În regiunea Moscovei sunt tăiate pădurile și parcurile pentru instalarea stațiilor de apărare antiaeriană

În regiunea Moscovei sunt tăiate pădurile și parcurile pentru instalarea stațiilor de apărare antiaeriană

De la începutul anului, în mai multe regiuni de sub Moscova, au loc defrișări masive. Terenurile ar fi pregătite pentru Ministerului Apărării, în special pentru instalațiile de apărare antiaeriană. Pe insula Losinîi și pe câmpurile experimentale ale Academiei Agricole Timiriazev au fost deja instalate sisteme de rachete antiaeriene S-400. În cartierul Peciatniki au fost defrișate aproximativ 100 de hectare de pădure din zona de protecție a Rezervației Kolomenskoie. Locuitorii se tem că faimoasa Biserică a Înălțării și-ar putea pierde statutul de patrimoniu mondial al UNESCO. Iar experții avertizează că amplasarea de instalații militare în apropierea clădirilor înalte pun eîn pericol siguranța locuitorilor. The Insider a vizitat șantierele și a văzut cum se pregătește Moscova pentru apărare.

Baciu Ana

Echipamente militare pe câmpurile experimentale ale Academiei Timiriazev

„Se face cu scopul de a apăra Moscova”, explică un ofițer de patrulare, în timp ce aruncă o privire în direcția câmpurilor experimentale ale Academiei Timiriazev. Terenul a fost primul din limita orașului, unde a au fost amplasate complexe de apărare antiaeriană. Vârfurile lansatoarelor de rachete sol-aer S-400 sunt clar vizibile de pe strada Valaamskaia.

S-400 este un sistem de rachete sol-aer cu rază lungă și medie de acțiune. Patru lansatoare de rachete sunt în funcțiune pe câmpurile de testare. De asemenea, un radar multifuncțional 92H6E este desfășurat pe amplasament, acesta detectează și urmărește țintele aeriene. Mai întâi, a fost instalat pe un șasiu pe roți, iar la sfârșitul lunii februarie, a fost instalat pe un turn mobil 40B6M cu o înălțime de aproximativ 25 de metri. În centrul sitului se află un radar all-altitude 96L6E, conceput pentru a măsura coordonatele țintelor aeriene: avioane, elicoptere, UAV-uri și rachete. Între cele două turnuri se află rezervoare de combustibil.

Câmpurile experimentale au fost echipate încă din 31 decembrie. În același timp, informațiile relevante nu au apărut pe niciun portal guvernamental, nu a existat niciun panou informativ necesar pentru construcție, iar cererile de informații din partea locuitorilor din raion au fost ignorate. Șantierul a fost pregătit în mai puțin de două săptămâni. Nu exista nicio pădure solidă pe terenurile de probă, așa că solul a fost pur și simplu nivelat și acoperit cu asfalt.

Două garduri înconjoară terenul de testare. Cel vechi a fost montat în jurul câmpurilor de testare, iar cel nou, un gard continuu, a fost ridicat direct în jurul instalației militare. Există patru posturi de observare de-a lungul perimetrului. Polițiștii interzic să se facă fotografii, dar nu fac un secret din ceea ce se întâmplă: „Dacă sunt ridicate, înseamnă că este necesar. În situația actuală, să fie așa! Este adevărat? Păi, cred că, dacă este necesar, le vor folosi”.

Câmpurile experimentale ale Academiei Timiriazev sunt înconjurate de clădiri rezidențiale. Cea mai apropiată clădire, o clădire cu nouă etaje de pe strada Bolșaia Akademiceskaia, se află la doar 200 de metri distanță.

Publicitate

Apărare aeriană în parcul Losinîi Ostrov

Un alt loc pentru un sistem de apărare aeriană este teritoriul parcului Losinîi Ostrov din districtul Bogorodskoie, în nord-estul Moscovei. Fotografia sistemului S-400 SAM de la sfârșitul lunii ianuarie a fost făcută de locuitorii caselor din complexul rezidențial Losinîi Ostrov. Ferestrele din partea de nord a complexului de locuințe privesc direct spre instalația militară. Distanța dintre sistemul de apărare aeriană și blocurile rezidențiale este de aproximativ 200 de metri. Acum, pe o parte a amplasamentului, de-a lungul pârâului Bogorodskoie, locuitorii cartierului își plimbă câinii, în timp ce pe cealaltă parte își petrec timpul într-o zonă de recreere cu bănci și leagăne.

Canalele pro-rusești de pe Telegram au calificat drept false informațiile despre desfășurarea sistemelor de apărare antiaeriană în zonă. Acestea susțin că S-400 sunt desfășurate doar în regiunea Moscovei, deoarece ar fi periculos să existe astfel de arme în oraș. Potrivit versiunii lor, unitatea S-400 se află într-o poziție de marș caracteristică deplasării și nu pentru lucru și este „un parc auto intermediar în timpul redistribuirii echipamentelor militare”. Cu toate acestea, patru dintre cele nouă lansatoare au fost mutate în scurt timp într-o poziție verticală, operațională.


...

Sistemul de rachete sol-aer S-400 din parcul Elk Island în poziție de marș și de luptă

The Insider

Stațiile radar se află, de asemenea, într-o poziție operațională. La fața locului, ca și în districtul Timiriazevsk, este instalat un radar multifuncțional 92H6E. Acesta este amplasat pe un turn mobil, care este necesar pentru operarea în zonele împădurite. De asemenea, sunt desfășurate și alte elemente ale sistemului, în special un post de control de luptă, probabil 50K6A, conceput pentru comanda și controlul tuturor mijloacelor S-400 și pentru interacțiunea cu alte mijloace de apărare aeriană și posturi de comandă.

Instalarea S-400 a stârnit furia ecologiștilor și a locuitorilor din zonă, deoarece zona face parte dintr-o arie naturală special protejată (SPNA). Legea mediului permite tăierea pădurilor doar în anumite cazuri, în special pentru nevoile zonei protejate în sine. Din 2022, este posibilă amplasarea infrastructurii principale prioritare, cum ar fi conductele de petrol și instalațiile energetice, dar numai după o evaluare a impactului asupra mediului. Activiștii au scris cereri la primărie, la prefectură și au apelat la deputații municipali. La una dintre solicitări a răspuns FGBU Losinîi Ostrov: „Lucrările indicate în apel sunt efectuate în scopul securității naționale și al apărării Federației Ruse”.

Dezastru militar și de mediu în Kurianovo

Cea mai mare daună adusă mediului, precum și cele mai active discuții, a provocat construcția din microdistrictul Kurianovo din sud-estul Moscovei. Acolo, o pădure imensă de pe malul stâng al râului Moscova a fost distrusă în mare secret pentru nevoile armatei.

Aceste necesități presupune distrugerea unei centuri forestiere de aproximativ 100 de hectare între râu și gardul stației de tratare a apelor uzate din Kurianovo. Centura forestieră avea o lungime de peste doi kilometri.


...

Microdistrictul Kurianovo din sud-estul Moscovei

The Insider

Pădurea a început să fie distrusă în mod activ la 25 ianuarie. Lucrările au progresat zi și noapte cu o viteză incredibilă, a fost nevoie de o săptămână pentru a tăia copacii și de încă o săptămână pentru a transforma copacii tăiați în rumeguș. La fel ca și poliția, muncitorii au confirmat că tăierile au fost făcute în scopuri defensive.

După cum a aflat The Insider, situl pentru necesitățile Ministerului Apărării va ocupa cinci hectare și va fi amplasat în partea de sud a fostei centuri forestiere. Restul teritoriului, judecând după planurile muncitorilor, va fi ocupat de „situri de producție”.

Zona principală a fostei păduri este turnată cu asfalt, ceea ce înseamnă că acolo nu se pot ridica clădiri - doar clădiri ușoare sau parcări. Cu toate acestea, muncitorii înșiși susțin că unele parcele din zona centrală vor merge, de asemenea, la militari, deși acest lucru nu este indicat pe schemă.

În mod ironic, cel mai misterios șantier din Moscova se desfășoară aproape în cel mai vizibil loc - chiar în fața platformei de observare din Kolomenskoie, unde este instalat un telescop pentru turiști. Șantierul este practic nesupravegheat. Există un gard și un panou de informare doar la un singur loc, în partea de sud.


Kolomenskoie fără UNESCO

Zona mănăstirii este o zonă de protecție nr. 350 a unui obiect de patrimoniu cultural de valoare federală. Pădurea tăiată, împreună cu uzina de apă Perervinski și mănăstirea Nikolo-Perervinski, au format un singur complex de priveliști, împrejurimile peisajului istoric al moșiei Kolomenskoie, în special cel mai faimos obiect al acesteia - Biserica Înălțării.

Ca și monumentul în sine, priveliștile sale sunt protejate de Legea „Cu privire la obiectele de patrimoniu cultural”. Orice lucrare în acest domeniu necesită aprobarea Ministerului Federației Ruse. La cererile mosvociților, Mosgosstroinadzor a răspuns că nu au fost emise autorizații de construcție.

În 1994, UNESCO a inclus Biserica Înălțării pe lista sa de situri ale patrimoniului mondial. Moscoviții se tem că monumentul ar putea fi lipsit de statutul de patrimoniu mondial UNESCO după astfel de schimbări radicale în peisaj. UNESCO nu a făcut niciun comentariu cu privire la evoluțiile din jurul Kolomenskoie.

Amplasarea de obiecte militare pe teritoriul monumentelor de patrimoniu cultural este inadmisibilă în principiu. Cel de-al doilea protocol la Convenția de la Haga pentru protecția bunurilor culturale în caz de conflict armat spune acest lucru.

...

Zona mănăstirii

The Insider

Distrugerea Parcului Forestier Izmailovski

În parcul forestier Izmailovski a mai apărut un alt amplasament, presupus a fi destinat instalării unui sistem de apărare aeriană. La începutul lunii ianuarie a fost tăiat un teren de pădure la intrarea în parc dinspre partea laterală a aleii principale, la doar 500 de metri de stația de metrou Izmailovskaia. Ca și în alte cazuri, lucrarea a fost efectuată de către lucrătorii municipali. Nu au fost furnizate informații oficiale.

Potrivit moscoviților care au urmărit procesul, au fost tăiați zeci de copaci de peste 50 de ani.Tăierea a început atât de brusc încât personalul pepinierei a trebuit să salveze sute de cedri tineri în literalmente o jumătate de zi și să caute un loc unde să îi mute.

Aproximativ o sută de muncitori au fost atrași la locul din Izmailovo. Locul a fost păzit de poliție și de Rosgvardia. În scurt timp, locul de degajare a fost rulat în asfalt. La momentul redactării acestui articol, echipamentul militar nu fusese încă livrat.

Apărarea antiaeriană pe o grămadă de gunoi la Moscova Nouă

În Noua Moscovă, o apărare aeriană a fost amplasată pe cea mai mare groapă de gunoi din Europa (din 2013). Deșeurile au fost depozitate acolo încă din anii 1960. Când groapa de gunoi a fost închisă în 2007, acolo erau depozitate 15 milioane de tone de deșeuri. Doi ani mai târziu, aceasta a fost recultivată prin acoperirea ei cu o pânză specială și umplută cu pământ. Iar în 2017, Departamentul de Dezvoltare a Noilor Teritorii a promis să construiască o pârtie de schi pe locul gropii de gunoi.

Radarul mobil de recunoaștere și desemnare a țintelor P-18-2 „Prima” este instalat la groapa de gunoi. Acesta este conceput pentru a detecta, urmări, măsura coordonatele și determina naționalitatea obiectelor aeriene de diferite clase și tipuri, potrivit site-ului Rosoboronexport.

Prezența lui radarului înseamnă că împreună cu acesta sunt folosite SAM-uri cu rază scurtă sau medie de acțiune, precum Buk sau Tor, explică expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko. Potrivit armatei ruse, acesta este unul dintre cele mai recente dezvoltări interne, care poate detecta obiecte invizibile sau cu vizibilitate redusă. Cu toate acestea, până în prezent nu există o confirmare practică a acestor informații, explică expertul.

„Panțîri-S1” în centrul Moscovei

În timp ce SAM-urile S-400 au apărut în cartierele rezidențiale ale Moscovei, mai multe SAM-uri Panțîri-S1 au fost amplasate în centru. Acestea sunt sisteme cu rază medie de acțiune, care pot fi folosite pentru a proteja „micile unități militare, inclusiv mobile, precum și facilitățile și zonele administrative și industriale împotriva avioanelor, elicopterelor, rachetelor de croazieră și armelor de înaltă precizie”.

Un Panțîri a apărut pe clădirea Ministerului Apărării de pe malul Frunzenskaia. A fost observat pentru prima dată pe 25 decembrie, iar pe 19 ianuarie, fotografii ale complexului au fost postate imediat de mai multe canale Telegram. Autorul Informatorului militar a remarcat că astfel de aranjamente pentru desfășurarea sistemelor de apărare antiaeriană în limitele orașului capitalei „nu ar fi fost efectuate degeaba, cel mai probabil, armata se teme de o posibilă lovitură”.

Tot în ianuarie, moscoviții au văzut cum un sistem SAM asemănător cu un Panțîri-S1 a fost ridicat pe acoperișul unei clădiri de pe Aleea Teterinski nr. 8, în apropiere de stația de metrou Taganskaia. Alte două complexe au fost observate pe Petrovka 38A, lângă Departamentul de Poliție din Moscova, și pe clădirea tipografiei de lângă stația de metrou 1905, iar cu o zi înainte de mitingul „Glorie apărătorilor patriei” din Lujniki, Panțîri-C1 a fost văzut pe Vorobiovîh Gorah.

...

Sistemele Panțîri în Moscova

The Insider

Sistemele de apărare antiaeriană nu vor fi suficiente pentru a proteja toată Moscova


Ministerul ucrainean al Apărării nu a comentat niciodată desfășurarea sistemelor de apărare antiaeriană în oraș, în timp Rusia a criticat în repetate rânduri desfășurarea sistemelor de apărare antiaeriană de către armata ucraineană în apropierea zonelor rezidențiale, ceea ce, potrivit părții ruse, duce la „atacuri asupra obiectelor civile”.

Într-adevăr, desfășurarea sistemelor de apărare antiaeriană în zonele urbane nu este recomandată decât dacă țara se află sub legea marțială. Acest lucru creează riscuri care nu sunt justificate pentru timp de pace, a declarat Alexander Kovalenko pentru The Insider:

În acest caz, se aplică alte norme, iar sistemele de apărare aeriană pot fi instalate în limitele orașului pentru a crește eficiența apărării aeriene și pentru a proteja împotriva amenințărilor aeriene reale.

În crearea eșaloanelor de apărare aeriană, armata rusă se concentrează pe protecția centrului, consideră Kovalenko. În același timp, expertul notează că direcția sud-vest rămâne neacoperită, deși Kremlinul consideră că acolo se află potențialul inamic:

Poate că mai târziu vor apărea și alte Panțîr-uri. În același timp, o astfel de dispunere ciudată a eșaloanelor poate fi cauzată de o lipsă de SAM-uri în Rusia. Potrivit lui Kovalenko, au fost produse în total 132 de unități de SAM-uri Tor-M2 și 116 unități de SAM-uri Panțîri-S1. În timpul războiului din Ucraina, Moscova a pierdut 14 sisteme Tor și 12 Panțîri. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene, pierderile sunt chiar mai mari, de 30 și, respectiv, 33 de unități.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal