Mai multă energie verde. Capacitățile de generare a energiei din surse alternative au crescut de trei ori în ultimii cinci ani, în Republica Moldova (INFOGRAFIC)
În ultimii ani, în Republica Moldova a fost înregistrată o evoluție semnificativă în ceea ce privește producerea de energie electrică prin intermediul surselor regenerabile. Instalațiile fotovoltaice, eoliene și cele pe bază de biogaz au devenit tot mai populare în rândul persoanelor fizice și juridice, iar capacitățile de generare a energiei din surse alternative au crescut de trei ori în ultimii cinci ani, în Republica Moldova. Totodată, în același interval capacitățile de producere prin intermediul instalațiilor fotovoltaice au crescut de aproape 15 ori.
・ Zagnat Elena
Instalațiile eoliene au cea mai mare pondere a capacităților de producere a energiei electrice - 56%. Acestea sunt urmate de instalațiile fotovoltaice cu 29%.
În anul 2018, capacitatea de producere a energiei electrice prin intermediul instalațiilor fotovoltaice era de doar 4,02 MW, în timp ce în anul 2022 aceasta a crescut de aproape 15 ori, ajungând la 60,13 MW.
În același timp, capacitățile de producere a energiei electrice prin intermediul instalațiilor eoliene au crescut și ele semnificativ, de circa trei ori în perioada menționată. Astfel, în anul 2018, capacitatea de producere a energiei electrice prin intermediul instalațiilor eoliene era de 35,6 MW, iar în 2022 aceasta a ajuns la 115,1 MW.
Capacitatea de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice în cogenerare pe biogaz a crescut și ea, de aproape 2,7 ori. În anul 2018, capacitatea de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice în cogenerare pe biogaz era de 5,7 MW, iar în 2022 aceasta a ajuns la 15,3 MW.
Majoritatea turbinelor eoliene sunt amplasate în sudul și sud-estul țării, datorită condițiilor favorabile (viteza vântului, relief, disponibilitatea căilor de acces pentru transportarea turbinelor eoliene).
A cunoscut creșteri și contorizarea netă, care reprezintă un mecanism de sprijin pentru consumatorii care dețin centrale electrice pentru consum propriu și care au dreptul să livreze în rețea surplusul de energie produs.
În decursul perioadei 2018-2022, au fost înregistrați 1.886 de beneficiari ai mecanismului de contorizare netă, cu o putere totală cumulativă de 33,47 MW.