Șoigu vs Prigojin. Pierderile grele din Bahmut ridică suspiciuni că Moscova vrea să-l submineze pe liderul Wagner

Șoigu vs Prigojin. Pierderile grele din Bahmut ridică suspiciuni că Moscova vrea să-l submineze pe liderul Wagner

Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat Wagner, a pariat pe faptul că mercenarii săi vor ridica steagul rusesc în orașul Bahmut din estul Ucrainei, deși cu un cost considerabil pentru rândurile forțelor sale și, probabil, pentru propria avere. Acesta a cheltuit mult pentru a recruta până la 40.000 de prizonieri pe care să-i trimită la război, dar după luni de luptă crâncenă și pierderi, el încearcă să refacă rândurile Wagner, acuzând ministerul rus al Apărării că încearcă să-i pună bețe în roate, scrie CNN.

Zagnat Elena

Mulți analiști cred că suspiciunile sale sunt bine întemeiate, întrucât establishment-ul militar rus ar folosi Bahmut pentru a reduce din influența lui Prigojin sau pentru a-l elimina cu totul de pe arena politică. Prigojin a recunoscut că bătălia din Bahmut a fost „foarte dificilă, cu inamicul luptând pentru fiecare metru”.

Tocmai când Prigojin avea cea mai mare nevoie de sprijinul forțelor regulate rusești și de un flux fiabil de muniții, niciuna dintre acestea nu pare să fie disponibilă. Wagner deține partea de est a orașului, dar pare incapabil să genereze suficiente forțe pentru a acapara orașul.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul la Washington, apreciază că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, „ar profita de oportunitatea de a reduce în mod deliberat atât forțele de elită, cât și numărul de condamnați Wagner în Bahmut, într-un efort de a-l slăbi pe Prigojin și de a-i deraia ambițiile de a avea o mai mare influență la Kremlin”.

De săptămâni întregi, Prigojin și comandanții săi s-au plâns de aprovizionarea insuficientă cu muniții, chiar în timp ce încercau să încerce să cucerească Bahmut.

„Ministerul rus al Apărării a restricționat din ce în ce mai mult capacitatea lui Prigojin de a recruta condamnați și de a-și asigura muniția, forțându-l pe Prigojin să recunoască public dependența sa de minister”, a subliniat ISW.

Învinovățirea lui Prigojin ajută ministerul rus al Apărării să se distanțeze de propriile eșecuri, în special cele din Ugledar, unde forțele regulate au suferit pierderi grele.

Anul trecut, conexiunile lui Prigojin i-au permis să deblocheze închisorile rusești și să promoveze Wagner ca parte vitală a mașinii de război a Rusiei. În același timp, el a dublat criticile caustice la adresa lui Șoigu și a generalilor pe care i-a acuzat de incompetență și corupție. El a atacat modul în care a fost gestionată mobilizarea din toamnă. La câteva zile după ce forțele ucrainene au umilit armata rusă în Harkov, în septembrie anul trecut, Prigojin a apărut într-o închisoare rusă pentru a realiza un videoclip de recrutare.

Uneori, criticile lui Prigojin au fost și mai ascuțite: l-a ironizat pe ginerele lui Șoigu pentru că acesta a celebrat în Dubai Anul Nou. Au existat, de asemenea, semne că Prigojin făcea front comun cu ultranaționaliștii ruși care au fost la fel de critici față de desfășurarea campaniei.

Pe de altă parte, Șoigu a pus la cale schimbări în cadrul înaltului comandament, l-a privat pe Prigojin de aliați și a promovat generali pe care Prigojin îi criticase. Mulți analiști l-au văzut pe Șoigu ca fiind în spatele dezvăluirii bruște din februarie că Wagner a pus capăt recrutării în închisori.

Acum, șeful Wagner pare izolat. El a fost forțat să-și trimită cei mai buni luptători în bătălia pentru Bahmut, ceea ce a determinat ISW să presupună că ministerul rus al Apărării folosea Wagner „pentru a face față la cea mai mare parte a războiului urban de uzură, pentru a cuceri Bahmut și pentru a conserva forțele convenționale rusești”.

Comentatorul Alexei Mukin, membru al grupului de reflecție Valdai Club, legat de Kremlin, l-a acuzat pe Prigojin într-o postare pe Telegram că are ambiții politice - chiar și o tentativă de a ajunge la președinție. De asemenea, Mukin a afirmat că Prigojin este „un comandant incompetent”, care încearcă să-și camufleze greșelile dând vina pe armată. „El a expus luptătorii Wagner la un risc major de încercuire din cauza contraatacului așteptat”, a spus Mukin.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal