Viral, dar ireal. Fotografia cu Putin îngenuncheat în fața lui Xi Jinping este opera inteligenței artificiale (FOTO)

Viral, dar ireal. Fotografia cu Putin îngenuncheat în fața lui Xi Jinping este opera inteligenței artificiale (FOTO)

O imagine cu Vladimir Putin îngenuncheat în fața lui Xi Jinping face înconjorul internetului după vizita liderului de la Beijing la Moscova. Pe cât de virală e, pe atât e de ireală, arată platforma Open.Online. Detaliile sunt cele care dau de gol fotografia, multe dintre ele fiind observate și de utilizatori ai Twitter-ului. Analiza arată că sala din poză e diferită față de cea în care a fost întâlnirea oficială a celor doi, dar există și distorsiuni care sunt specifice imaginilor generate de AI.

Felicia Nedzelschi

Unde-i sursa?

În primul rând, există nicio mențiune a imaginii în mass-media și nici măcar nu este cunoscut autorul, care e, de regulă, citat, cum ar fi pe GettyImages sau alte servicii similare. O primă îndoială ar trebui să apară din momentul în care imaginea nu e surprinsă în locul în care a avut loc întâlnirea dintre Putin și Xi. Camera și mobilierul sunt complet diferite.

Publicitate
...

Sala reală în care s-au întâlnit Putin și Xi

FOTO: Sputnik

Mâna Moscovei. Sau a AI-ului

Open.Online susține că poza cu cei doi este o imagine creată de o inteligență artificială (AI), iar detaliul care dă de gol AI-ul e mâinile. E cunoscut faptul că AI nu e foarte capabil să le recreeze. În acest caz, degetele sunt fie distorsionate, fie ascunse.

...

Mâinile „ciudate” ale celor din poză.

Sursa: Open.Online

Pantofii

Există două erori flagrante care ne permit să observăm falsul. Prima se referă la pantoful complet nenatural al liderului rus. A doua eroare ține de capul lui Putin, care este prea mare în comparație cu restul corpului său.

...

Pantofii fake VS cei reali

Sursa: Open.Online

Mai multe detalii au fost observare și de jurnalista Amanda Florian. „Am trecut imaginea printr-un detector de imagini AI creat de Hugging Face, o companie franceză de tehnologie care oferă instrumente pentru învățare automată și dezvoltare de software. Conform detectorului lor de imagini, fotografia este într-adevăr artificială”, spune Florian.

Pentru a verifica dacă imaginile pe care le vedeți sunt reale sau nu, puteți urma sfaturile din acest articol: Șapte sfaturi practice despre cum putem evita dezinformarea pe timp de război

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal