„Totul e un spectacol”. Cum a fost vizita surpriză a lui Putin în Mariupol

„Totul e un spectacol”. Cum a fost vizita surpriză a lui Putin în Mariupol

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Donbasul, o primă călătorie a sa în regiune. Aceasta este, de asemenea, prima vizită a președintelui rus pe teritoriile din Ucraina pe care Rusia le-a anexat în toamna anului 2022. Putin a sosit la Mariupol cu un elicopter și apoi s-a deplasat cu mașina prin mai multe cartiere ale orașului, a precizat Kremlinul. Astfel, el a vizitat coasta de lângă clubul de iahturi, piața de lângă Teatrul Dramatic și alte „locuri memorabile", precum și „Sala Filarmonicii restaurată” și universitatea. În același timp, în timpul unei conversații de-a lui Vladimir Putin cu locuitorii din sectorul Nevski din Mariupol, cineva ar fi strigat: „E un fals! Totul e un spectacol!”, frază care a nimerit și pe video difuzat de televiziunea de stat din Rusia.

Felicia Nedzelschi

Putin a fost însoțit de vicepremierul Marat Husnullin, care a prezentat un raport privind progresul lucrărilor de construcție și reconstrucție din oraș. Printre altele, Husnullin i-a spus lui Putin că trupele ucrainene ar fi bombardat clădiri rezidențiale în timp ce se retrăgeau. „Este foarte clar ce făceau. Acolo unde înaintam, nu au existat deloc lovituri de obuze. Pe partea lor, ei dirijau tancurile, puteți vedea cum se retrăgeau - loveau direct în case. Pur și simplu le distrugeau”, a declarat vicepremierul.

„Sunt așa-ziși naziști. Oamenii normali nu ar face așa ceva”, a comentat Putin.

În timpul vizitei, Putin a vorbit cu localnicii care au primit locuințe noi în locul celor distruse, potrivit serviciului de presă al Kremlinului. RIA Novosti a publicat o înregistrare video a întâlnirii președintelui rus cu locuitorii din cartierul Nevski. Una dintre femeile care au participat la întâlnire a declarat că locuitorii din zonă „au așteptat” și „s-au rugat” pentru Putin. Întrebată de președinte dacă le place Nevski, ea a răspuns: „Foarte mult. Este o bucățică de paradis pe care o avem aici”.

Canalul Telegram „Можем объяснить” a atras atenția asupra reacției locuitorilor din Mariupol pe rețelele de socializare la vizita lui Putin. Jurnaliștii au remarcat că Nevski, unde a fost adus Putin, e „practic singurul cartier reconstruit într-un oraș complet distrus”. Canalul Telegram a dat mai multe citate din discuții ale locuitorilor din alte cartiere din Mariupol:

„Păcat că nu a venit la noi acasă, pe malul stâng, în piață! Fără ferestre, fără uși, fără apă caldă și încălzire”.

„Și de ce să-l ducă acolo, a fost dus în locurile care au fost păstrate și în clădirile noi. Nimeni nu-i va arăta gropile goale de sub fundațiile caselor demolate”.

„Noi nu trebuim nimănui aici. Totul se face pentru imaginea de la televizor, pentru ca oamenii din Rusia să se uite”.

Vizita lui Putin la Mariupol a fost o surpriză pentru jurnaliștii și oficiali de la Kremlin, spune Verstka. Publicația notează că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și șeful autoproclamatei republici populare Donețk, Denis Pușilin, nu apar în fotografiile și înregistrările video ale vizitei. „Verstka” consideră că aceasta este o dovadă că deplasarea lui Putin în Donbas nu a fost planificată.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat ulterior că vizita a fost spontană. Potrivit purtătorului de cuvânt prezidențial Dmitri Peskov, Putin s-a deplasat în jurul orașului fără cortegiu.

Primarul ucrainean în exil al orașului Mariupol, Vadim Boicenco, a declarat pentru BBC că Mariupol este o „chestiune personală” pentru Putin din cauza a ceea ce s-a întâmplat acolo.

„Trebuie să înțelegem că Mariupol este un loc simbolic pentru Putin din cauza distrugerilor pe care le-a provocat orașului. Niciun alt oraș nu a fost distrus în acest mod. Niciun alt oraș nu a fost asediat atât de mult. Niciun alt oraș nu a fost bombardat așa”, a spus Boicenco. „El personal a venit să vadă ce a făcut", a adăugat primarul.

Rusia a luat Mariupolul în primăvara anului 2022, după un asediu de două luni și jumătate. Orașul a intrat în cele din urmă sub controlul rusesc după ce ultimul grup de militari ucraineni care deținea apărarea uzinei Azovstal s-a predat în luna mai. Potrivit autorităților legitime din Mariupol, jumătate din casele din oraș au fost distruse în timpul ocupației rusești.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal