Ce se întâmplă dacă benzinăriile Lukoil din Moldova sunt preluate de marii petroliști. Victor Parlicov: Impactul va fi major (VIDEO)

Ce se întâmplă dacă benzinăriile Lukoil din Moldova sunt preluate de marii petroliști. Victor Parlicov: Impactul va fi major (VIDEO)

Piața carburanților din R. Moldova este dominată de trei mari petroliști - Lukoil, Rompetrol și Petrom. În eventual scenariu în care cele circa 100 de benzinării ale Lukoil ajung pe mâna concurenților de pe piața moldovenească, ar putea apărea o problemă de concurență. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei Victor Parlicov la emisiunea DESCIFRAT la AGORA.

Irina Soltan

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că în cazul în care benzinăriile Lukoil din Moldova vor fi preluate de concurenții de pe piață ca Rompetrol sau Petrom, „impactul ar fi major”.

„Piața din R. Moldova este unica din regiune unde se aplică plafoane la prețuri și acestea sunt stabilite pentru piața cu amănuntul fără a lua în calcul ce se întâmplă pe piața agro și asta distorsionează esențial concurența pe această piață. Este o piață care a fost distorsionată prin tot felul de reglementări administrative și la care trebuie să revenim, să scoatem distorsiunile create în calea concurenței. Eu aș propune includerea acestui subiect și mai departe Parlamentul să se expună.

Și așa pe această piață existau 3 mari jucători. Și nu este secret, aceștia sunt Petrom, Rompetrol și Lukoil. Dacă acum Rompetrol sau cineva dintre ceilalți vor prelua Lukoilul, cu certitudine, din punct de vedere a pieței, va ajunge într-o poziție dominantă. Asta cel mai probabil pe piața angro. Iar aici va fi extrem de important rolul Consiliului Concurenței. Or această instituție rămâne încă într-o profundă criză de capacitate, definită în primul rând că nu pot achita salarii decente la acești oameni. Așa nu te poți aștepta la performanță”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Urmăriți emisiunea integral aici: DESCIFRAT| Cât cântărește acum contractul cu Gazprom, ce se întâmplă cu stocurile de gaze și ce se știe despre noul contract de achiziționare a electricității. Interviu cu ministrul Energiei, Victor Parlicov (VIDEO)

Ministrul Energiei a mai spus că, în acest sens, în prezent se pregătește un proiect de lege la Ministerul Economiei și Digitalizării. Legea ar avea scop să recapaciteze Consiliul Concurenței.

AGORA amintește că potrivit presei din România, rușii de la Lukoil discută și ieșirea din Republica Moldova odată cu exitul din România și caută în acest moment și o companie din domeniu care să preia cele peste 100 de stații de alimentare din țara noastră, potrivit unor surse din piața petrolieră. Ca și în România, printre cei interesați sunt cei de la Shell dar şi Rompetrol prin Grupul KMG, scrie zf.ro.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal