Radiografia protestului: Autobuze care aduc organizat participanții la proteste, oprite de poliție, spirite încinse în centrul capitalei și o rezoluție cu ultimatum

Radiografia protestului: Autobuze care aduc organizat participanții la proteste, oprite de poliție, spirite încinse în centrul capitalei și o rezoluție cu ultimatum

Protestul a început, așa cum era anunțat, la ora 13:00. Manifestanții au pornit în coloană pe bd. Ștefan cel Mare, în timp ce traficul pe artera principală din Chișinău a fost sistat.

Între timp, protestatarii insistă să ajungă la clădirea Guvernului, asta deși inițial, manifestația era programată să se desfășoare în fața Parlamentului.

În final, manifestanții au adoptat o rezoluție cu cerința de a le fi achitate facturile la întreținere pentru cele trei luni de iarnă. După mai multe negocieri cu forțele de ordine, trei deputați au obținut permisiunea de a transmite rezoluția votată către Guvern.

Stela Vdovii

UPDATE 16:00 Trei deputați - Marina Tauber, Reghina Apostolova și Vadim Fotescu au mers la Guvern pentru a transmite rezoluția.

UPDATE 15:15 după mai multe discursuri ținute de pe scena improvizată, vicepreședinta partidului Șor, Marina Tauber citește rezoluția, pe care o va propune protestatarilor pentru a fi votată.

Cerința principală - achitarea integrală a facturilor pentru trei luni de iarnă. Protestatarii au dat și un termen Guvernului - până luni, 13 martie, ora 13.00, să vină cu un răspuns la această revendicare. Rezoluția urmează să fie transmis către Guvern.

Publicitate

UPDATE 14:00 Protestatarii insistă să ajungă în fața clădirii Guvernului pentru a da citire, acolo, rezoluției pe care au pregătit-o. „Să o lăsăm pentru Recean”, a menționat Marina Tauber.

De asemenea, organizatorii îndeamnă poliția să se alăture manifestanților. Ei scandează: „Jos Cernăuțeanu”

UPDATE 13:40 Poliția informează că, la acest moment,  protestatarii forțează cordonul format din polițiști, pentru a-și schimba locația.

Precizăm că întrunirea era autorizată să se desfășoare la Parlament. Între timp, organizatorii scandează cerința de a li se permite să meargă în coloană spre Guvern. 

Reprezentanții Poliției anunță că, în cazul în care nu se va respecta locația anunțată, manifestația va fi sistată.

„Forfotă” matinală pe canalele de Telegram ale Mișcării Pentru Popor 

De dimineață, pe canalele de Telegram și pe alte surse de informare, care aparțin organizatorilor protestelor de azi de la Chișinău au fost postate mai multe secvențe video și poze cu oameni care se pornesc spre capitală pentru a participa la proteste. Poliția stopa unele dintre mijloacele de transport și bloca deplasarea organizată a cetățenilor la manifestație. În unele localități, spiritele s-au încins, oamenii cu icoane și facturi în mâini spun că sunt gata să vină pe jos la protest.

Organizatorii afirmă că Poliția amendează transportatorii, care au acceptat sa vină cu oameni la mitingul pașnic de la Chișinău.

Șeful IGP: Autobuzele nu au fost reținute neregulamentar

Între timp, în cadrul briefingului susținut în această dimineață, șeful IGP, Viorel Cernăuțean, a declarat că mijloacele de transport nu au fost stopate neregulamentar.

„Ceea ce ține de transportatori, au fost documentați, inclusiv, pentru încălcări tehnice ale mijloacelor de transport. Dacă cineva nu este de acord, are dreptul să conteste acest proces verbal contravențional. Unde actele au fost în regulă, persoanele au putut să se deplaseze, în continuare.
Atât timp cât sunt atrase și autobuze din regiunea transnistreană, care, conform legislației, au dreptul de a se deplasa doar în rute regulate, nu au dreptul să fie implicate în rute ocazionale”

Autor: Viorel Cernăuțean, șeful IGP

Mai mult, șeful IGP a venit cu un îndemn către cetățeni să conștientizeze ceea ce se întâmplă.

Eu mi-aș dori ca toți cetățenii noștri să conștientizeze că sunt carne de tun, aduși aici la Chișinău și utilizați pe fondul unor acțiuni de grupuri create, că pe seama lor și profitând de ei vor fi alte acțiuni. Și eu vreau să conștientizeze cetățenii noștri că, de fapt, intențiile organizatorilor, nici pe departe nu sunt cele nobile pentru cetățenii care sunt aduși la Chișinău, chiar dacă aceștia sunt plătiți. Riscul de destabilizare există continuu. 

Autor: Viorel Cernăuțean, șeful IGP

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal