O stradă din capitală ar putea purta numele lui Aleksandr Mațievski, soldatul ucrainean, împușcat pentru că a spus „Slavă Ucrainei”

O stradă din capitală ar putea purta numele lui Aleksandr Mațievski, soldatul ucrainean, împușcat pentru că a spus „Slavă Ucrainei”

În municipiul Chișinău ar putea apărea o stradă cu numele soldatului ucrainean care a fost împușcat pentru că a spus „Slavă Ucrainei”. Inițiativa vine de la consilierul municipal Victor Bunescu care a declarat că va înainta spre analiză această propunere la următoarea ședință a Consiliului Municipal. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a confirmat că soldatul era cetățean al Republicii Moldova.


Baciu Ana

„Sper foarte mult să fiu susținut de cât mai mulți colegi! Aleksandr a apărat voluntar nu doar Ucraina, dar și Moldova și orașul în care s-a născut, Chișinău!”, a scris Victor Bunescu.

În dimineața zilei de 13 martie, MAEIE a declarat că condamnă uciderea lui Aleksandr Mațievski.

„MAEIE condamnă cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean, faptă care poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar. Ne exprimăm cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexandr Mațievski și ne solidarizăm cu poporul ucrainean. Reiterăm poziția fermă a Republicii Moldova prin care condamnăm războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, se arată în comunicatul MAEIE.

Menționăm că, la începutul lunii martie, în spațiul public a devenit viral un video în care un prizonier ucrainean este împușcat pentru că a spus „Slavă Ucrainei”. Câteva zilei mai târziu Direcția forțelor de apărare militară din Nord a declarat că soldatul din videoclip este Aleksandr Mațievski, membru al batalionului 163 al brigăzii separate 119 de apărare teritorială din regiunea Cernighiv. Potrivit direcției, la 30 decembrie 2022, Mațievski împreună cu patru colegi militari s-au angajat în luptă cu forțele superioare rusești în apropiere de Soledar, după care contactul cu aceștia a dispărut.

Înainte de război, Mațievski a lucrat în calitate de electrician în Kiev, iar după 24 februarie, s-a alăturat forțelor apărării teritoriale de din Nejin, a spus mama bărbatului, Parascovia Demciuk, reporterilor suspilne.media. În primăvara anului trecut, el a apărat orașul Cernighiv. La sfârșitul anului 2022, această brigadă îndeplinea sarcini în regiunea Donețk.

Alexandr și-a sunat ultima dată mama pe 29 decembrie. Atunci i-a spus: „ Mamă, ai grijă de tine!”.

A doua zi, pe 30 decembrie, Mațievski și patru dintre camarazii săi de arme s-au aflat în apropiere de Soledar (în ianuarie 2023, după lungi lupte, Rusia a cucerit Soledar, situat la 10 kilometri de Bahmut). Acolo a urmat o luptă cu arme de calibru mic. Niciunul dintre ei nu s-a întors de acolo. 

„Din păcate, am pierdut contactul cu grupul. Tocmai când am încercat să ne apropiem (de un grup de luptători) - a existat pericolul de a pierde mai mulți oameni”, a declarat reporterilor comandantul unității, Alexander (numele de familie nu este menționat).

Mațievski era un lunetist de poziție, dar în acea bătălie, potrivit comandantului, el avea asupra sa un pistol mitralieră.

Aleksandr crede că, în videoclip, Mațievski a fost forțat să își sape propriul mormânt.

Corpul soldatului ucrainean a fost returnat pe teritoriul controlat de Ucraina în timpul schimbului. Un certificat de constatare a cauzei morții a precizat că acesta a murit în urma unei răni prin împușcare.

Aleksandr Mațievski a fost înmormântat pe 14 februarie în Nijin.

La 12 martie, Zelenski i-a conferit lui Aleksandr Mațievski titlul de Erou al Ucrainei post-mortem. 

„Un soldat. Un om care va fi recunoscut de toți ucrainenii. Un om care va rămâne în memorie pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea lui în Ucraina și pentru „Слава Украине!”, a spus președintele ucrainean. 

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal