Safe Space - locul care unește tineri și tinere din Ucraina, sub „umbrela” pașnică a pasiunilor
Cursuri de limbă română, ateliere de gătit bucate tradiționale moldovenești sau lecții de fotografie. Sunt doar câteva dintre activitățile la care participă, zilnic, zeci de tineri și tinere care vin la Safe Space din Chișinău. Aici, mai multe persoane refugiate din Ucraina și-au găsit liniștea, dar și au descoperit
oportunități de creștere și dezvoltare personală.
・ Mardari Irina
Polina are 14 ani și a venit în țara noastră din orașul Odesa. Tânăra spune că vine la Safe Space atât pentru a interacționa cu alți semeni de vârsta ei, dar și pentru a-și dezvolta una dintre cele mai mari pasiuni:
„Mă ocup cu grafica digitală. Astăzi facem tot felul de cercuri și flori. Poți schimba și întoarce figurile, poți schimba culoarea și adâncimea”.
Margarita are 12 ani a venit în Moldova din Ucraina, din orașul Kiev. La fel ca și Polina, Margarita este pasionată de grafica digitală:
„Pot să vin în fiecare zi din săptămână aici. Aici învățătorii sunt foarte buni. Cel mai mult îmi plac lecțiile Tatianei Petrovna și a Alexandrei Iurevna”.
În cadrul centrului sunt organizate sesiuni individuale și de grup în cadrul cărora sunt abordate diverse subiecte importante pentru buna creștere și dezvoltare a adolescenților și tinerilor:
„Se discută despre sănătatea reproductivă, despre violența în bază de gen, se acordă servicii și suport nu doar psihologic, emoțional și informativ, ci se oferă și mai multe pachete pentru iarnă, kit-uri cu materiale igienice”, a declarat Tamara Adașan, directoarea de îngrijiri la domiciliu, Safe Space.
Statisticile arată că 64% dintre refugiați sunt femei și fete. Fondatori Safe Space susțin că acesta a fost un indicator pentru atenția care trebuie să fie acordată drepturilor femeii. Astfel, acest spațiu este combinație dintre un spațiu sigur pentru femei și un spațiu sigur pentru tineri.
„Safe Space este un loc în care oamenii se simt în siguranță. Dacă vorbim concret despre acest Safe Space, el a fost creat pentru fete, femei și tineri. Ei vin aici pentru a se simți în siguranță, pentru a împărtăși emoții, pentru a face lucruri, pentru a vorbi despre problemele pe care le au” , a declarat reprezentanta rezidentă UNFPA în Moldova, Nigina Abaszafa.
Proiectul a putut fi pe roți datărită sprijinului mai mulți donatori internațional. Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro susține că la baza creării acestui centru a stat dorința de a le oferi refugiaților din Ucraina șansa la o viață liniștită.
„Autoritățile japoneze au alocat acestui proiect aproximativ un milion de dolari americani. Femeile și copiii sunt cea mai vulnerabilă categorie de populație. A fost o chemare omenească de a le acorda ajutorul de care au nevoie. Cea mai bună metodă, cea mai bună cale pentru a acorda acest ajutor sunt organizațiile internaționale”, a spus Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro.
Irina Grekova, directoarea adjunctă a Centrului, susține că toți beneficiarii vin speriați și stresați:
„ Când beneficiarii vin la noi, noi din start îi înconjurăm cu dragostea noastră, le oferim o gamă largă de activități, astfel că nici nu au timp să se gândească la altceva”.
Spațiile respective servesc drept puncte de informare și sprijin, unde se pot adresa inclusiv persoanele care se confruntă cu violența în bază de gen.
De la începutul războiului, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a creat în Republica Moldova 28 de puncte Safe Space, dintre care 8 puncte mobile, pentru a oferi protecție fizică, emoțională și socială atât refugiaților, cât și persoanelor din comunitate, care se află în situații de risc.
Până în prezent, de serviciile punctelor Safe Space au beneficiat peste 20.000 de femei, tineri și persoane în etate.
*Acest material a fost realizat cu susținerea Fondului ONU pentru Populație (UNFPA).
De la începutul războiului, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a creat în Republica Moldova 28 de puncte Safe Space, dintre care 8 puncte mobile, pentru a oferi protecție fizică, emoțională și socială atât refugiaților, cât și persoanelor din comunitate, care se află în situații de risc.
Spațiile date servesc drept puncte de informare și sprijin, unde se pot adresa inclusiv persoanele care se confruntă cu violența în bază de gen. Până în prezent, de serviciile punctelor Safe Space au beneficiat peste 20.000 de femei, tineri și persoane în etate.