CNA a constatat: 33 de consilieri municipali au depășit atribuțiile de serviciu atunci când au votat cele șase PUZ-uri

CNA a constatat: 33 de consilieri municipali au depășit atribuțiile de serviciu atunci când au votat cele șase PUZ-uri

Centrul Național Anticorupție (CNA) a constatat că 33 de consilieri municipali din Consiliul Municipal Chișinău au dat dovadă de exces de putere atunci când la sfârșitul anului 2022 au votat cele șase planuri urbanistice zonale. Procesele-verbale au fost transmise în judecată. Informația a fost confirmată pentru AGORA, de către purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi.

Baciu Ana

„În urma investigațiilor întreprinse de CNA, a fost constatată contravenția privind excesul de putere, săvârșită de 33 de consilieri municipali. Procesele-verbale de constatare a contravenției au fost expediate pentru a fi examinate conform competenței Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani)”, a spus Angela Starinschi.

Consilierii municipali ai fracțiunii PAS, cei care au depus sesizarea la CNA, au menționat că constatarea este un mic succes.

„Acele PUZ-uri au fost votate contrar legii, adică fără să fie avizate de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Deși nu au avut avizele necesare, consilierii municipali oricum le-au votat și au încălcat conștient legislația. (...) Am sesizat și Cancelaria de Stat, iar dumnealor au mers cu aceste dosare în instanța de judecată. Sperăm să avem o finalitate și să fie anulate aceste decizii cu privire la aprobarea celor șase Planuri Urbanistice Zonale”, a spus consiliera municipală Zinaida Popa.

Amintim că în perioada 20-21 decembrie 2022, consilierii municipali din fracțiunile PSRM, PCRM, PUN, Platforma DA, PSDE și consilierii municipali independenți au votat șase planuri urbanistice zonale controversate.

În urma scandalului din interiorul fracțiunii Platforma DA, Aliona Doroș și Cristina Jitari au părăsit fracțiunea și au devenit consiliere independente.

Câteva zile mai târziu, consilieri PAS au depus un denunț la CNA în care sesizau nereguli în deciziile de aprobare a șase planuri urbanistice zonale cu votul majorității din CMC. Aceștia menționau că la baza deciziilor ar sta interese ascunse și cer oamenilor legii să investigheze pretinse acte de corupție.

La 18 ianuarie 2023, Cancelaria de Stat a notificat în judecată cele șase PUZ-uri votate de CMC.Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal