Reforma Curții Supreme de Justiție și evaluarea externă a judecătorilor. Două proiecte de lege votate în primă lectură
Judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) sau candidații la această funcție ar putea fi supuși evaluării externe. De asemenea, Curtea Supremă de Justiție ar urma să fie reformată. Cel puțin asta prevăd cele două proiecte de legi aprobate de Parlament în prima lectură.
・ Baciu Ana
Printre cele mai importante prevederi ale proiectului de lege cu privire la reforma CSJ, figurează reducerea numărului de judecători de la 33 la 20; admiterea la funcția de judecători ai CSJ pentru persoanele din alte domenii juridice, precum avocați sau profesori universitari din domeniu dreptului, dar care au 10 ani lucrați în acest domeniu; evaluarea funcționarilor publicii angajați în secretariatul CSJ și după caz, reconfirmarea în funcțiile nou-create și examinarea de către CSJ doar cazurile de importanță socială și juridică.
De asemenea, a fost elaborat și un proiect de modificare a procedurii de examinare a cauzelor de către CSJ. Astfel, Curtea Supremă de Justiție va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o instanță de apel, cum se întâmplă în prezent.
Un alt proiect de lege aprobat de Parlament în prima lectură. Este vorba de proiectul care prevede evaluarea externă a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.
Evaluarea integrității judecătorilor CSJ este una dintre condiționalitățile de bază din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Evaluarea CSJ va fi efectuată de o Comisie de evaluare, în termen de șase luni de la demararea procedurii. Mai exact, membrii Comisiei vor analiza informații referitoare la integritatea etică și financiară atât a actualilor judecători CSJ, cât și a candidaților la funcțiile vacante. Exercițiul de evaluare va fi aplicat o singură dată.
Raportul privind promovarea sau nepromovarea evaluării integrității etice și financiare va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care va lua o hotărâre finală. CSM poate respinge raportul și dispune o singură dată reluarea procedurii de evaluare, dacă constată anumite erori procedurale și anumite circumstanțe.
În același timp, hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării va avea drept efect eliberarea din funcție a judecătorilor. Acest lucru va avea ca efect lipsirea dreptului de a exercita funcția de judecător timp de șapte ani din data rămânerii definitive a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii.
Totodată, hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării integrității poate fi contestată. Cererea va fi examinată în cadrul Curții Supreme de Justiție, de un complet format din trei judecători care nu au activat în CSJ până la data de 31 decembrie 2022.
Ambele proiecte de lege urmează să fie supuse votului în a doua lectură.