„Sindromul curățeniei de primăvară”: 600 de ha de teren a ars într-o săptămână. Apelul președintei Maia Sandu

„Sindromul curățeniei de primăvară”: 600 de ha de teren a ars într-o săptămână. Apelul președintei Maia Sandu

În cursul săptămânii 6-12 martie, pompierii au intervenit la 217 cazuri de incendii de vegetație, iar drept urmare a arderii, 612 hectare de terenuri au fost distruse. Fenomenul ia amploare la începutul anului când începe pregătire terenurilor agricole. În contextul riscurilor sporite, cu un mesaj de prevenție a venit și președinta Maia Sandu.

Irina Soltan

Începe un nou sezon agricol și mulți oameni, inclusiv agricultori, aleg să ardă iarba uscată ca să-și curețe câmpurile - o practică vicioasă care aduce mult disconfort și pune în pericol viața și sănătatea oamenilor ce locuiesc în apropierea terenului incendiat. Practica dăunează mediului: focul arde substanța organică din sol, distruge microflora, omoară insectele benefice, păsările și animalele de câmp, iar pentru restabilire e necesară o perioadă foarte lungă de timp.

Autor: Președinta Maia Sandu

Potrivit președintei Maia Sandu, curățarea terenurilor prin ardere, în condiții de vânt și pe timp uscat, poate duce la incendierea pădurilor, a liniilor de comunicații, țevilor de gaz și chiar a caselor de locuit. Șefa statului mai spune că incendierea miriștilor este un obicei barbar care trebuie eliminat.

Este de menționat că în scop de prevenire a fenomenului de incendiere, în 2022 au fost majorate amenzile pentru toți cei care încalcă legislația și dau foc la miriști și vegetație uscată.

Astfel, amenda pentru persoanele fizice poate ajunge până la 15.000 lei, iar pentru persoanele juridice – până la 40.000 lei.

Potrivit informațiilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de la începutul acestui an, pompieri au avut în jur de 300 de intervenții ca să oprească arderea vegetației uscate, care a compromis peste 830 ha de teren. 

AGORA precizează că în 11 luni ale anului 2022, pompierii și salvatorii au intervenit la 9.077 de incendii de vegetație pe întreg teritoriul R. Moldova. Suprafața afectată a depășit 152.000 de hectare de teren. Iar aceste misiuni reprezintă 1/3 din toate intervențiile realizate de pompieri în anul ce a trecut.

Cifrele au fost menționate de șeful IGSU, Alexandru Oprea, la emisiunea DESCIFRAT la AGORA. Iată suma amenzilor: În 2022, incendiile de vegetație au afectat 152.000 de ha de teren: 286 de persoane s-au ales cu amenzi în sumă totală de 500.000 de lei (VIDEO)

Publicitate
...

Șeful IGSU, Alexandru Oprea, la DESCIFRAT

AGORA

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal