Iohannis anunță noi ajutoare din partea UE pentru R. Moldova. Sancționarea oligarhilor și entităților pro-ruse, se află în discuție

Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că Uniunea Europeană va acorda noi ajutoare pentru autoritățile de la Chișinău. În cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 23 martie, la Bruxelles, șeful statului român a transmis că „este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei”.

23 martie 2023, 15:01Cristian Bolotnicov

Iohannis anunță noi ajutoare din partea UE pentru R. Moldova. Sancționarea oligarhilor și entităților pro-ruse, se află în discuție
Am reușit să includem un pasaj relevant pentru Moldova. Moldova va primi un ajutor suplimentar, consistent, un sprijin din partea Uniunii Europene și acest lucru credem că este foarte important pentru Moldova, evident, dar și pentru noi și pentru toată Europa.

Este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei. Acest lucru nu poate să rămână așa.

Autor: Klaus Iohannis, președintele României

Sancțiuni împotriva oligarhilor

Publicitate

Iohannis a vorbit și despre un potențial pachet de sancțiuni care ar urma să fie aprobat de UE la adresa oligarhilor fugari și a entităților pro-ruse din R. Moldova.

Discuțiile continuă și vor continua până când vom găsi soluții comune. România este foarte fermă în această privință, însă, știți bine, nu suntem singuri și trebuie să fie toată lumea – atenție -, toată lumea de acord cu un pachet de sancțiuni. Este doar o fațetă din ce trebuie făcut pentru ca Moldova să treacă cu bine prin această fază dificilă. Mai sunt şi multe alte lucruri și sunt destul de optimist că vom reuși să creștem implicarea europeană în soluționarea problemelor moldovenești.

Autor: Klaus Iohannis, președintele României

Despre o posibilă instituire a sancțiunilor a vorbit la Chișinău și premierul român, Nicolae Ciucă, în cadrul unei conferințe de presă comune, susținută alături de omologul său, Dorin Recean.

Războiul din Ucraina, implicaţiile lui majore asupra Republicii Moldova, precum şi acţiunile tot mai agresive de destabilizare susţinute de Rusia şi de interese locale ostile, toate acestea reclamă o coordonare strânsă şi constantă între țările noastre. De aceea, am arătat că România a propus recent la nivel european crearea unui regim de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova. Continuăm demersurile în această direcție şi vom lucra îndeaproape cu Guvernul de la Chişinău, cu statele membre ale Uniunii Europene şi cu instituţiile europene pentru transpunerea în practică a acestui obiectiv.

Autor: Nicolae Ciucă, prim-ministrul României

Amintim că, oligarhii implicați în „încercările de destabilizare” din Republica Moldova și Georgia ar putea fi sancționați de Uniunea Europeană. Măsura e solicitată de mai mulți miniștri de externe din UE, printre care și al României, pe fondul unor temeri tot mai legate de amestecul Rusiei, nota la 20 martie, Politico.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal