Alegeri în Găgăuzia. Printre candidați se numără un ex-bașcan, un ex-primar și un ex-ambasador
Pe 30 aprilie, locuitorii din Găgăuzia vor alege bașcanul care va fi în fruntea autonomiei pentru următorii patru ani. De organizarea alegerilor se ocupă Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, care a primit deja mai multe cereri de înregistrare în cursă. Printre cei care își doresc să participe la alegeri se numără fostul guvernator al autonomiei Mihail Formuzal, ex-primarul de Comrat Nicolae Dudoglo, precum și fostul ambasador al Republicii Moldova în Turcia, Dmitri Croitor.
・ Zagnat Elena
Cine pretinde la fotoliul de bașcan
Deocamdată, sunt șapte candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de guvernator al autonomiei. Printre aceștia se numără fostul guvernator Mihail Formuzal, care a ocupat funcția pentru două mandate în perioada 2006-2015.
În 2011, Mihail Formuzal a fost ales în funcția de președinte al Partidului Regiunilor, o forță politică pro-rusă, iar, ulterior, a demisionat de la conducerea acestuia.
Potrivit rise.md, în 2014, Formuzal a susținut un referendum care urmărea intrarea Găgăuziei în Uniunea Vamală Euroasiatică. Rezultatele au arătat că 98% dintre alegătorii găgăuzi au fost în favoarea unei astfel de căi, Chișinăul a catalogat referendumul drept ilegitim.
După finalizarea celui de-al doilea mandat de guvernator al Găgăuziei, Mihai Formuzal s-a retras din viața publică.
În cursă participă și Nicolai Dudoglo, om politic găgăuz, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Democrat din Moldova și fost primar al municipiului Comrat în perioada 2004–2014. Anterior, acesta a candidat de trei ori la funcția de guvernator al Găgăuziei.
Un alt candidat este Dmitri Croitor, ex-ambasador al Republicii Moldova în Turcia. Acesta a ocupat, de asemenea, funcția de bașcan în anii 1999-2002. Mandatul său s-a încheiat după ce a demisionat din funcție, argumentând că Adunarea Populară i-a ignorat opinia în cazul deciziilor și a respins anumite inițiative.
Printre cei înscriși în cursă se mai numără Grigori Uzun, fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, a cărui candidatură este susținută de PSRM. În ianuarie 2019, Grigorii Uzun a fost implicat într-o încăierare în urma căreia mai mulți consilieri locali de la Vulcănești i-au cerut să demisioneze din funcția de deputat. Uzun a declarat atunci că a fost o victimă a celor întâmplate.
Un alt candidat la funcția de bașcan este Serghei Cimpoeș, care a ocupat funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Anterior, Irina Vlah a depus plângere la poliție cerând amendarea lui Cimpoieș pentru defăimare. Potrivit moldovacurată.md, Poliția din Comrat i-a aplicat atunci o amendă de 4.000 de lei.
În cursă mai participă Sergei Cernev, fost preşedinte al raionului Vulcăneşti. În 2012, acesta a avut o altercaţie la o şedinţă a Adunării Populare a autonomiei găgăuze. Acesta a fost acuzat că l-a lovit în piept pe fostul bașcan, Mihai Formuzal. La 29 august 2013, prin decizia başcanului, Cernev a fost demis din funcţia de preşedinte al raionului.
Cel de-al șaptelea candidat este Victor Petrov. Potrivit moldovacurată.md, în turul al doilea al campaniei electorale din toamna anului 2020, când la funcția de președinte al Republicii Moldova candidau Igor Dodon și Maia Sandu, Victor Petrov a citit la o conferință de presă o declarație prin care a anunțat că deține informații că specialiști americani și serviciile secrete din România ar pregăti provocări pentru ziua alegerilor, pentru a-l învinui pe președintele de atunci Igor Dodon de fraudarea alegerilor.
Condiții pentru candidați
Bașcan al autonomiei poate deveni o persoană care a împlinit 35 de ani și care a locuit cel puțin 10 ani în Găgăuzia. Totodată, candidații trebuie să aibă studii superioare și să vorbească limba găgăuză. Pentru aceasta, ei sunt obligați să susțină un test care să determine cât de fluenți sunt.
Desemnarea oficială a candidaților pentru funcția de Guvernator al Găgăuziei începe cu 60 de zile înainte de data stabilită pentru ziua alegerilor și se încheie cu 30 de zile înainte de scrutin. Dincolo de celelalte cerințe, candidații trebuie să prezinte Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei liste care să conțină semnăturile a cel puțin 1.500 de susținători.
Inițiativa de a propune un candidat la funcția de bașcan poate veni și din partea unui grup de inițiativă format din cel puțin 15 persoane.
Cine câștigă alegerile?
Pentru a deveni bașcan al autonomiei, un candidat trebuie să obțină în primul tur de scrutin mai mult de jumătate din voturi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este organizat al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidați stabiliți în ordinea descrescătoare a voturilor.
Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni după ce a avut loc primului tur de scrutin. Se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În cazul în care ambii candidați obțin un număr egal de voturi, este declarat ales candidatul câștigător în primul tur de scrutin.
Ce atribuții are bașcanul?
Funcția de guvernator al Găgăuziei a fost creată în 1994, în baza Legii privind statutul juridic al Găgăuziei. După ce câștigă alegerile, acesta este confirmat în funcţia de membru al Guvernului Republicii Moldova printr-un decret al președintelui.
Guvernatorul Găgăuziei exercită conducerea activităţii autorităţilor administraţiei publice şi poartă răspundere pentru exercitarea atribuţiilor cu care este învestit prin lege. El emite hotărâri şi dispoziţii care sunt executorii pe tot teritoriul Găgăuziei şi intră în vigoare la data publicării.
Suspendarea din funcţie, înainte de termen, a Guvernatorului Găgăuziei are loc în cazul dacă acesta nu respectă Constituţia Republicii Moldova, Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, hotărârile Adunării Populare sau dacă a comis o infracţiune. Decizia de destituire se ia cu votul a două treimi din deputaţii aleşi ai Adunării Populare.
Aceeaşi persoană este reeligibilă în funcţia de Guvernator al Găgăuziei pentru două mandate consecutiv.
Până acum, opt persoane au ocupat funcția de bașcan. Cel mai mult timp s-a aflat în fruntea autonomiei Mihail Formuzal, care a fost guvernator timp de opt ani. Cele mai scurte mandate le-au avut bașcanii interimari Valeri Ianioglo, Ivan Kristioglo și Gheorghe Mollo, care au ocupat funcția timp de câteva luni.