Ucraina susține că Moldova ar avea un plan de reintegrare a regiunii transnistrene. Serebrian acuză Tiraspolul de „politizare exagerată”

Ucraina susține că Moldova ar avea un plan de reintegrare a regiunii transnistrene. Serebrian acuză Tiraspolul de „politizare exagerată”

Ucraina afirmă că Moldova ar avea un plan de reintegrare a regiunii transnistrene, potrivit unor declarații făcute de secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare de la Kiev, Oleksii Danilov. De cealaltă parte, în cadrul unei întrevederi cu oficiali ruși, Serebrian a denunțat lipsa dorinței de cooperare din partea Tiraspolului și a faptului că așa-zisele autorități politizează exagerat unele subiecte.

Cristian Bolotnicov

Republica Moldova a elaborat recent un document în care își propune anumiți pași spre reintegrarea regiunii transnistrene pe o perioadă de 7 ani.

Autor: Oleksii Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei

Oficialul ucrainean a reiterat că rezolvarea problemei transnistrene este foarte importantă pentru Ucraina, potrivit  Interfax.

Publicitate
Este foarte important pentru noi ca R. Moldova să rezolve situația cu Transnistria, care a început la 2 septembrie 1990. Pentru că dacă avem teritorii la granița comună în care vor fi amplasați soldații ruși, este o chestiune de timp înainte ca aceștia să înceapă să destabilizeze ceva.

Autor: Oleksii Danilov, secretar al Consiliului de Apărare al Ucrainei

Biroul pentru Reintegrare nu a venit deocamdată cu o reacție publică la declarațiile lui Danilov.

Lipsă de cooperare?

Tot astăzi, 22 martie, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu reprezentantul permanent al Federației Ruse la OSCE, Alexandr Lukașevici, și cu reprezentantul special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, ambasadorul Vitalii Treapițîn.

Printre subiectele de discuții au figurat situația curentă în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, temele actuale de pe agenda dialogului, poziția Chișinăului pe marginea acestora și acțiunile pozitive ale autorităților naționale în raport cu locuitorii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

...

Întrevedere delegației R. Moldova cu delegația Federației Ruse - Chișinău, 22 martie 2023

Biroul Politici de Reintegrare

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a reiterat faptul că, în contextul în care activitatea formatului de negocieri ,,5+2” se află într-un impas prelungit ca urmare a războiului din Ucraina, se menține interacțiunea în platforma de dialog a reprezentanților politici, a grupurilor de lucru sectoriale și a Comisiei Unificate de Control, în cadrul cărora, spre regret, Tiraspolul politizează exagerat majoritatea problemelor și nu contribuie la depășirea acestora din perspectiva intereselor locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și a eliminării barierelor artificiale.

Autor: Comunicat Biroul Politici de Reintegrare - 22.03.2023

Potrivit comunicatului, a fost evocată și necesitatea „evocării focarelor de tensiune inutile”, dificării unei ambianțe de securitate și de previzibilitate, renunțării la declarații ce răspândesc  incertitudine și panică în opinia publică.

Tiraspolul trebuie să accepte un dialog constructiv, menit să conducă la reintegrarea țării, la soluționarea problemelor economice și sociale ale cetățenilor și la restaurarea statului de drept în stânga Nistrului.

Autor: Comunicat Biroul Politici de Reintegrare - 22.03.2023

Amintim că la 9 martie așa-zisul minister al securității din Transnistria a declarat că a prevenit un atac terorist.

Detalii aici: Tiraspolul acuză Ucraina de un presupus „atac terorist de lichidare a oficialilor transnistreni”. Kievul: „Provocare orchestrată de Kremlin”

Potrivit sursei citate, atacul ar fi fost pregătit împotriva mai multor pretinși oficiali din stânga Nistrului. Indicațiile ar fi fost date de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Suspecții au fost reținuți, scrie sursa menționată.

Reprezentanții Ucrainei au răspuns acuzațiilor și au menționat că informațiile nu sunt decât o „provocare orchestrată de Kremlin”.

La 14 martie, așa zisul procuror general al Transnistriei a oferit noi detalii despre presupusul act terorist planificat pentru 14 februarie. Anatoli Gurețki susține că atacul ar fi fost planificat asupra delegației OSCE venită la Bender pentru negocieri. La un moment dat, ținta s-a schimbat și aceasta a devenit liderul transnistrean Vadim Krasnoselski. Așa zisele autorități de la Tiraspol au și identificat unul dintre presupușii organizatori, transmite televiziunea regională.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal