UE pregătește un sprijin de 40 de mil. de euro pentru armata R. Moldova. Cea mai mare parte a sumei ar fi prevăzută pentru procurarea unui radar

UE pregătește un sprijin de 40 de mil. de euro pentru armata R. Moldova. Cea mai mare parte a sumei ar fi prevăzută pentru procurarea unui radar

Uniunea Europeană urmează să cheltuie 40 de milioane de euro pentru domeniul de apărare al R. Moldovei. Aceasta în contextul informațiilor despre presupusele intenții externe de destabilizare a situației în R. Moldova. Cea mai mare parte a banilor ar fi destinată pentru un „radar de supraveghere mobil la sol” care ar urma să ajute Moldova să-și controleze spațiul aerian, informează EUobserver.

Irina Soltan

Pe lângă radar, o altă parte din cheltuieli sunt prevăzute pentru vehicule tactice, autobuze și camioane, echipamente de comunicații, hardware și software anti-hacking. Banii ar urma să fie alocați de Facilitatea europeană pentru pace (EPF), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de țările UE, din care cea mai mare parte în prezent este cheltuită pentru Ucraina.

Achizițiile moldovenești ar urma să fie gestionate de filiala de achiziții militare a Estoniei, Centrul Estonian pentru Investiții în Apărare.

Sursa face referire la un acord intern al UE din 13 martie. Potrivit acestei note, Germania, România, Marea Britanie și SUA de asemenea vor ajuta Moldova să-și consolideze forțele armate pe o bază bilaterală. Mai exact, SUA „își vor crește probabil angajamentul substanțial în 2023 la un nivel apropiat, dar sub” noul grant al UE de 40 de milioane de euro, se arată în nota.

La rândul său, R. Moldova ar intenționa să cumpere „un sistem radar de supraveghere aeriană în completare cu radarul propus în cadrul măsurii de asistență”, se mai arată în nota UE.

Achizițiile de radar vin după ce Rusia a lansat în mod repetat rachete prin spațiul aerian al Republicii Moldova pentru a atinge ținte în Ucraina în ultimele luni. Banii UE vor fi alocați cel mai probabil în această lună sau luna viitoare.

Sursa face referire la pericolele de provocări și destabilizare din ultima perioadă. La fel, EUobserver menționează că Moldova are în dotare aproximativ 6.500 de militari, însă echipamentele necesită modernizare.

Cât despre sprijinul extern, se estimează că UE a investit 47 de milioane de euro în modernizarea armatei R. Moldova în 2021 și 2022.

Menționăm că autoritățile de la Chișinău, deocamdată nu au comentat aceste informații.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal