Ministrul Energiei, despre achiziționarea gazului de la Gazprom: Decizia a fost luată de Moldovagaz, fără să știe ministerul (VIDEO)

Ministrul Energiei, despre achiziționarea gazului de la Gazprom: Decizia a fost luată de Moldovagaz, fără să știe ministerul (VIDEO)

”Am fost surprins să aflu că în martie am luat gaze de câteva zile de la partea rusă pentru malul drept. Decizia a fost luată de Moldovagaz, fără să știe ministerul”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă, după ce luni, 21 martie, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, anunța că Moldovagaz a reluat achiziționarea gazelor de la Gazprom.

Stela Vdovii

Ministrul a mai explicat că pe parcursul lunilor de iarnă, țara noastră nu a cumpărat gaz din federația Rusă. Noi am trecut iarna fără să procurăm gaze naturale pentru malul drept de la Gazprom. Am fost surprins să aflu că în martie am luat gaze de câteva zile de la partea rusă pentru malul drept. Decizia a fost luată de Moldovagaz, fără să știe ministerul, a spus Parlicov.

Ministrul a mai precizat că malul drept nu are nevoie de gaze de la Gazprom: „Noi avem stocuri create pentru securitate, cumpărate de Energocom și ar trebui în continuare să cumpărăm de la Energocom”. 

Totodată, ministrul a mai spus că poziția ministerului a fost comunicată celor de la Moldovagaz, dar nu cunoaște ce vor decide ei în continuare.


Publicitate

Cât privește volumele și prețul, conform căruia au fost cumpărate zilele trecute gaze naturale de la Gazprom, Parlicov a precizat că ar fi vorba despre aproximativ două milioane de metri cubi: „Dacă pe scurt, până acum s-au luat doar două milioane de metri cubi de gaz și asta a durat patru zile. Doar ultimele câteva zile s-a luat gaz de la Gazprom pentru malul drept. Ce urmează va decide Moldovagaz, dar poziția noastră că trebuie să luăm gaz de la Energocom”, a declarat Parlicov.

Ministrul mai spune că a solicitat ca Moldovagaz să explice decizia pe care a luat-o. „Noi am solicitat ca Moldovagaz să iasă cu o comunicare publică. Este important că dacă își asumă decizii, să le și explice. Pentru malul drept, cred că nu avem nevoie la moment să procurăm gaze de la Gazprom. Există stocuri create special pentru securitate, prin Energocom și acest gaz, în mod normal, trebuie să fie achiziționat de la Energocom”.

AGORA amintește că luni, 21 martie, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, anunța că MoldovaGaz a reluat achiziționarea de gaze naturale de la Gazprom. „În această situație, ținând cont de faptul că prețul gazelor naturale furnizate de „Gazprom” și „Energocom” sunt aproape identice, până la sfârșitul lunii martie 2023, „Moldovagaz” va achiziționa pentru consumatorii săi circa 0,7-0,8 milioane de metri cubi zilnic de la „Gazprom” și circa 1,3-1,5 milioane de metri cubi zilnic de la „Energocom”, a scris Ceban.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal