Catalog electronic în toate școlile, depunere de acte online la facultate și laboratoare noi. Ce promite Ministerul Educației pentru următorii ani
Transformări digitale, finanțări masive, accent pe digitalizare și chiar diplome de licențe emise în format digital. Sunt câteva dintre prioritățile anunțate de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, într-o conferință de presă.
・ Felicia Nedzelschi
Din capul locului, Topală a anunțat că în prezent 13 universități și colegii trec printr-un proiect amplu de transformare, iar pentru 289 de milioane de lei s-au alocat pentru 20 de proiecte de infrastructură și schimbare a predării în aceste instituții.
„În baza acestor proiecte vor fi dotate și modernizate 52 de laboratoare, 67 de săli de curs, 18 centre didactice și de consiliere, 15 programe noi de studii, printre care securitatea datelor și inteligența artificială. Vor fi elaborate peste 40 de curricule noi, alte peste 100 de cursuri vor fi revizuite. Asta înseamnă că studenții vor învăța în baza unor conținuturi moderne, relevante, în corespundere cu standardele europene. În curând va fi anunțat un nou concurs de proiecte de 210 milioane lei pentru universități și colegii pedagogice. În acest an vor fi susținute și alte domenii de studii, precum științele exacte și agricole”, a spus Topală, precizând că schimbările se fac cu susținerea financiară a Băncii Mondiale.
Printre alte vești enunțate de Topală se numără majorarea cu 10% a comenzii de stat pentru locurile la învățământul dual.
„Până în 2024 vom avea manuale noi pentru majoritatea disciplinelor, proces care era prioritar încă pentru anii 2018-2019, dar care s-a tărăgănat din cauza birocrației. În 300 de școli vom moderniza laboratoarele de fizică, biologie și chimie. 160 de școli vor fi dotate cu sprijinul Băncii Mondiale, iar 135 – cu sprijinul României. Planificăm să există catalog electronic în majoritatea școlilor, care acum există doar în 560 instituții de învățământ. De asemenea, planificăm lansarea unui registru electronic al colegiilor”, a enumerat Topală.
Una dintre marile vești ale lui Topală e o platformă de e-admitere, care va permite depunerea online a actelor pentru învățământul superior, iar în curând și diplomele de licență vor fi emise în format digital.
„Vom continua dotarea cu echipament IT, în 70 de școli vor fi laboratoare digitale. Intenționăm să fondăm Institutul Național de Educație și Leadership, care va asigura formarea continuă a cadrelor didactice după standarde europene, dar și va face mentorship. O prevedere în proiectul de modificare a codului educației ar fi și prelungirea perioadei de oferire a indemnizației pentru tinerii specialiști, de la 3 la 5 ani. În prezent, sunt revizuite regulamentele de numire a șefilor de școli și grădinițe astfel încât să fie exclus factorul politic la numirea în funcție a acestor persoane. Va fi reorganizat centrul republican pentru asistență psihopedagogică pentru a-l face mai eficient. Anul acesta va fi adoptat programul pentru educație incluzivă pentru următorii 4 ani”, a mai anunțat Topală.
Ministru a spus că anul acesta, în spiritul combaterii propagandei, va fi pus accent pe educație mediatică și pe educație pentru integrare europeană.
Ultima reformă mare în educație a avut loc ca 27 iunie, când Ministerul Educației și Cercetării anunța că mai multe instituții de cercetare și universități vor fi reorganizate, urmând să fie modernizate, iar pentru asta se alocă 700 de milioane de lei.