AGORA VIDEO | Statutul de țară candidat UE: Un an, tradus în realizări, beneficii și țeluri
Pe 3 martie 2022, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Acest moment a însemnat definitivarea parcursului pe care se angajează țara să-l urmeze. Timp de un an, lucrurile au reușit să se miște ușor și sigur din loc, iar sprijinul Uniunii s-a făcut simțit atât prin acțiuni concrete, cât și financiar. Totodată, autoritățile de la Chișinău continuă să implementeze reforme pentru a corespunde legislației europene și a accelera parcursul integrării în UE.
・ Olga Scripnic
Momentul semnării cererii de aderare la Uniunea Europeană a fost țintit de autoritățile din R. Moldova încă din 1994. Chiar dacă parcursul a oscilat asemenea unei cardiograme, în acest caz, orice cădere și abatere de la planul inițial era taxată cu ani de așteptare, de disensiuni politice și pagube pe mai multe planuri.
Mai mult decât atât, statutul de țară candidat reprezintă o etapă intermediară pe calea aderării la Uniunea Europeană. Iar următoarele etape pe care trebuie să le parcurgă R. Moldova sunt și mai responsabile.
Astfel, rămâne întrebarea cât de aproape suntem de aderarea la Uniunea Europeană și ce ne mai pregătește acest parcurs.