Moldovan Brands Runway 2023: O premieră în industria locală de fashion (VIDEO)
Pe 18 martie, la Chișinău a avut loc o premieră pentru industria locală de fashion. Vorbim despre Moldovan Brands Runway 2023, un eveniment care a adus pe același podium brandurile moldovenești și cele ucrainene.
・ Victoria Dumbravă
Scopul evenimentului a fost să suscite interesul față de creatorii de modă din Republica Moldova. Cei prezenți au putut admira 10 colecții autohtone ale producătorilor noștri de modă, curate de designeri din Ucraina și Italia, dar și două branduri din Ucraina.
Din an în an moda în RM se transformă într-o modă sustenabilă și de fapt evenimentele de fashion sunt un puzzle din sectorul industriei ușoare și de ce nu să demonstrăm atât local, cât și internațional că RM are deja industrie de fashion. Moda este în transformare mereu. Noi prin acest eveniment am unit doi organizatori atât din Moldova, cât și din Ucraina. Am încercat să unim designerii locali cu designerii internaționali. Avem designeri atât din Ucraina, dar și din Italia și Londra, care sunt conectați cu ai noștri. Este important ca să dezvoltăm pentru că trebuie să fim sustenabili și durabili, trebuie să creăm colecții capsulă și de fapt ăsta a fost și motivul acestui eveniment. Pentru că am ales branduri care formează capsulă, au haine de bază și se pot purta an de an și se pot transforma într-o ținută fresh de fiecare dată.
Autor: Marcela Lozovanu, director executiv Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS)
Colecția prezentată de Alina Bradu
Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA)
Un eveniment unic. Prima ocazie în care brandurile ucrainene și brandurile din Republica Moldova defilează în aceeași sală. Publicul se poate bucura de diferite stiluri și de uniunea brandurilor din cele două țări vecine care acum merg spre Uniunea Europeană. Sper că această unire să fie simbolică pentru ambele țări și vom colabora, cât mai strâns, nu numai în domeniul modei, dar și în general în dezvoltarea țărilor noastre. Am văzut modele foarte frumoase, foarte interesante și, de obicei, eu prefer să cumpăr brandurile ucrainene, dar acum o să mă gândesc și poate o să cumpăr câteva modele și din branduri moldovenești. Este un eveniment foarte frumos, foarte plăcut, foarte bine organizat. Sperăm că în viitor o să avem multe proiecte comune.
Autor: Olesia Șevcenco, soția Ambasadorului Ucrainei la Chișinău
Prezent la eveniment, ministrul Culturii s-a arătat impresionat de stilul proaspăt al defileului. Oficialul spune că pentru a ne dezvolta în continuare, oamenii cu astfel de inițiative trebuie susținuți.
Noi în orice domeniu, în toate domeniile trebuie să facem un singur lucru - să susținem oamenii cu inițiativă. Toate ideile sunt bune. Idei sunt foarte multe, posibilități la fel. Lumea se schimbă acum și e momentul să ne ocupăm nișa noastră în construcția europeană, în construcția mondială. Toată atenția statului trebuie să fie îndreptată spre oamenii care știu ce vor să facă, știu cum vor să facă și își asumă riscurile și responsabilitatea. Iată acești oameni trebuie susținuți. Astfel de evenimente trebuie să devină o rutină. Ele trebuie să fie multe și stabile. Este foarte important să nu avem prezentări sporadice, să nu avem festivaluri o dată, impresionante, și după asta nu mai pot fi sustenabile. Este foarte important să intrăm într-un ritm normal de activitate și să asigurăm continuitate și sustenabilitate. Cantitatea va trece cu siguranță în calitate.
Autor: Sergiu Prodan, ministrul Culturii al Republicii Moldova
Producătorii care și-au prezentat noile colecții spun că astfel de evenimente îi ajută să-și dezvolte creativitatea și ideile exclusive. Mai mult, potrivit lor, procesele tehnologice sunt puse la punct, iar din puncte de vedere al designului vestimentației și materiei prime pe care o folosesc, Republica Moldova poate concura și cu case mari de modă.
Este o motovație pentru designeri. Când se organizează asemenea evenimente, pentru noi e plăcut să facem ceva exclusivist, ceva frumos. Dacă ați obsevat, în colecția mea a fost foarte multă muncă manuală. Această frumusețe am creat-o eu însămi. Pentru designeri e ca o gură de aer pentru a-și dezvolta viziunile, creativitatea. Noi ne străduim să fim la nivel. Singurul lucru e că noi nu avem o dinastie a industriei de modă. Noi nu avem case mari de modpă, așa cum sunt la Paris, la Londra, în Italia. Dar eu cred că noi nu rămânem în urma altor piețe, altor țări. Noi tot ne dezvoltăm, urmăm tendințele, folosim țesături eco. Eu cred că noi liniștit putem concura de la același nivel cu toate brandurile.
Autor: Ludmila Storojuc, designeră
Colecția prezentată de Ludmila Storojuc
Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA)
Ceea ce este în Europa facem tot posibilul ca să fie și pentru piața locală. Noi trebuie să ne acomodăm atât pe piața europeană, cât și piața locală. Trebuie într-adevăr permanent să ținem mâna pe buton, atât referitor la modele noi care ar corespunde tendinței modei, care ar corespunde cerințelor ca să fie atractive, calitative, cât și consumatorul să fie mulțumit. Este foarte important ca permanent să fie făcut reutilizarea, retehnologizarea fiindcă fiecare model are tehnologia sa și derularea în producție diferă. Întreprinderea trebuie să aibă utilajul necesar, să fie dotată cu echipamente.
Autor: Tamara Luchian, directoarea Fabricii de confecții Ionel
Colecția prezentată de Fabrica de confecții Ionel
Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA)
Partenerii de dezvoltare recunosc că industria ușoară din Republica Moldova a înregistrat un salt calitativ în ultimii ani și că acest sector ne poate lesne reprezenta peste hotarele țării.
Industria de fashion de aici din Moldova a făcut un salt remarcabil pe parcursul ultimilor 15 ani, lucrând împreună, găsind noi căi pentru a deveni mai sustenabili, identificând noi piețe și nișe. Ce avem astăzi aici este o modalitate extraordinară de a arăta întregii lumi ce poate oferi Republica Moldova.
Autor: Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei la Chișinău
Dezvoltarea acestei industrii aici, în Moldova, este extrem de importantă. Unul dintre principalele motive pentru care USAID, prin Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), este implicată în sprijinirea unor locuri, precum ZipHouse, e că există atât de mult talent uimitor aici în Moldova. Cred că puținul ajutor pe care îl oferim ca să înceapă afaceri și să extindă industria aici, în Moldova, ajută Moldova să devină mai puternică pe scena internațională.
Autor: John Riordan, șef adjunct USAID Moldova
Colecția prezentată de Vistline
Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA)
Aprecierea talentelor vine încă de pe băncile facultății.
Este un show de calitate. Avem nevoie de asemenea evenimente pentru a încuraja tinerii, să spunem că este posibil să crezi în propriile forțe, să creezi propriul brand și să mergi înainte nu numai pentru țara noastră, dar și să fim vestiți pe întreg mapamondul. În Republica Moldova este un amalgam de diferite branduri, de diferite tradiții. Aici s-au încurcat, să spunem așa, tradițiile noastre naționale de ani de zile cu inovații și asta am văzut cu siguranță că este posibil și asta va da noi imbolduri, noi săruturi pentru cei care creează. Da, da, și încă o dată da, avem modă, avem modă de calitate, avem cu ce ne mândri. Am văzut fashion deffileuri în România, unde au venit și din diferite țări și nu cred că este o mare diferență. Orice experiență ne dă noi imbolduri pentru a crea.
Autor: Sergiu Tronciu, decan Facultatea de Design, UTM
Evenimentul a fost organizat sub identitatea #DinInimă de echipele #APIUS și #ZIPHOUSE, în parteneriat cu echipa Ukrainian Fashion Week.
*Acest material a fost realizat în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.