Ceban și presa: Edilul vrea un monument al „presei nelibere”. ONG-urile de media condamnă campania de intimidare inițiată de primar

Ceban și presa: Edilul vrea un monument al „presei nelibere”. ONG-urile de media condamnă campania de intimidare inițiată de primar

În cadrul ultimelor două ședințe săptămânale ale serviciilor Primăriei Chișinău, Ion Ceban a dedicat o parte din intervențiile sale mass-mediei care abordează subiecte legate de felul în care sunt sau nu administrate mai multe probleme din municipiu. „Pur declarativ, șeful administrației municipale a catalogat materialele jurnalistice drept „minciuni”, „jumătăți de măsură!”, „prostii” și „manipulare crasă”, notează într-un comunicat, Centrul pentru Jurnalism Independent. Declarația a fost semnată de mai multe ONG-uri de media și condamnă campania de intimidare, inițiată de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, împotriva presei care abordează problemele Capitalei.

Baciu Ana

La ședința din 20 martie, primarul și-a îndemnat colegii de la Direcția Cultură să îl ajute să se gândească la un monument „presei nelibere”, iar din banii proprii, Ceban spune că ar fi gata să confecționeze „ceva funerar pentru așa-numita mass-media liberă și independentă din R. Moldova”.

„Vă rog să ne gândim la un monument al presei nelibere și totodată am să rog din banii proprii să confecționăm ceva funerar pentru așa-numita media liberă și independentă din Republica Moldova (...) Acum că suntem în campania electorală, chiar am să vă rog, dacă facem reparații de milioane, vă rog să contractați servicii juridice pentru a vă apăra onoarea și demnitatea și pentru a monitoriza din scurt fiecare intervenție a fiecărui jurnalist. Repet, săptămâna trecută au fost peste 300 de știri negative”, a spus Ion Ceban.

Publicitate

Ulterior, organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media au condamnat comportamentul primarului.

„ONG-urile de media condamnă acest comportament, impropriu pentru o persoană care exercită o funcție de demnitate publică, și solicită primarului general al municipiului Chișinău să renunțe la campania de intimidare a presei ce reflectă subiecte despre modul în care administrația municipală își exercită atribuțiile”, se arată în comunicatul ONG-urilor. 

Organizațiile reamintesc că Legea cu privire la libertatea de exprimare (art. 19) garantează oricărei persoane, inclusiv jurnaliștilor, dreptul de a critica statul și autoritățile publice. Potrivit legii, persoanele care exercită funcții publice pot fi supuse criticii, iar acțiunile lor – verificării din partea mass-mediei, în ceea ce privește modul în care și-au exercitat sau își exercită atribuțiile.

ONG-urile cer primarului Ion Ceban să adopte un limbaj și comportament adecvat, abținându-se pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile media.

La scurt timp, edilul a venit cu o reacție în care a spus că își reiterează poziția.

„Susțin și respect munca jurnaliștilor și știu câtă dedicație depun cei care muncesc în domeniu. Nu sunt contra criticilor constructive și cu respectarea regulilor jurnalistice. Sunt contra materialelor vădit tendențioase, care au scop manipularea și de a induce intenționat în eroare opinia publică, fără a respecta codul deontologic al jurnalismului în foarte multe cazuri”, a scris Ion Ceban.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal