Protestele din Israel: „Aceasta nu este o reformă judiciară, este o revoluție”. Pentru ce militează cei peste 500 de mii protestatari israelieni
Duminică seara, aproximativ o jumătate de milion de oameni au ieșit pe străzile mai multor orașe din Israel pentru a protesta împotriva reformei sistemului judiciar, propuse de Guvern. Potrivit presei locale, aceasta este cea mai masivă acțiune de protest din istoria țării. Doar la Tel Aviv, aproximativ 200.000 de israelieni au participat la acțiune.
Vă propunem, în continuare un articol semnat de jurnaliștii de la BBC, din care aflăm ce se întâmplă, de fapt, în aceste zile, în Israel și ce anume a aprins spiritele.
・ Stela Vdovii
Protestele din Israel nu au contenit de mai bine de două luni. Participanții declară că ies să apere democrația, care a fost încălcată de noul guvern al lui Benjamin Netanyahu. Premierul, la rândul său, insistă că reforma, care limitează competențele instanțelor, va restabili echilibrul între ramurile guvernamentale.
Amenințarea la adresa democrației?
Esența reformei este de a priva sistemul judiciar de posibilitatea de a influența deciziile instanțelor legislative și executive. Până acum, Curtea Supremă putea bloca adoptarea unor legi pe care le considera neconstituționale. Amendamentele propuse acum, înseamnă că orice drept de veto poate fi anulat printr-o majoritate parlamentară simplă de 61 de voturi.
Cu alte cuvinte, coaliția de guvernământ, care are doar majoritatea locurilor în Knesset (n.r. legislativul unicameral al Israelului), va putea oricând să ocolească dreptul de veto al Curții Supreme, să adopte sau să abroge liber orice lege.
Protestele din Israel
GETTY IMAGES
„Am fost loviți de un val de teroare, economia noastră se prăbușește, banii pleacă din țară. Iranul a semnat un nou acord cu Arabia Saudită. Dar tot ceea ce face Guvernul este să ne distrugă democrația", le-a spus protestatarilor din Be'er Sheve, în adresarea sa, liderul opoziției israeliene Yair Lapid.
Oponenții reformei se tem că noile amendamente vor lăsa Israelul fără un sistem de control și echilibru. În interviurile acordate jurnaliștilor, protestatarii au spus că au ieşit să lupte împotriva dictaturii.
„Sincer, am votat pentru Bibi (n.r. Benjamin Netanyahu), dar nici nu mi-am putut imagina încotro va merge totul. Spre o dictatură? Dacă ei (guvernul) își vor duce la bun sfârșit cele puse la cale, țara va fi complet în mâinile lor", spune Dan Yezhits, unul dintre cei 50 de mii de protestatari care au ieșit pe străzile orașului Haifa.
„Sunt aici pentru a-mi exprima punctul de vedere - împotriva dictaturii, care este instituită aici în numele așa-zisei legi, [împotriva] reformei judiciare. Aceasta nu este o reformă judiciară, aceasta este o revoluție care duce Israelul către o dictatură completă și vreau ca Israelul să rămână o democrație pentru copiii mei, pentru nepotul meu, care va locui aici, pentru că Israelul este o țară democratică și trebuie să rămână așa”, a declarat Tamir Guytsabri, citat de Reuters.
„Sunt aici să mă opun reformei judiciare. Și să mă opun premierului nostru. El devine dictator, iar noi nu vrem o dictatură. Vrem democrația înapoi", a spus Miri Lahat, un alt protestatar.
Forme alternative de protest
Reforma judiciară propusă a provocat o diviziune politică atât de profundă în societatea israeliană încât au fost folosite metode noi și neobișnuite de protest în Israel.
Săptămâna trecută, 37 din cei 40 de piloți rezerviști ai escadrilei de luptă de elită a Forțelor Aeriene Israeliene s-au retras din antrenamente, în semn de protest față de inițiativa Guvernului. În declarația lor comună, aceștia menționau că o astfel de decizie a fost luată în numele democrației și al unității poporului din Israel.
Majoritatea israelienilor cu vârste sub 40 de ani, care și-au satisfăcut serviciul militar sunt chemați în mod regulat pentru serviciul de rezervă, cu scopul de a-și actualiza și a-și consolida abilitățile militare.
Armata în general și rezerviștii în special sunt coloana vertebrală a securității Israelului. Refuzul de a urma recalificarea este un caz fără precedent. Ulterior, piloții au fost de acord să vină în unitatea lor, dar au cerut negocieri cu comandanții.
Rezerviștii din alte ramuri ale armatei spun că sunt pregătiți să facă același pas, dacă Guvernul nu renunță la reformă.
Joi, protestatarii au blocat drumuri și au încercat să-l împiedice pe Netanyahu să zboare din țară. Mai târziu, premierul a reușit totuși să decoleze spre Roma.
Poziția Guvernului
Până acum, Guvernul nu a dat semne că este pregătit să se așeze la masa de dialog cu protestatarii. Reprezentanții Executivului susțin că limitarea sistemului judiciar este voința oamenilor și o necesitate pentru progrese suplimentare în toate domeniile.
Susținătorii reformei afirmă că puterea absolută a fost concentrată în mâinile Curții Supreme în ultimii ani, iar Guvernul ales de popor nu poate funcționa eficient, fiind nevoit să învingă constant rezistența judecătorilor.
Până acum, autoritățile au afirmat că protestele de pe străzile orașelor israeliene sunt organizate de opoziție, pentru a destabiliza situația în țară, iar reforma este invocat doar ca oscuză.