Provocare sau accident? O dronă americană s-a ciocnit cu un avion rusesc în spațiul deasupra Mării Negre. Reacțiile SUA și a Federației Ruse

Provocare sau accident? O dronă americană s-a ciocnit cu un avion rusesc în spațiul deasupra Mării Negre. Reacțiile SUA și a Federației Ruse

Un avion de luptă Su-27 al Federației Ruse s-a ciocnit cu o dronă americană MQ-9 deasupra Mării Negre, notează BBC. Incidentul s-a întâmplat în jurul orei locale 7:03. Cele două părți se învinuiesc reciproc.

Irina Soltan

Prima reacție după incident a venit de la Comandamentul european al SUA care susține că accidentul s-a produs din cauza „unui act neprofesional al rușilor” și a spus că cele întâmplate au fost la un pas de a provocat prăbușirea avionului rusesc.

La scurt timp după cele întâmplate, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că îl vor convoca marți pe Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA din 2017, pentru „interceptarea nesigură” a unei drone americane de către un avion rusesc deasupra Mării Negre.

Ce s-a întâmplat? Versiunea SUA

Publicitate

Potrivit armatei americane, la 14 martie, în jurul orei locale 7:00, deasupra Mării Negre, un avion de luptă rus Su-27 ar fi lovit elicea unui MQ-9 fără pilot al Forțelor Aeriene SUA în spațiul aerian internațional.

Drept urmare, forțele americane au decis să-și doboare drona în apele internaționale, provocând „pierderea completă” a acesteia.

De câteva ori înainte de coliziune, două avioane rusești ar fi aruncat combustibil peste drona MQ-9 Reaper și ar fi zburat în fața acesteia într-o „manieră nesăbuită și neprofesională”, a spus Comandamentul European al SUA. Mai mult, SUA spun că avioanele rusești ar fi zburat în apropierea dronei americane timp de 30 până la 40 de minute

Drona MQ-9 este o aeronavă mare fără pilot cu o anvergură de 20 m, folosită pentru supravegherea aeriană la altitudine medie și care la momentul incidentului desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional.

Este de menționat că Departamentul de Apărare al Statelor Unite nu a anunțat exact locația incidentului, afirmând doar că acesta a avut loc deasupra Mării Negre. De asemenea, nu a dat detalii despre unde au ajuns să aterizeze avioanele rusești.

Ce s-a întâmplat? Versiunea Rusiei

Ministerul rus al Apărării susține că aeronavele sale nu au folosit arme de bord și nu au intrat în contact cu drona: „În dimineața zilei de 14 martie în zona peninsulei Crimeea, controlând spațiul aerian, Forțele Aeriene ale Rusiei au înregistrat zborul unui aparat de zbor fără pilot american MQ-9 în direcția frontierei de stat a Federației Ruse”, notează ministerul rus.

Mai mult, instituția susține că zborul dronei s-a efectuat „cu transpondere oprite și cu încălcarea limitelor zonei regimului temporar de utilizare a spațiului aerian, instituit în scopul desfășurării unei operațiuni militare speciale, comunicate pentru toți utilizatorii spațiului aerian internațional și publicate în conformitate cu standardele internaționale”.

Prin urmare, Rusia susține că a ridicat în aer aparatele de zbor de luptă.

„Ca urmare a manevrelor bruște, în jurul orei 9.30 (ora Moscovei), drona MQ-9 a intrat în zbor necontrolat, cu pierdere de altitudine și s-a ciocnit de suprafața apei”, notează Ministerul rus al Apărării.

Partea rusă insistă asupra faptului că militarii ruși nu au folosit arme aeriene, nu au intrat în contact cu aparatul de zbor fără pilot și s-au întors în siguranță pe aerodromul lor de bază.

Comentariile presei americane

Într-o concluzie cu referire la cele întâmplate și la declarațiile de la Washington, jurnalistul BBC James Landale, notează că aceasta ar fi putut fi pur și simplu o greșeală a unui pilot rus care s-a apropiat prea mult de drona americană. Dar dacă acesta ar fi fost un atac deliberat asupra unei aeronave americane de către un avion de război rusesc, atunci asta ar echivala cu o provocare uriașă și o escaladare substanțială. În acest caz, atacul ar fi văzut ca o încercare a Kremlinului de a testa răspunsul Statelor Unite.

SUA va trebui acum să-și evalueze răspunsul. După cum au avertizat comandanții militari americani în declarația lor, acesta a fost un act periculos care „ar putea duce la calcule greșite și la escaladare neintenționată”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal