Avem prea mult, dăm și la alții. Republica Moldova ar putea relua exportul de zahăr
Republica Moldova ar putea relua exportul de zahăr, anunță autoritățile. Potrivit datelor oficiale, în prezent, cantitatea de zahăr disponibilă în stocuri este în exces. Procesatorii susțin că securitatea alimentară a țării nu va fi afectată dacă va fi permis exportul de zahăr.
・ Felicia Nedzelschi
„În comun cu Ministerul Economiei vor fi întreprinse demersurile necesare pentru a permite comercializarea zahărului pe piețele externe, astfel încât să fie prevenit un potențial impact negativ asupra profitabilității fabricilor de procesare”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.
Un alt subiect discutat a fost acordarea ajutorului financiar din partea statului pentru extinderea suprafețelor agricole însămânțate cu sfeclă de zahăr și pentru subvenționarea investițiilor în tehnologizare. În acest sens, Vasile Șarban a comunicat că Regulamentul de subvenționare este în proces de elaborare și ulterior vor fi inițiate consultări publice.
De regulă, anual, în Republica Moldova se produc circa 80-90 mii tone de zahăr, în funcție de condițiile climaterice.
Exportul de zahăr a fost interzis începând cu data de 1 martie 2022, de către Comisia Situaţii Excepţionale pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile multiplelor crize din regiune.
În pofida interdicţiei, anul trecut, preţurile la zahăr pe piaţa internă au crescut cu aproape 56%, practic – dublu comparativ cu rata medie a inflaţiei. Scumpirea zahărului a continuat şi în primele două luni ale acestui an, dar creşterea este mai lentă – cu 1,77%, notează Mold-street.