„Urmând logica istorică, limba română ar trebui să se numească limba moldovenească și nu invers”, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Portavocea de la Externe a Kremlinului a scris că „lingvistica istorică s-a stabilit un consens în ceea ce privește limbile moldovenească și română". Zaharova a subliniat că limba moldovenească este menționată în lucrările din secolul al XVII-lea, iar limba română a fost menționată chiar mai devreme, până în secolul al XVI-lea, în timp ce limba română nu exista atunci. „Dacă vor să rescrie denumirile de limbi, trebuie să fie urmată logica istorică, respectiv limba română să se numească moldovenească, nu invers”, a spus aceasta.
Reamintim că Parlamentul de la Chișinău a votat joi în lectură finală proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, în timp ce deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au încercat să blocheze proiectul.
Ca urmare, Ministerul Afacerilor Externe din România a salutat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii de modificare a limbii.
„Adoptarea Legii menționate are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova. De asemenea, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova”, a transmis Ministerul român de Externe.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.