Cine-i șeful? Sau confuzii între fondatori la schimbarea legii: Directorul Spitalului raional Ungheni, demis de Ministerul Sănătății și trimis în concediu de Consiliul raional

Cine-i șeful? Sau confuzii între fondatori la schimbarea legii: Directorul Spitalului raional Ungheni, demis de Ministerul Sănătății și trimis în concediu de Consiliul raional

Directorul Spitalului raional Ungheni, Vladimir Popovici, s-a pomenit concediat de Ministerul Sănătății și trimis în concediu temporar de Consiliul raional. Se întâmplă în plin proces de trecere a instituției din gestiunea unui fondator la altul, după modificările legislative recente. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că deciziile administrației raionale ar fi ilegale.

Irina Soltan

Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemernco, în prezent, spitalele raionale sunt transferate din gestiunea Consiliilor raionale către Ministerul Sănătății. Aceasta în conformitate cu modificările legislative recent intrate în vigoare.

Fondatorul nou-Ministerul Sănătății, conform cadrului legal, are dreptul de a rezilia contractele cu directorii, vicedirectorii, și alt personal de conducere la schimbarea fondatorului. Astfel, am reziliat contractul cu directorul Vladimir Popovici, numit ilegal de către Consiliul Raional în 2022. Am oferit atribuția de interimat actualei vicedirector Elvira Stati până la organizarea concursului.

Autor: Ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Publicitate

Însă, paralel și fostul fondator - Consiliul raional Ungheni emite o decizie ce datează cu 9 martie. Astfel, prin dispoziția semnată de președintele raionului, Ghenadie Mitriuc, directorul demis, Vladimir Popovici, este trimis în concediu pentru 61 de zile în perioada 10 martie - 15 mai.


...

Dispoziția Consiliului Raional Ungheni

FB/ Ala Nemerenco

Suplinirea funcției pe perioada aflării în concediu a lui Vladimir Popovici se atribuie lui Oleg Malachi, șef AMSA până la revenirea la serviciu a dnei Elvira Stati, vicedirector al spitalului.

Autor: Din dispoziția Consiliului Raional Ungheni.

Șefa de la Sănătate califică decizia ca fiind ilegală și admite că astfel de cazuri se pot repeta.

Este o depășire a atribuțiilor de către un reprezentant APL care nu mai are rol de fondator. Și trebuie să se ocupe de aceste încălcări anumite instituții.

Autor: Ala Nemerenco

AGORA amintește că deputații în Parlament au votat în lectură finală proiectul de lege ce prevede trecerea spitalelor raionale din gestiunea consiliilor raionale în grija Ministerului Sănătății.

Documentul prevede că, în urma reformei, toate spitalele raionale vor continua să funcționeze, iar investițiile în aceste instituții vor crește pentru a spori calitatea serviciilor oferite pacienților. De asemenea, proprietatea instituțiilor va rămâne în continuare în gestiunea autorităților locale.

Autorii argumentează că, în prezent, spitalele raionale se confruntă cu o lipsă acută de investiții, cu probleme legate de managementul acestora, cu lipsa de medicamente și starea proastă a echipamentelor. 

Deputatul Dan Perciun a menționat că spitalele municipale rămân a fi gestionate de Consiliul Municipal Chișinău. 

Menționăm că la 13 decembrie, ministra sănătății, Ala Nemerenco a anunțat că spitalele raionale ar urma să treacă din gestiunea autorităților publice locale, în gestiune Ministerului Sănătății. Aceasta pentru îmbunătățirea managementului și sporirea calității serviciilor de care beneficiază cetățenii.

Ulterior, în spațiul public au apărut mai multe reacții, context în care, ministra a publicat un mesaj adresat președinților și vicepreședinților de raioane care nu sunt de acord cu inițiativa legislativă de transfer a spitalelor raionale în gestiunea statului. Ala Nemerenco a îndemnat funcționarii să nu pună presiune pe directorii de spitale și i-a invitat la discuțiile publice cu privire la acest proiect. 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal