În Ucraina va fi examinat un proiect de lege care ar permite persoanelor LGBT+ să-și oficializeze relația. Ce spune legislația R. Moldova

În Ucraina va fi examinat un proiect de lege care ar permite persoanelor LGBT+ să-și oficializeze relația. Ce spune legislația R. Moldova

În parlamentul ucrainean a fost înregistrat un proiect de lege privind parteneriatele civile pentru persoanele queer, scrie Bangbang.md. Aceasta după ce, drept răspuns la o petiție pornită anul trecut, președintele Volodimir Zelenski a subliniat că, pe timp de război nu pot fi operate schimbări în Constituție, iar aceasta face referire la căsătorie ca o uniune între un bărbat și o femeie. Mai devreme, AGORA a realizat un material amplu la acest subiect unde a abordat și aspecte din legislația din R. Moldova. Vedeți ce am constatat.


Irina Soltan

Respectiv, inițiativa privind parteneriatul ar putea fi o soluție pentru militarii LGBT+ care apără acum Ucraina.


Am lucrat la acest proiect de lege timp de 9 luni. Parteneriatele înregistrate sunt o nouă instituție pentru cei care nu pot să se căsătorească și pot fi folosite de militari și civili, de cupluri de același sex și de sex opus.

Autor: Deputata Inna Sovsun.

Publicitate

Deputata a mai adăugat că dacă va fi susținut de Rada Supremă, proiectul de lege va ajuta în cele din urmă cuplurile să stabilească drepturile și obligațiile reciproce, problemele de proprietate, moștenire, protecție socială, drepturi în caz de deces sau dispariție a unui partener. Altfel spus, lucruri accesibile acum pentru cuplurile heterosexuale din Ucraina.

Legea privind parteneriatul civil a fost înregistrată cu numărul 9103. 

În contextul petiției de anul trecut, activiștii LGBTQ+ spuneau că mai multe cupluri de soldați de același sex s-au logodit de la începutul războiului, mulți dintre ei sperând că Ucraina va legaliza căsătoriile, sau cel puțin uniunile civile pentru cuplurile de același sex. 

Menționăm că AGORA a realizat un material amplu la acest subiect: Make love, not war. Cum războiul din Ucraina a catalizat discuția despre legalizarea căsătoriilor gay și ce ecou găsește această idee în R. Moldova (LONGREAD)

Astfel, aflăm că pentru toate persoanele LGBT+ din Ucraina, invazia rusească a declanșat o discuție vitală comunității: e nevoie de o schimbare constituțională care să le garanteze dreptul la căsătorie.

Alături, în R. Moldova, afectată energetic și la nivel de securitate națională de războiul din statul vecin, discuția acestui subiect e încă departe. Mai exact, cuplurile de același sex nu sunt recunoscute în Republica Moldova. Art. 48, alin. (2) din Constituția Republicii Moldova definește familia drept „căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie”, interzicând practic căsătoria între persoane de același sex.

Cu toate acestea, rezultatele ultimului studiu efectuat la comanda Centrului de Informații GENDERDOC-M, în perioada martie - aprilie 2022, arată că locuitorii orașului Chișinău au devenit mai toleranți față de comunitatea LGBT. Datele

Am discutat cu trei bărbați gay din Ucraina pentru a afla cum li s-a schimbat viața pe timp de război și cum invazia a schimbat percepția față de LGBT+ în societate. Am căutat răspunsuri și în R. Moldova, discutând cu membri din comunitatea locală LGBT+ și deputați din Parlament, iar ce am aflat - vedeți aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal