Ministrul Culturii, cu privire la transmiterea unui bloc al Bibliotecii Naționale: Edificiul necesită restaurare. Opțiunea ministerului sunt parteneriatele
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, s-a expus pe marginea Proiectului de Lege care prevede transmiterea cu titlu gratuit a unei clădiri a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Ministru remarcă necesitatea stocării colecției de carte veche în condiții mai bune și renovarea clădirii fostului Seminar Teologic care este monument istoric de importanță națională. Singura sursă a finanțărilor ar fi parteneriatele externe, crede Sergiu Prodan.
・ Irina Soltan
Sergiu Prodan menționează că ministerul Culturii este autoritatea publică centrală responsabilă pentru protecția patrimoniului cultural scris și imprimat al R. Moldova și dă asigurări că niciuna din colecțiile de carte din Biblioteca Națională nu va fi mutată atâta timp cât nu vor fi identificate condiții mai bune de păstrare.Ministru susține că în prezent ambele clădiri ale bibliotecii nu mai corespund cerințelor.
Spațiile actuale de depozitare sunt supraîncărcate. Blocul central, prevăzut pentru 1 milion de cărți, găzduiește astăzi în jur de 2,5 milioane de volume. Sarcina pe metru pătrat depășește cu mult normele prevăzute, fapt care a dus la denaturarea planșeului și a produs fisuri pe perimetrul clădirii.
Autor: Ministrul Culturii, Sergiu Prodan
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan
gov.md
Ministrul mai face referire la o expertiză din 2002 în care se menționează despre deformări în pereții clădirii și fisuri de până la 10 - 20 mm.
Dacă Blocul Central a fost construit în 1961 și a fost, totuși, prevăzut pentru depozitare de carte, Blocul 2 - fostul Seminar Teologic a fost construit în 1902 și avea o cu totul altă destinație. Azi, în pofida eforturilor depuse de bibliotecarele Bibliotecii Naționale, Patrimoniul Național de carte aflat în ambele blocuri se află în pericol. Din cauza riscului de prăbușire a podelei, în unele spații de la etaj ale blocului 2, rafturile cu cărți sunt instalate doar pe perimetru de-a lungul pereților. Iar la parter, chiar sub aceste camere cu risc de prăbușire, se află renumita Colecție de Carte Veche și Rară.
Autor: Ministrul Culturii, Sergiu Prodan
În opinia lui Sergiu Prodan, soluție ar fi un depozitar nou și modern, iar în condițiile financiare actuale, aceasta ar fi posibil doar cu suportul partenerilor externi.
Acest edificiu necesită consolidare structurală și restaurare, la fel ca și alte monumente istorice, situate în imediata vecinătate și în toată țara. În lipsa unor resurse financiare considerabile, de care bugetul țării nu dispune, multe dintre aceste clădiri sunt în degradare continuă. De aceea, opțiunea Ministerului Culturii sunt parteneriatele, care pot asigura și garanta reabilitarea si restaurarea integrală a monumentelor, respectând toate condițiile și normativele prevăzute de legislație.
Autor: Ministrul Culturii, Sergiu Prodan
AGORA amintește că potrivit unei inițiative legislative, unul dintre blocurile Bibliotecii Naționale ar putea fi trecut cu titlu gratuit în posesia Mitropoliei Basarabiei. Vestea i-a nemulțumit pe membrii Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, care au inițiat o petiție pentru ca Biblioteca Națională să nu fie lipsită de clădirea în care este păstrată colecția de patrimoniu național scris.
Pe de altă parte, unii reprezentanți PAS declară că intenția de a transmite clădirea nu este o retrocedare, dar un „gest de bunăvoință” față de Biserica Ortodoxă Română şi Mitropolia Basarabiei din partea statului Republica Moldova. La rândul lor, unii reprezentanți ai Mitropoliei Basarabiei susțin că Biblioteca Națională nu va trebui să se mute într-o altă clădire.
Mai multe detalii citiți în articol: Bibliotecarii sunt nemulțumiți de intenția autorităților de a transmite clădirea Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei. Deputat PAS: Nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoință