Trump va putea candida în continuare, chiar dacă va fi arestat. Ce spune legislația americană

Posibila arestare a ex-președintelui SUA Donald Trump, nu îl va împiedica să candideze în continuare pentru funcția supremă în statul american, deși îi va complica această misiune. În același timp, situația devine tensionată în societate americană, după ce fostul președinte și-a chemat susținătorii la proteste, în caz că va fi arestat.


20 martie 2023, 21:01Cristian Bolotnicov

Trump va putea candida în continuare, chiar dacă va fi arestat. Ce spune legislația americană

Donald Trump susține că va fi arestat marți pentru acuzații care decurg dintr-o anchetă privind o plată de 130.000 de dolari către starul porno Stormy Daniels în 2016. Dacă va fi așa, el ar fi primul fost președinte care se va confrunta cu acuzații penale, notează BBC.

De ce e acuzat Trump?

Publicitate

În 2016, actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels a contactat instituții media oferindu-se să vândă relatarea sa despre ceea ce a declarat că a fost o aventură adulterină pe care a avut-o cu Donald Trump în 2006.

Echipa legală a lui Trump a aflat despre acest lucru, iar avocatul său Michael Cohen i-a plătit 130.000 de dolari doamnei Daniels pentru a păstra tăcerea.

Acest lucru nu este ilegal. Cu toate acestea, atunci când Trump l-a rambursat pe Cohen, în dosarul plății se spune că a fost pentru onorarii legale. Procurorii spun că acest lucru echivalează cu falsificarea de către Trump a înregistrărilor de afaceri, ceea ce reprezintă o contravenție - o infracțiune penală - în New York.

Procurorii ar putea, de asemenea, să susțină că acest lucru încalcă legea electorală, deoarece încercarea sa de a ascunde plățile către Daniels a fost motivată de faptul că nu dorea ca alegătorii să știe că a avut o aventură cu ea. Acoperirea unei infracțiuni prin falsificarea înregistrărilor ar fi o infracțiune, care este o acuzație mai gravă.

Chiar și susținătorii urmăririi penale recunosc că, în orice caz, acesta nu este deloc un caz clar. Există puține precedente pentru o astfel de urmărire penală, iar încercările anterioare de a-i acuza pe politicieni de depășirea limitei dintre finanțarea campaniei și cheltuielile personale s-au soldat cu un eșec.

„Va fi greu”, spune Catherine Christian, fost procuror financiar al procurorului districtual din New York.

Va fi pus sub acuzare?

Decizia de a depune sau nu acuzații îi aparține procurorului districtual din New York, Alvin Bragg. El a înființat marele juriu pentru a investiga dacă există suficiente dovezi pentru a continua urmărirea penală și este singurul care știe dacă - sau când - va fi anunțată o punere sub acuzare.

Săptămâna trecută, avocații lui Trump au declarat că fostului președinte i s-a oferit șansa de a se prezenta în fața marelui juriu, ceea ce este considerat un semn că ancheta este aproape de final.

Avocații au minimalizat sugestiile că ei sau dl Trump au fost anunțați în avans de o punere sub acuzare iminentă, spunând că comentariul său despre faptul că ar fi fost marți se bazează pe relatările din presă.

Ce se întâmplă dacă e arestat?

În cazul în care va fi acuzat, avocații lui Trump au indicat că arestarea fostului președinte va urma procedura standard.

Aceasta înseamnă că el ar călători de la casa sa de la Mar-a-Lago din Florida pentru a se prezenta la tribunalul din New York, cu o înregistrare oficială, amprente și fotografii de identificare.

Având în vedere natura istorică a unei astfel de mișcări și preocupările de securitate implicate, modul în care s-ar desfășura acest lucru este incert - și ar face probabil obiectul unor negocieri între biroul procurorului districtual și echipa lui Trump.

Odată ce dosarul este înregistrat și este ales un judecător, alte detalii vor fi stabilite, cum ar fi data procesului, eventualele restricții de călătorie și condițiile de cauțiune pentru inculpat.

O condamnare pentru o contravenție ar duce la o amendă. Dacă Trump ar fi condamnat pentru infracțiune, ar putea fi condamnat la o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare, deși unii experți juridici prevăd că o amendă este mai probabilă și că orice perioadă în spatele gratiilor este foarte puțin probabilă.

O punere sub acuzare sau chiar o condamnare penală nu l-ar împiedica pe Trump să își continue campania prezidențială, dacă va dori acest lucru - și a dat toate indiciile că va continua să meargă înainte indiferent de ceea ce se va întâmpla.

De altfel, președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat că susținătorii lui Donald Trump nu ar trebui să protesteze în cazul în care fostul președinte este pus sub acuzare - după ce Trump a făcut apel la oameni să se mobilizeze împotriva a ceea ce el a afirmat că ar fi iminenta sa arestare într-o anchetă din Manhattan, transmite The Washington Post.

Va putea candida?

De fapt, nu există nimic în legislația americană care să împiedice un candidat care este găsit vinovat de o infracțiune să facă campanie și să servească în calitate de președinte - chiar și din închisoare. Cu toate acestea, arestarea lui Trump ar complica cu siguranță campania sa prezidențială.

Deși ar putea determina unii alegători republicani să se ralieze în jurul campionului lor în dificultate, ar putea fi o distragere semnificativă a atenției pentru un candidat aflat în campanie, care încearcă să strângă voturi și să participe la dezbateri.

De asemenea, ar aprofunda și inflama diviziunile deja acute din cadrul sistemului politic american.

Conservatorii cred că fostul președinte este ținut la un standard diferit de justiție, în timp ce liberalii consideră că aceasta este o problemă de tragere la răspundere a celor care încalcă legea - chiar și a celor aflați în cele mai înalte poziții de putere.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal