stela Vdovii

Potrivit șefului IGP, erau puse la cale acțiuni diversioniste.

Din toamna anului 2022 au apărut informații privind organizarea dezordinilor în masă în timpul protestelor organizate de unele partide. Poliția, de comun cu procuratura a stabilit câteva repere de lucru privind destabilizarea situației în țară, care urmau să aibă loc în Chișinău. Astfel, s-a stabilit că în acest proces de organizare sunt implicate servicii speciale din Federația Rusă”.

Autor: Viorel Cernăuțean, șeful IGP

Publicitate

Persoanele implicate în această schemă urmau să fie repartizate în 10 grupuri a câte 10 persoane și remunerați, pentru acțiunile diversive, cu 10 mii de dolari fiecare.

Operațiunea de reținere a diversioniștilor a fost desfășurată în seara zilei de sâmbătă, 11 martie.

În urma acțiunilor, 25 de persoane au fost aduse la poliție, iar marea majoritate a acestora conlucrează cu organele de drept. Șapte persoane au fost reținute în izolator, pe când ceilalți au început a da depoziții, mai informează șeful IGP.

Ne dăm bine seama că nu era vorba doar de 25 de persoane - era vorba de un număr mult mai mare care trebuia să fie convocat în scopul acesta. 

Autor: Viorel Cernăuțean, șeful IGP

Poliția a publicat și un film ce conține cadre de la operațiunea de deconspirare a grupurilor ghidate de serviciile speciale din Federația Rusă, care puneau la cale destabilizarea situației în Moldova, inclusiv, în cadrul protestelor planificate azi în centrul capitalei.

Precizăm că poliția a cerut organizatorilor și participanților la proteste să se subordoneze cerințelor legale și să nu admită acțiuni care ar pune în pericol viața și sănătatea oamenilor, precum și securitatea statului. 

AGORA amintește că, la 9 martie, Centrul Național Anticorupție sub conducerea Procuraturii Anticorupție a finalizat procesul de examinare a banilor depistați și ridicați în cadrul perchezițiilor efectuate la 9 martie 2023, în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic Șor. În rezultatul examinării, a fost constatat că suma finală este de 4.560.719 lei. Mai exact este vorba de 3.269.500 de lei, 64.490 de euro și 500 dolari.

Iar la 10 martie, Poliția a anunțat că desfășoară percheziții într-un dosar care vizează pregătirea dezordinilor în masă. În rezultatul perchezițiilor au fost ridicați bani în sumă totală de 11.000 de dolari americani și 400 de euro, destinați organizării dezordinilor în masă; precum și cătușe, substanță cu miros specific de marijuana, înscrisuri de ciornă; dar și dispozitive de comunicare și stocare a informației. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal