Jurnalista Marina Ovseannikova, la un an de la protestul său în direct la Pervîi Kanal: Până atunci am fost un om care prea mult a fost în derivă
În urmă cu exact un an, jurnalista rusă Marina Ovseannikova a apărut în direct la Pervîi Kanal, televiziunea de stat a Rusiei, cu un afiș împotriva războiului. Aceasta a devenit celebră în întreaga lume, însă puțini cunosc ce s-a întâmplat cu ea după protestul său. Într-un interviu pentru Holod Media, Ovseannikova a povestit cum a fugit din Rusia prin arătură, cum încearcă să preia custodia fiicei sale de la fostul soț, jurnalist la RT, cum s-a angajat și a fost concediată de la germanul Die Welt și ce crede despre foștii săi colegi și regimul lui Putin. AGORA a tradus și publică cele mai importante pasaje ale interviului.
・ Felicia Nedzelschi
În interviul său, Ovseannikova povestește că la scurt timp după acțiunea sa de protest a fost reținută, iar ulterior forțele de ordine au făcut percheziții la ea acasă și au reținut-o în arest preventiv care s-a transformat apoi în unul la domiciliu. Femeia spune că vedea permanent mașini care îi urmăreau casa.
„Fostul meu soț mi-a luat fiica și nu a vrut să o lase să plece, a spus că am o influență negativă asupra copilului. Am fost închisă în casa mea de către Comisia de anchetă, iar copilul meu a fost închis în apartament la taică-său. Și nici măcar nu aveam voie să comunicăm. Fostul meu soț i-a spus fiicei mele: "Mama ta este o infractoare, nu o vei vedea niciodată"”, povestește jurnalista.
Reîntâlnirea s-a întâmplat atunci când fetița a reușit să descarce o aplicație de taxi la telefon și a luat o mașină spre mama sa. Femeia și fiica sa au început să-și planifice evadarea.
Din partea franceză, Janna Agalakova (fostă prezentatoare Pervîi Kanal) a fost implicată în acest proces. I-am descris situația și i-am spus că fiica mea nu are niciun document, deoarece tatăl ei a impus o interdicție de a o lua în străinătate și autoritățile au refuzat să ne elibereze un pașaport. Jannna a implicat „Reporterii fără frontiere” în această poveste. Multă vreme nu ne-am putut da seama cum să scăpăm, pentru că toată lumea refuza să ia o femeie cu copil, spunând: da, putem trece prin pădurile din Belarus, dar sunt 20 de kilometri prin mlaștini, trebuie să fie un bărbat puternic. În cele din urmă am găsit o cale, dar nu pot spune ce țară am folosit. Pot spune doar că am fugit într-o noapte de vineri-sâmbătă, când forțele de ordine se odihneau. Și am avut exact două zile la dispoziție pentru a părăsi teritoriul rusesc.
Autor: Marina Ovseannikova, fostă jurnalistă Pervîi Kanal
„Am schimbat șapte mașini, ultima a rămas blocată în noroi - era întuneric beznă și am ieșit într-un câmp gol, o arătură. Am căzut în noroi pentru că era imposibil să mergem pe câmp. Dima (n.r. - avocatul lui Ovseannikova) ne spusese mai devreme că va trebui să mergem 700-1000 de metri până la graniță și că acolo vom fi întâmpinați. Dar nu a fost așa. Am rătăcit noaptea prin acest câmp arat cu lucrurile noastre. Însoțitorul nostru era cu noi, dar telefonul său mobil nu funcționa, așa că a căutat drumul după stele, la propriu. El spunea: „Uite, ne îndreptăm spre coada Carului Mare", iar eu îi răspundeam: „Care coadă, pe naiba?!”. Undeva, în depărtare, circulau mașini și tractoare ale poliției de frontieră, iar însoțitorul nostru striga „La pământ!”. Și cădeam pe acest câmp arat, iar eu îmi acopeream adidașii albi cu geaca neagră, ca să nu se vadă de la distanță”, își amintește Marina Ovseannikova.
Femeia spune că a cerut azil politic în Franța și că această țară i-a salvat viața. În Rusia a rămas fiul ei mai mare, care nu mai menține legătura cu ea după ce Marina a început să facă declarații publice și din străinătate. Fostul său soț a blocat-o în toate rețelele sociale.
În scurt timp, Ovseannikova s-a angajat la publicația germană Die Welt și a decis să meargă în Ucraina să facă un reportaj. Redacția a susținut-o, însă ideea s-a dovedit a fi una proastă, după cum recunoaște chiar jurnalista.
A fost ideea mea personală. Le-am spus băieților de la Die Welt că vreau să lucrez acolo, că le vom arăta rușilor tot adevărul despre Bucea și Mariupol, că voi face un reportaj grozav. Bineînțeles, a fost marea mea greșeală să merg în Ucraina în acel moment, pentru că am văzut această situație doar dintr-o singură parte - din punctul de vedere al Rusiei. Die Welt și cu mine am vrut să spargem această propagandă a Kremlinului, am vrut să lucrez în teren și să spun adevărul despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. Dar, din păcate, ideea noastră a eșuat: în acel moment, nicio persoană cu pașaport rusesc, cred, nu era binevenită în Ucraina. Mai ales cu un trecut ca al meu. Ucrainenii m-au numit propagandist și agent FSB. Eu pur și simplu aveam o viziune foarte unilaterală asupra acelei situații. Acum înțeleg că a fost o greșeală și că nu ar fi trebuit să mă duc niciodată acolo.
Autor: Marina Ovseannikova, fostă jurnalistă Pervîi Kanal
În timpul deplasării sale, Ovseannikova urma să țină și o conferință de presă din Ucraina, însă despre asta au aflat și cei de la Moscova. Redacția Die Welt a fost supusă criticilor dure din două părți: oameni cu viziuni pro-Putin și ucraineni nemulțumiți că redacția a angajat o „propagandistă”. În scurt timp, Die Welt i-a spus lui Ovseannikova că aceasta trebuie să plece.
Acum Ovseannikova e fără job, dar a reușit să scrie o carte care a și fost tradusă deja în șase limbi. Ea spune că nu regretă fapta sa și ar mai face-o încă o dată, însă nu poate să privească acel video devenit viral, din cauza anxietății pe care acesta i-l provoacă.
A fost în zadar acțiunea sa de protest? „Nu, deloc”, spune ea.
„Pentru că oamenii de la televiziune erau conștienți că manipulează opinia publică, că au propagandă acolo. Doar că nimeni nu a exprimat-o public. Și cred că ar fi trebuit să o spună public, pentru că propaganda este cauza-efect în acest război, este cea mai importantă verigă din acest lanț și răspunde la întrebarea de ce susțin rușii războiul. În acel moment chiar am vrut să sparg această mașinărie blestemată de propagandă și să aduc adevărul în fața tuturor: nu credeți, sunteți mințiți aici. Am vrut să strig acest lucru nu doar publicului nostru rus, ci și celui occidental, pentru că am vrut, de asemenea, să spăl reputația tuturor rușilor în acel moment. Am mulți prieteni în străinătate care, când a început războiul, au început să-mi trimită mesaje: ce se întâmplă? Îmi era atât de rușine că am avut ceva de-a face cu asta. Și nu am vrut ca și alții să se murdărească în acel sânge”, afirmă Marina Ovseannikova.
Ovseannikova nu se consideră propagandistă, deși a fost numită așa de mai mulți, și își justifică în interviu jobul de la Pervîi Kanal.
Cred că am fost o persoană care a fost prea mult timp în derivă. Ar fi trebuit să plec mai devreme, dar aveam un munte de probleme personale sub formă de divorț, copii și așa mai departe. Și, dintr-un motiv oarecare, am crezut întotdeauna că nimeni nu credea în această propagandă, că noi o făceam pentru oficialii de la Kremlin, care o produceau și o consumau ei înșiși. Și că toți oamenii normali și adecvați nu se mai uită la Pervîi Canal. Dar, după cum se pare, numărul de oameni zombați din Rusia este uriaș și această propagandă este foarte eficientă, oamenii nu au gândire critică. Bineînțeles, a fost un șoc pentru mine. Înțelegeam totul foarte bine: citisem întotdeauna Meduza și ascultam Eho Moskvî în drum spre serviciu și am semnat petiții în apărarea lui Navalnîi. Înțelegeam perfect toate procesele politice care se desfășurau în Rusia. Această disonanță cognitivă se acumulase de ani de zile, iar în ultimii 10 ani nu mă mai uitam deloc la televizor, ci doar citeam știrile. Dar, în același timp, mi-am dat seama că, probabil, nu voi găsi un alt loc de muncă. Aveam un program de lucru foarte confortabil - o săptămână lucram și una nu, doar seara, și, ca mamă singură, puteam să duc copiii la școală și la cercuri. Mă simțeam ca o gospodină care venea la serviciu pentru a răsfoi știrile internaționale.
Autor: Marina Ovseannikova, fostă jurnalistă Pervîi Kanal
Ea subliniază că nimeni din foștii săi colegi nu menține cu ea legătura. Ovseannikova recunoaște că probabil nu degrabă se va întoarce în Rusia.
„Înțeleg și sunt foarte amărâtă, pentru că am un fiu și o mamă foarte în vârstă care nu vor să plece nicăieri. Mi-e foarte teamă că starea de sănătate a mamei mele se va deteriora și că nu voi mai putea să mă întorc să o îmbrățișez. Doamne ferește să moară, iar eu nici măcar nu voi putea veni în Rusia, pentru că voi fi arestată. În același timp, nici mama mea nu mai comunică cu mine. Când mi-au pus o brățară electronică la Moscova, ea a strigat că ar trebui să stau în închisoare pentru că am îndrăznit să vorbesc împotriva lui Putin. Ea crede că există naziști în Ucraina și că ar trebui distruși cu toții. Mama mea are aceeași vârstă cu Putin și îl ascultă pe Soloviov de dimineața până seara. Am tot încercat să o fac să înțeleagă, spunându-i că eu lucrez acolo și știu cum se face. Dar ea mi-a răspuns: „Tu nu înțelegi nimic, nu știi nimic”. Așadar, Soloviov avea întotdeauna dreptate, iar fiica ei se înșela mereu. Dar noi avem o familie ca milioane de familii din Rusia”.
În prezent, aștept să primesc azil politic. Voi lucra cu „Reporteri fără frontiere” la activități legate de drepturile omului în domeniul libertății de exprimare în Rusia. Intenționez să continui să ajut Ucraina: recent, în timpul Berlinalei, am vândut cel de-al doilea poster al meu, cu care am stat în apropierea Kremlinului, pentru 20 000 de euro; l-a cumpărat un colecționar german. Fundația Cinema for Peace va trimite acești bani în Ucraina.
Autor: Marina Ovseannikova, fostă jurnalistă Pervîi Kanal
Iar posterul cu care femeia a ieșit în direct nu mai e la ea. „A fost luat de către FSB în studioul de la Pervîi Kanal. O fi undeva în sediul de pe Lubeanka, adunând praf”.