Șefa statului, dezamăgită de rezultatele Adunării Generale a Judecătorilor? Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate

Șefa statului, dezamăgită de rezultatele Adunării Generale a Judecătorilor? Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate

Maia Sandu a anunțat că va convoca luni, ora 14:00, ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu situația din justiție. Anunțul vine după ce judecătorii au amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Baciu Ana

„Înțeleg că judecătorii au decis totuși să blocheze curățarea justiției și să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptății în Moldova. Anunț că voi convoca pentru ziua de luni, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție”, a scris Maia Sandu.

Menționăm că, Adunarea Generală a Judecătorilor a fost întreruptă pentru ziua de astăzi și va continua în data de 28 aprilie. Până atunci, va fi creat un grup de lucru pentru elaborarea declarației despre starea lucrurilor în justiție. Documentul va fi formulat în baza luărilor de cuvânt la acest subiect și va fi votat la următoare întrunire a magistraților.

Precizăm că, vineri, 17 martie, 330 de magistrați (din cei 425) din țară s-au întrunit la Adunarea Generală a Judecătorilor. Se întâmplă, după ce timp de patru ani, mai multe încercări de a convoca magistrații în Adunare Generală au eșuat din lipsă de cvorum sau din cauza pandemiei de COVID.

Joi, 16 martie, deputații au votat în lectura a doua un proiect de Lege care reglementează unele aspecte ce țin de alegerea membrilor în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), dar și vine cu modificări la procedurile de convocare a Adunarea Generală a Judecătorilor.

AGORA amintește că întrunirea judecătorilor în adunare generală a eșuat în repetate rânduri, pe parcursul ultimilor patru ani. Adunarea Generală a Judecătorilor trebuia să fie convocată în ședință ordinară încă pe data de 13 martie 2020. De atunci, întrunirea tot este amânată. Și asta pentru că la ședință urmau să participe majoritatea judecătorilor din țară, adică peste 400 de persoane, lucru care pe timp de pandemie a fost interzis. Ulterior, alte câteva încercări de a convoca Adunarea generală a judecătorilor, inițiate de unii judecători au eșuat din lipsă de cvorum, iar unele voci legau aceste tentative de convocare a forului cu influențe politice.


Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal