Lumea-n palmă | Ratele continuă să crească în SUA, foamete în Coreea de Nord și pregătiri de un război lung

23 martie 2023, 9:58Cristian Bolotnicov

Lumea-n palmă | Ratele continuă să crească în SUA, foamete în Coreea de Nord și pregătiri de un război lung

SUA continuă să ridice ratele dobânzilor în lupta cu inflația, în timp ce șeful NATO avertizează despre pregătirile privind un război de lungă durată în Ucraina. Veștile din Coreea de Nord confirmă încă o dată că e „țara dimineților lihnite”.

Iată rezumatul ediției:

Rezerva Federală a SUA anunță o nouă creștere a ratei dobânzilor, pe fondul falimentelor din sectorul bancar, motivând că lupta cu inflația încă nu s-a încheiat.

Foametea pare să fi revenit în Coreea de Nord, arată rapoarte internaționale, în timp ce presa regimului vorbește de noi lansări de rachete balistice.

Șeful NATO avertizează că Putin este pregătit pentru un război de lungă durată, în timp ce Vestul încă nu a ajuns nici la majorarea cheltuielilor militare la 2% din PIB.

Lupta cu inflația continuă

Publicitate

Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual, încercând să echilibreze două probleme contradictorii: riscul unei inflații galopante și amenințarea unor noi turbulențe în sectorul bancar, notează The New York Times.

Șeful instituției, Jerome Powell, se așteaptă ca 2023 să fie anul unui „declin semnificativ al inflației”, deși procesul ar putea să nu fie unul „lin și fără probleme, ci probabil destul de accidentat”, scrie Business Insider.

Cât despre falimentele din sistemul bancar, Powell afirmă că situația s-a stabilizat și că oficialii sunt suficient de siguri că evenimente similare nu ar urma să apară, transmite The Washington Post.

Foamete în Coreea de Nord

The Economist transmite că în Coreea de Nord, foametea a forțat unii oameni la gesturi extreme, inclusiv de protest în fața sediilor locale a Partidului Comunist, deși acestea sunt rapid reprimate de guvern. Totodată, o altă problemă e legată și de scumpirea alimentelor de bază, cum ar fi mazărea sau orezul.

În același timp, regimul de la Phenian a lansat cinci rachete de croazieră în largul coastei sale estice, în timp ce SUA și Coreea de Sud au desfășurat mai multe exerciții militare comune, scrie Reuters.

Război de lungă durată

Vladimir Putin nu are planuri imediate de pace în Ucraina și, prin urmare, Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului pentru mult timp de acum încolo, e constatarea tristă a șefului NATO, Jens Stoltenberg într-un interviu pentru The Guardian.

Despre o posibilă „oboseală” a Vestului în ce privește susținerea în război a Ucrainei vorbește și cunoscutul exper Mark Galleotti, care afirmă că o poziție similară cu cea a Ungariei ar putea fi adoptată de mai multe state europene „dacă vine o altă iarnă, iar Ucraina încă nu a învins”, notează The Spectator.

O altă problemă este legată și de faptul că multe dintre țările membre NATO încă nu au reușit să atingă ținta de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, la distanță de un an de război, scrie CNN.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal