Statutul de la Roma. Ce țări au ratificat convenția în baza căreia a fost emis mandatul de arest pe numele lui Putin
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arest pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și al comisarului rus pentru copii, Maria Lvova-Belova. Curtea a declarat că „există motive rezonabile de a crede că Putin poartă răspundere penală individuală” pentru presupusele infracțiuni, precum și pentru „faptul că nu a exercitat un control adecvat asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele”. Ucraina a salutat decizia declarând că este una istorică, însă Moscova s-a grăbit să declare că „Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”.
・ Zagnat Elena
Statutul de la Roma este un tratat internațional care a fost semnat la Roma în anul 1998 și a intrat în vigoare în 2002. Acesta a creat Curtea Penală Internațională, o instanță juridică internațională permanentă cu competență de a judeca cele mai grave infracțiuni internaționale, cum ar fi genocidul, crimele împotriva umanității și crimele de război.
Statutul de la Roma a fost adoptat cu 120 de voturi pentru, șapte împotrivă și 21 de abțineri . Există o dispută cu privire la identitatea celor șapte state care au votat împotrivă. Este cert că Republica Populară Chineză, Israel și Statele Unite ale Americii au fost trei dintre cele șapte care au votat împotrivă, deoarece au confirmat acest lucru în mod public. India, Indonezia, Irak, Libia, Qatar, Rusia, Arabia Saudită, Sudan și Yemen au fost identificate de diverși observatori ca posibile surse pentru celelalte patru voturi negative.
Până în prezent, 123 de state au semnat sau au ratificat Statutul de la Roma, iar altele încă examinează semnarea și ratificarea acestuia. Printre țările care au ratificat Statutul de la Roma se numără majoritatea țărilor din Europa, America de Sud, Australia și Noua Zeelandă, precum și multe țări africane și asiatice.
În Europa, majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene au semnat și ratificat Statutul de la Roma. Acestea includ Franța, Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda și Portugalia, Norvegia, Islanda și Elveția, precum și țările din Europa de Est, cum ar fi România, Bulgaria, Ungaria și Polonia.
În America de Sud, majoritatea țărilor au ratificat Statutul de la Roma, inclusiv Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Peru și Venezuela. În America de Nord, Canada a semnat și ratificat convenția.
În Africa, peste 30 de țări au semnat și ratificat Statutul de la Roma, printre care se numără Senegal, Kenya, Africa de Sud, Ghana, Botswana și Tunisia. În Asia, țările care au ratificat Statutul de la Roma includ Japonia, Coreea de Sud, Filipine și Cambodgia.
Agora.md
Cu toate acestea, există și țări care nu au semnat sau ratificat Statutul de la Roma, inclusiv Statele Unite ale Americii, Rusia, China, India și Israel. Statele Unite au semnat tratatul în timpul președinției lui Bill Clinton, dar nu l-au ratificat niciodată, iar administrația Trump a anunțat că intenționa să se retragă din Statutul de la Roma în 2019.
Până în prezent, Curtea Penală Internațională a judecat cazuri în țări precum Republica Democrată Congo, Uganda, Kenya, Sudan și Libia. Printre cele mai notabile cazuri se numără cel al lui Thomas Lubanga, liderul Uniunii Patriotice Congo, care a fost condamnat pentru recrutarea și utilizarea copiilor-soldați în război. Acesta a fost condamnat în 2012 la o pedeapsă totală de 14 ani de închisoare.
CPI a pus sub acuzare în mod public 52 de persoane. Procedurile împotriva a 22 de persoane sunt în curs de desfășurare, iar 16 sunt date în căutare. Procedurile împotriva a 30 de persoane au fost finalizate: două dintre acestea execută sentințe, șapte au terminat de ispășit pedepsele, patru au fost achitate, șapte au fost respinse acuzațiile împotriva lor, trei au fost retrase, iar șapte au murit înainte de încheierea procedurilor împotriva lor.