Comisia de la Veneția s-a expus pe marginea setului de legi privind organizarea SIS. Lilian Carp: Proiectul nu va fi votat până nu va fi un consens cu recomandările comisiei

Comisia de la Veneția s-a expus pe marginea setului de legi privind organizarea SIS. Lilian Carp: Proiectul nu va fi votat până nu va fi un consens cu recomandările comisiei

Proiectul de legi cu privire la organizarea activității Serviciului de Informații și Securitate urmează să treacă printr-un șir de dezbateri publice, să fie repetat avizat de Comisia de la Veneția, și ulterior - votat în lectură finală. Asigurările vin de la președintele Comisie parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. Iată ce divergențe constată Comisa de la Veneția în proiectul de lege.

Irina Soltan

Deputatul PAS, Lilian Carp, dă asigurări că proiectul de legi ce se referă la organizarea activității SIS și la serviciul și activitate de contraspionaj va fi adaptat în conformitate cu recomandările Comisie de la Veneția.


Proiectele au fost elaborate de Direcția juridică a SIS, dar pentru că nu au dreptul la inițiativă legislativă, acestea au fost prezentate în Parlament de comisia de profil. Noi când am semnat aceste proiecte de legi am luat decizia că ele nu vor fi avizate nici măcar în comisii parlamentare până când nu vor fi avizate de Comisia de la Veneția. Am organizat și o consultare publică și avem avizele din partea Procuraturii Generale. Iar avizele lor corespund în proporție de 90 % cu cel al Comisiei de la Veneția.

Autor: Lilian Carp

Publicitate

Carp spune că după ce proiectul de legi va fi votat în primă lectură, acesta va fi expus dezbaterilor publice pentru lectura a doua. Mai exact, urmează să fie prezentate divergențele din proiectul de lege cu ceea ce a avizat Comisia de la Veneția, după care, în a doua etapă a dezbaterilor, de către societatea civilă, Ministerul Justiției, PG vor fi propuse definiții care vor fi dezbătute în spațiul public.

După ce se va ajunge la o înțelegere dintre societatea civilă și instituțiile statului o să mergem spre instituțiile externe pentru a prezenta exact ce am modificat noi și dacă modificările corespund recomandărilor făcute de comisia de la Veneția. Legile nu vor fi votate în lectura a doua până nu va fi un consens în legătură cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Autor: Lilian Carp

Mențiunile Comisiei de la Veneția

Menționăm că potrivit avizului Comisiei de la Veneția, instituția a constatat un șir de divergențe în proiectul de legi privind activitatea SIS. Astfel, comisia a venit și cu mai multe recomandări. Mai exact, printre observații se numără:

Atribuțiile acordate SIS-ului. Se constată că în anumite articole din proiectul de legi sunt definite foarte vag anumite atribuții ale SIS și ale directorului SIS. Același lucru l-a constat și Procuratura Generală. Prin urmare, aceste atribuții vor fi reformulate pentru evitarea confuziilor.

O altă mențiune este faptul că anumite prevederi care există deja în Lege SIS au fost reformulate și reintroduse în noul proiect de lege. Comisia de la Veneția susține că unele dintre aceste articole, care anterior deja au fost aplicate, încalcă drepturile cetățenilor. Deci și acestea trebuie reformulate.

Monitorizarea proceselor electorale de către SIS. Comisia de la Veneția susține că domeniul electoral este exclus din obiectul activității SIS. Recomandarea este ca autorii proiectului să indice detaliat cum trebuie SIS să se implice în aceste procese.

Măsurile speciale ale SIS. O parte dintre aceste măsuri sunt prevăzute în prezent în Legea 59 cu privire la măsurile speciale de investigație.

 Ceea ce ne dorim noi este ca aceste măsuri speciale de investigație să nu se mai regăsească în această Lege 59. Deci prevederile vor fi excluse și se vor regăsi în legea specială, nouă - Legea cu privire la contrainformații. Iar Legea 59 va fi o lege pur polițienească, de prevenție. 

Autor: Lilian Carp

Iar observația Comisiei de la Veneția ține de avizarea măsurilor speciale de investigație. Proiectul de lege prevede că directorul SIS este cel care avizează aceste măsuri.

„Aici suntem de acord să existe un instrument de control din partea altor instituții și anume avizarea unui judecător de instrucție sau a unui judecător de la Curtea de Apel”, spune Lilian Carp.

O altă mențiune făcută de Comisia de la Veneția ține de controlul parlamentar. Astăzi există o subcomisie în cadrul comisie parlamentare care este pentru prima dată condusă de opoziție, precizează Lilian Carp. Iar recomandarea este ca aceasta să dețină control parlamentar privind activitatea SIS.

Unicul lucru care cred că trebuie interzis pentru această comisei este să nu aibă acces la lista agenților sub acoperire, a unor dosare în derulare. Dar despre cum acționează SIS-ul, această subcomisie ar trebui să aibă acces. Trebuie identificată soluție ca această subcomisie să aibă control parlamentar.

Autor: Lilian Carp

AGORA precizează că, următoarele dezbateri publice pe marginea proiectelor de legi privind activitatea SIS urmează să se desfășoare marți, 21 martie. La întrunire sunt așteptați reprezentanții societății civile.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal